21.5 C
Athens

Έως 90.000 φορείς «δείχνουν» τα λύματα της Αττικής

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, με τους ειδικούς να περιμένουν μείωση δέκα ημέρες μετά την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, βάσει του μοντέλου υπολογισμού από τα λύματα, οι φορείς στην πρωτεύουσα υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000.

Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown και κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, ενώ έπειτα αναμένεται πτώση των δεικτών «σημαντική στην αρχή και βασανιστικά αργή στη συνέχεια».

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown τόνισε πιθανότατα κάτι τέτοιο θα χρειαστεί, αφού η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες για να δούμε διαφορά.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξήγησε ότι αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, τα κρούσματα στην Αττική ίσως παρατηρηθεί μείωση μέχρι και 150 κρουσμάτων στην Αττική. Χαρακτήρισε την απόφαση για νέο lockdown στην Αττική αναπόφευκτη και πρόσθεσε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα. 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς