21.1 C
Athens

Ολυμπιακός – Άρης 2-1: Τα μάτια του 14 στη ρεβάνς

Ο Χασάν σκόραρε δύο φορές νωρίς, αλλά το αυτογκόλ του Μπα ενδιάμεσα αφήνει ανοιχτή την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Άρη με 2-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι δύο αντίπαλοι άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς για τον επαναληπτικό στη Θεσσαλονίκη, καθώς το αποτέλεσμα της πρώτης αναμέτρησης είναι ρευστό και τίποτα δεν έχει κριθεί.

Ο Αχμέντ Χασάν σκόραρε στο 1′ και το 14′ με ισάριθμα εκπληκτικά τελειώματα με το δεξί πόδι, αλλά ενδιάμεσα (4′) ο Ουσεϊνού Μπα σημείωσε αυτογκόλ και έβαλε τον Άρη στη διεκδίκηση της πρόκρισης στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Ο Αιγύπτιος επιθετικός έφτασε τα 10 γκολ στη σεζόν, σε 19 συμμετοχές (μετρώντας και τέσσερις ασίστ)!

Μετά το 20′, ο δαιμονιώδης ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά έπειτα από ένα εντυπωσιακό πρώτο εικοσάλεπτο στην αναμέτρηση. Ο Άρης δεν είχε κλασική ευκαιρία πλην του γκολ, ενώ ο Ολυμπιακός άξιζε ένα τρίτο τέρμα βάσει της συνολικής απόδοσής του στον αγωνιστικό χώρο και των περισσότερων ευκαιριών που είχε στο φαληρικό γήπεδο.

Θετικό ντεμπούτο για τον Κένι Λαλά, σταθερός ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος στα 68 λεπτά που αγωνίστηκε, στην πρώτη του εμφάνιση ως βασικός με τη φανέλα του Θρύλου. Ωστόσο, έγινε αλλαγή, καθώς δεν βρίσκεται ακόμα στο 100% από πλευράς φυσικής κατάστασης. Ωραία στιγμή διαδραματίστηκε στο φινάλε του αγώνα με δύο πρώην συμπαίκτες στον Ολυμπιακό, με τον Χοσέ Χολέμπας να δίνει τη φανέλα του στον Κώστα Μήτρογλου.

Ολυμπιακός πανηγυρική

Δείτε τα στιγμιότυπα του αγώνα:

Ο αγώνας

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2 και 10 νέα πρόσωπα στην εντεκάδα σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι για το Πρωτάθλημα κόντρα στον ΟΦΗ, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (7/2, 3-0). Μόνο ο Μπα διατήρησε τη θέση του στο βασικό σχήμα! Ο Τζολάκης υπερασπίστηκε την εστία. Ο 18χρονος τερματοφύλακας πραγματοποίησε την 4η συμμετοχή του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, ενώ είχε να παίξει από τις 9 Ιανουαρίου και τον εκτός έδρας αγώνα απέναντι στον Παναιτωλικό για τη Super League (1-2). Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Λαλά, Παπασταθόπουλος, Μπα και Χολέμπας. Οι Μπουχαλάκης και Τιάγκο Σίλβα αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Ραντζέλοβιτς κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής και ο Βρουσάι την αριστερή.

Ο Άκης Μάντζιος παρέταξε τον Άρη με διάταξη 4-2-3-1. Στο τέρμα βρέθηκε ο Κουέστα. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Σούντγκρεν, Ροζ, Δεληζήσης και Σάκιτς. Οι Τζέγκο και Σάσα ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι, με τον Μπρούνο Γκάμα δεξιά, τον Σαντέ Σίλβα αριστερά στη μεσοεπιθετική τριάδα και τον Μπερτόγλιο σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Μάνο. Οι Θεσσαλονικείς αγωνίστηκαν με την καλύτερη δυνατή σύνθεση, σε αντίθεση με τους Πειραιώτες.

Ο πρώτος προημιτελικός άρχισε με δύο γκολ από τα αποδυτήρια, σε ένα «τρελό» σενάριο! Πριν καν συμπληρωθεί το 1ο λεπτό, περίπου στα 45 δευτερόλεπτα, ο Ολυμπιακός έβγαλε μία υποδειγματική αντεπίθεση. Ο Βρουσάι έκανε την κάθετη πάσα στην πλάτη της άμυνας, ο Κάιπερς κινήθηκε από θέση μέσα αριστερά και πάσαρε στον Χασάν με το δεξί εξωτερικό του ποδιού, στην τρίτη του επαφή με την μπάλα. Ο Αιγύπτιος επιθετικός επιχείρησε την προβολή με το δεξί υπό την πίεση του Σάκιτς και από το ύψος του πέναλτι έκανε το 1-0, στέλνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία.

Ο Άρης, όμως, αντέδρασε άμεσα και ισοφάρισε σε 1-1 στο 4′. Ο Μπρούνο Γκάμα εκτέλεσε φάουλ από θέση μέσα δεξιά, ο Μάνος πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι και έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο Μπα, στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα, τη βρήκε με το σώμα και την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του.

Το παιχνίδι είχε εκπληκτικό ρυθμό και στο 7′ ο Ολυμπιακός «άγγιξε» το 2-1. Ο Τιάγκο Σίλβα εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Χασάν πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, αλλά ο Κουέστα απέκρουσε ενστικτωδώς. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Κάιπερς επιχείρησε το ανάποδο ψαλίδι και ο Βρουσάι δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι και να τη σπρώξει στα δίχτυα. Οι φιλοξενούμενοι είχαν και εκείνοι μία καλή στιγμή στο 8′, με τον Μπρούνο Γκάμα να σεντράρει από δεξιά, τον Μπα να βάζει πάλι άγαρμπα το πόδι του αυτήν τη φορά και τον Τζολάκη να μπλοκάρει πέφτοντας στην αριστερή γωνία της εστίας του.

Η εκκίνηση στην αναμέτρηση ήταν εντυπωσιακή και στο 14′ ο Χασάν διπλασίασε τα γκολ τα δικά του και της ομάδας του! Με μία «συστημένη» σέντρα του Χολέμπας από αριστερά, έπειτα από «άνοιγμα» του παιχνιδιού του Μπουχαλάκη, ο Χασάν κινήθηκε πάλι στην πλάτη του Σάκιτς και με προβολή, με το δεξί πόδι, από το ύψος του πέναλτι, «κάρφωσε» την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Κουέστα. «Τρελό» ματς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και γρήγορο 2-1 του Ολυμπιακού επί του Άρη!

Οι Θεσσαλονικείς πλησίασαν ξανά στην ισοφάριση. Στο 20′ ο Λαλά δεν έδιωξε σωστά την μπάλα έπειτα από την μακρινή μπαλιά του Δεληζήση, ο Τζολάκης είχε βγει μακριά από την εστία του και ο Μπερτόγλιο προσπάθησε να πλασάρει εύστοχα εκτός μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Νέα αμυντική αδράνεια από τους Πειραιώτες. Στα μισά του πρώτου ημιχρόνου, ο Μάντζιος έδωσε εντολή στους Σούντγκρεν και Σάκιτς να αλλάξουν πλευρά, καθώς ο δεύτερος ταλαιπωρήθηκε πολύ και στα δύο γκολ από τον Χασάν. Ο Σουηδός πέρασε αριστερά και ο Αυστριακός δεξιά.

Η κατοχή της μπάλας ήταν μοιρασμένη στο 27′ (49%-51%), αλλά ήταν φυσιολογικό να πέσει κάπως ο φρενήρης ρυθμός του πρώτου εικοσαλέπτου. Οι φιλοξενούμενοι είχαν για ένα δεκάλεπτο την μπάλα στην κατοχή τους (από το 25′ μέχρι το 35′) και προσπαθούσαν να κάνουν παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός είχε δώσει ηθελημένα χώρο στον αντίπαλο και προσπαθούσε να «χτυπήσει» μέσω αντεπιθέσεων. Ο Σωκράτης ήταν πολύ καλός και είχε μία-δύο εξαιρετικές αμυντικές ενέργειες σε αυτό το διάστημα. Στο 39′ ο Ολυμπιακός ζήτησε πέναλτι έπειτα από την ατομική ενέργεια του Χολέμπας και το γύρισμα που επιχείρησε από αριστερά. Η μπάλα βρήκε στο χέρι του Σάκιτς, ενώ νωρίτερα είχε βρει πρώτα στα πόδια. Η φάση, πάντως, δεν εξετάστηκε αναλυτικά μέσω VAR. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να προηγείται του Άρη με 2-1.

Κάιπερς, Παπασταθόπουλος

Η πραγματικότητα είναι πως μετά το 2-1 ο Ολυμπιακός προσπάθησε να «σβήσει» το ματς και κυρίως να ρίξει το ρυθμό στην αναμέτρηση. Στο 47′ ο Παπασταθόπουλος είχε μία καίρια επέμβαση πάνω στον Σαντέ Σίλβα, ο οποίος ξεπέρασε τον Βρουσάι και μπήκε απειλητικά από αριστερά. Ο Ολυμπιακός ήθελε να σκοράρει και άλλο για να είναι πιο «άνετος» ενόψει ρεβάνς, ενώ ο Άρης είχε πετύχει το βασικό ζητούμενο, που ήταν ένα εκτός έδρας γκολ. Οι φιλοξενούμενοι είχαν μπει καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο και η μπάλα βρισκόταν στα πόδια τους στο πρώτο πεντάλεπτο. Στο 52′ ο Τιάγκο Σίλβα εκτέλεσε φάουλ από αριστερά προς το δεύτερο δοκάρι, ο Μπουχαλάκης προσπάθησε να πάρει την κεφαλιά, ο Μάνος έβαλε την κόντρα με το κεφάλι και η μπάλα κατέληξε κόρνερ.

Ο Λαλά έδειχνε πολύ σίγουρος στη θέση του, παίζοντας άνετα πάνω στο χορτάρι (αν και στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Ολυμπιακού), το ίδιο άνετος ήταν και ο Σωκράτης. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν τον έλεγχο της αναμέτρησης. Ο Μάντζιος προχώρησε σε τριπλή αλλαγή. Ο Κάτσε πήρε τη θέση του Μπερτόγλιο στο 59′ και στο 60′ οι Μπεναλουάν και Ιωάννου αντικατέστησαν τους Δεληζήση και Σάκιτς αντίστοιχα. Στο 61′ ο Φορτούνης πήρε τη θέση του σκόρερ Χασάν και ο Καμαρά αντικατέστησε τον Μπουχαλάκη. Ο Μαρτίνς άλλαξε τη διάταξη σε 4-2-3-1.

Στο 63′ ο Μπρούνο Γκάμα επιχείρησε το γύρισμα από δεξιά, ο Μάνος σούταρε με δύναμη και η μπάλα κατέληξε άουτ. Οι δύο ομάδες είχαν από 5 τελικές προσπάθειες, αλλά ο Άρης καμία στο στόχο. Ο Παπασταθόπουλος έδωσε τη θέση του στον Σεμέδο, στο 68′, σε μία προγραμματισμένη αλλαγή, καθώς ο Έλληνας στόπερ δεν είναι ακόμα 100% έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης για να «βγάλει» ένα «γεμάτο» ενενηντάλεπτο.

Ένας παλαιός «γνώριμος» επέστρεψε στο Καραϊσκάκης και ο Μήτρογλου αντικατέστησε τον Μάνο στο 69′. Ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο 3-1, αλλά ο Κάιπερς αστόχησε σε κοντινή κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη στο 71′, καθώς η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Στο 72′ ο Κάιπερς σκόραρε από κοντά σε κενή εστία, αλλά το γκολ δεν μέτρησε σωστά, καθώς ο Βέλγος επιθετικός ήταν οφσάιντ στην πάσα του Φορτούνη. Πάντως, οι γηπεδούχοι πίεσαν ψηλά σε αυτήν τη φάση και οδήγησαν τον αντίπαλο σε λάθη και συγκεκριμένα τον Ροζ.

Καμία ομάδα δεν ήθελε να ρισκάρει και το 2-1 άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς ενόψει του επαναληπτικού στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Στο 80′ ο Μπρούνο πήρε τη θέση του Μπρούνο Γκάμα, ενώ στο ίδιο λεπτό οι Ελ Αραμπί και Μασούρας αντικατέστησαν τους Κάιπερς και Βρουσάι αντίστοιχα. Στο 83′ ο Φορτούνης δοκίμασε το δεξί του πόδι από μακρινή απόσταση και η μπάλα κατέληξε άουτ. Στο 85′ ο Μπεναλουάν «γλίτωσε» τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, καθώς μάρκαρε τον Φορτούνη σε εναέρια μονομαχία, βάζοντας το χέρι του στον λαιμό του Έλληνα μεσοεπιθετικού. Μετά το 20′, οι φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες ήταν ελάχιστες. Τρία ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Ο Ολυμπιακός «άγγιξε» το γκολ και το 3-1 στο 90’+1′, όταν ο Ελ Αραμπί μπήκε στην αντίπαλη περιοχή και σούταρε με το δεξί, αλλά ο Τζέγκο έδιωξε την μπάλα πριν αυτή περάσει τη γραμμή. Το τελικό 2-1 αφήνει τα πάντα ανοιχτά ενόψει της ρεβάνς, όπου οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να είναι απόλυτα σοβαροί και συγκεντρωμένοι για να προκριθούν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΡΗΣ 2-1

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 1′, 14′ Χασάν / 4′ αυτ. Μπα

Διαιτητής: Δημήτριος Καραντώνης (ΕΠΣ Ημαθίας)
Βοηθοί: Ιορδάνης Δημητριάδης (ΕΠΣ Καστοριάς), Κωνσταντίνος Ψάρρης (ΕΠΣ Ζακύνθου)
Τέταρτος: Κωνσταντίνος Περράκης (ΕΠΣ Αθηνών)
Διαιτητής VAR: Γεώργιος Τζοβάρας (ΕΠΣ Φθιώτιδας)
Διαιτητής AVAR: Δημήτριος Σαμοΐλης (ΕΠΣ Αθηνών)

Κίτρινες κάρτες: 37′ Κάιπερς, 68′ Μπα, 90′ Ραντζέλοβιτς / 82′ Μπεναλουάν, 90’+3′ Τζέγκο

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Τζολάκης, Λαλά, Παπασταθόπουλος (68′ Σεμέδο), Μπα, Χολέμπας, Μπουχαλάκης (61′ Καμαρά), Τιάγκο Σίλβα, Ραντζέλοβιτς, Βρουσάι (80′ Μασούρας), Κάιπερς (80′ Ελ Αραμπί), Χασάν (61′ Φορτούνης).

Άρης (Μάντζιος): Κουέστα, Σούντγκρεν, Ροζ, Δεληζήσης (60′ Μπεναλουάν), Σάκιτς (60′ Ιωάννου), Τζέγκο, Σάσα, Μπρούνο Γκάμα (80′ Μπρούνο), Μπερτόγλιο (59′ Κάτσε), Σαντέ Σίλβα, Μάνος (69′ Μήτρογλου).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς