15 C
Athens

«Lockdown Αττικής και σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη»

Για την πίεση που ασκεί η πανδημία στο δημόσιο σύστημα Υγείας ιδιαίτερα στην Αττική και οδήγησε στην απόφαση για «σκληρό» lockdown μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Αμφότεροι συμφώνησαν με τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στην Αττική και ζήτησαν κάτι αντίστοιχο να συμβεί σε δύο ακόμα επικίνδυνες περιοχές, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, τα 166 από τα 230 κρεβάτια ΜΕΘ είναι καλυμμένα, δηλαδή μόλις 64 είναι κενά και η κάλυψη είναι της τάξης του 72%. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες οι 64 κενές κλίνες μπορούν πολύ γρήγορα να καλυφθούν, καθώς υπάρχουν 1.430 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε τμήματα Covid και ένα ποσοστό 10% το λιγότερο μπορεί να διασωληνωθεί.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι απαιτείται να βρεθεί λύση με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα για να γίνει διαχείριση της κατάστασης, καθώς τα νοσοκομεία που εξυπηρετούν και non Covid περιστατικά δεν μπορούν να διαθέσουν άλλες κλινικές για κορωνοϊό.

Από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η Αττική ζει το σενάριο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η επιδημιολογική της εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε λίγο πριν τον Νοέμβριο και η κάλυψη κλινών γύρω στο 50%, αλλά λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για μέτρα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς