32.2 C
Athens

Ολυμπιακός – ΟΦΗ 3-0: Για τα παιδιά της ΘΥΡΑΣ 7

Ο Ολυμπιακός ήταν ξανά καταιγιστικός και έκανε το καθήκον του απέναντι στον ΟΦΗ, σε μία νίκη αφιερωμένη στη μνήμη των 21 θυμάτων της Θύρας 7

Ο Ολυμπιακός επικράτησε εύκολα του ΟΦΗ με 3-0 για την 21η αγωνιστική της Super League, μέσα σε συγκινητικό κλίμα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» λόγω της συμπλήρωσης (τη Δευτέρα 8/2) 40 χρόνων από την τραγωδία στη Θύρα 7 του παλαιού Σταδίου Καραϊσκάκης (8/2/1981), όπου 21 άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους.

Οι Ερυθρόλευκοι ήταν καταιγιστικοί στο πρώτο ημίχρονο, όπου σκόραραν δύο γκολ, δεν τους δόθηκε ένα πέναλτι, ενώ ένα τέρμα (από τον Ελ Αραμπί) δεν μέτρησε οριακά για οφσάιντ, μετρώντας συνολικά 12 τελικές προσπάθειες (με τις 7 στην εστία)! Ο Ματιέ Βαλμπουενά μοίρασε δύο ασίστ σε Γιάν Εμβιλά (19′) και Γιώργο Μασούρα (37′), ενώ το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί μετά τη 10η ασίστ του Κώστα Φορτούνη στη φετινή Super League (σε 19 συμμετοχές).

Εμβιλά

Ο Πέδρο Μαρτίνς είδε να προκύπτει νέα ατυχία στην ομάδα του, καθώς ο Μπρούμα αποχώρησε τραυματίας στο 40′ λόγω ενοχλήσεων στον δεξιό δικέφαλο. Ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος πήρε τη θέση του Πορτογάλου μεσοεπιθετικού, αστόχησε σε πέναλτι στο 80′ (το κέρδισε ο Τιάγκο Σίλβα από τον Βαχίντ Σελίμοβιτς), με την μπάλα να προσκρούει στο δεξί δοκάρι. Το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Ολυμπιακού πραγματοποίησε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος πάτησε χορτάρι στο 64ο λεπτό του αγώνα.

Ο Θρύλος έφτασε τις 18 νίκες σε 21 παιχνίδια Πρωταθλήματος, παρέμεινε αήττητος εμφατικά (18-3-0), ενώ έκανε το 11Χ11 στην έδρα του, στην οποία έχει γκολ 31-2! Πλέον, μετά την εντός έδρας ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τον Απόλλωνα Σμύρνης (2-2), η διαφορά των Πειραιωτών σε σχέση με τους Θεσσαλονικείς αυξήθηκε στους 17 βαθμούς!

Να σημειωθεί πως περίπου μιάμισι ώρα πριν από τη σέντρα, η οικογένεια του Ολυμπιακού τίμησε τη μνήμη των 21 θυμάτων της τραγωδίας στη Θύρα 7 (8/2/1981). Οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Παναγιώτης Αγγελόπουλος και Μιχάλης Κουντούρης, αλλά και αντιπροσωπεία από τους οργανωμένους οπαδούς της «Θύρας 7», εναπόθεσαν λουλούδια στο μνημείο των θυμάτων, που υπάρχει έξω από το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», τιμώντας τη μνήμη των 21 αδικοχαμένων ψυχών.

Εντός γηπέδου αναρτήθηκαν δύο πανό. Στο ένα αναγραφόταν το μήνυμα «Δεν φύγατε ποτέ από κοντά μας… 8/2/81». Στο δεύτερο πανό αναγράφονταν τα ονόματα των 21 θυμάτων, ενώ απεικονίζονταν και τα πρόσωπά τους. Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, τα μέλη των δύο ομάδων άφησαν λουλούδια μπροστά από το πέταλο των οργανωμένων οπαδών της Θύρας 7, ενώ στα μάτριξ του φαληρικού γηπέδου έπαιξε ένα βίντεο στη μνήμη των θυμάτων, μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Φυσικά, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των 21 ανθρώπων.

Μαρινάκης

Παναγιώτης Αγγελόπουλος

Κουντούρης

Καμαρά

Ο αγώνας

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1. Ο Σα υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ανδρούτσος, Σεμέδο, Μπα και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Καμαρά αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Μπρούμα κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής και ο Μασούρας την αριστερή. Ο Βαλμπουενά αγωνίστηκε σε ρόλο επιτελικού μέσου, με τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης. Ο προπονητής του Ολυμπιακού είχε συμπεριλάβει 23 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Τζολάκη, Ντρέγκερ και Βρουσάι (σ.σ.: αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο πρωινό χαλάρωμα).

Ο Γιώργος Σίμος παρέταξε τον ΟΦΗ με σύστημα 5-4-1. Στο τέρμα βρέθηκε ο Βάτερμαν. Οι Σελίμοβιτς, Διαμαντής και Λυμπεράκης ήταν οι τρεις στόπερ. Ο Ουές κάλυψε ολόκληρη τη δεξιά πλευρά και ο Κοροβέσης την αριστερή. Οι Βαφέας και Στάικος ήταν οι δύο κεντρικοί χαφ, οι Γρίβας και Στάρτζεον αγωνίστηκαν μπροστά τους και προς τα πλάγια, ενώ ο Γκαργκαλατζίδης έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης. Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των 21 αδικοχαμένων θυμάτων της Θύρας 7.

Ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είχε ένα γρήγορο πέναλτι υπέρ του, αλλά οι Γκορτσίλας (διαιτητής) και Διαμαντόπουλος (VAR) δεν… είδαν παράβαση! Στο 6′ ο Μπρούμα τροφοδότησε τον Μασούρα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, με μία έξοχη κάθετη πάσα με το δεξί, ο Μασούρας τσίμπησε την μπάλα με το αριστερό πόδι ο Βάτερμαν τον «γκρέμισε» με το σώμα, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Ελ Αραμπί σούταρε από πλάγια θέση με το αριστερό και η μπάλα κατέληξε κόρνερ μετά την απόκρουση του Ολλανδού τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων. Η φάση εξετάστηκε για περίπου δύο λεπτά, αλλά ο Γκορτσίλας δεν πήγε καν στο μόνιτορ να δει τη φάση και ο VAR απεφάνθη ότι δεν υπάρχει πέναλτι!

Στο 7′ ο Βαλμπουενά εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Σεμέδο πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, ο Μπα τη δεύτερη και ο Εμβιλά, όντας μόνος μπροστά στα ανυπεράσπιστα δίχτυα, δεν κατάφερε με προβολή στο δεύτερο δοκάρι να βρει καλά την μπάλα, η οποία πέρασε πάνω από την εστία. Ο Ολυμπιακός είχε δυναμικό ξεκίνημα στην αναμέτρηση και στο 9′ απείλησε ξανά. Ο Ανδρούτσος σέντραρε από δεξιά με το αριστερό πόδι, ο Μασούρας πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και ο Βάτερμαν έδιωξε με το δεξί χέρι σε κόρνερ.

Στο 18ο λεπτό η κατοχή ήταν υπέρ του Ολυμπιακού σε ποσοστό 65%-35%. Και στο 19′ η εμφανής ανωτερότητα των Ερυθρόλευκων καρποφόρησε! Ο Καμαρά, με έξοχη κάθετη πάσα στην πλάτη της άμυνας, τροφοδότησε τον Μασούρα, ο οποίος μπήκε στη μεγάλη περιοχή από αριστερά και, αφού κοντρόλαρε με το αριστερό, «σέρβιρε» έτοιμο γκολ με το ίδιο πόδι στον Ελ Αραμπί. Από υπερβολική σιγουριά, ο Μαροκινός επιθετικός πλάσαρε αδύναμα με το αριστερό και ο Λυμπεράκης με τάκλιν έσωσε ένα βέβαιο γκολ. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Ανδρούτσος πάσαρε στον Βαλμπουενά, ο οποίος έστρωσε στον επερχόμενο Εμβιλά και ο Γάλλος μέσος με δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής έστειλε την μπάλα «συστημένη» στη δεξιά γωνία της εστίας του Βάτερμαν. Ο Γιαν Εμβιλά έδωσε στον Ολυμπιακό αυτό που άξιζε και ο ίδιος σημείωσε το 3ο γκολ του στο Πρωτάθλημα, σε 20 αγώνες (έχει και 2 ασίστ).

Στο 24′ ο Ολυμπιακός ξεχύθηκε στην αντεπίθεση με τον Ελ Αραμπί, ο οποίος έκλεψε την μπάλα από τον Στάικο και «άνοιξε» το παιχνίδι προς τα δεξιά και τον Μασούρα. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός γύρισε την μπάλα με τη μία στον Βαλμπουενά, που σούταρε με το δεξί από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά ο Βάτερμαν απέκρουσε. Οι Πειραιώτες έκαναν ό,τι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο και στο 30′ απείλησαν ξανά με τον Καμαρά να ελίσσεται και να σουτάρει εκτός μεγάλης περιοχής και την μπάλα να καταλήγει άουτ.

Ο Θρύλος διπλασίασε τα γκολ του στο 37′, με τον Βαλμπουενά να δίνει και 2η ασίστ στο ματς, φτάνοντας τις 6 στο φετινό Πρωτάθλημα. Ο Ματιέ και ο Εμβιλά πίεσαν ψηλά και ο πρώτος έκλεψε την μπάλα με προβολή από τον Βαφέα. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός μπήκε στη μεγάλη περιοχή και είχε δύο επιλογές: τον Ελ Αραμπί δεξιά και τον Μασούρα αριστερά. Ο Βαλμπουενά προτίμησε τον Μασούρα, ο οποίος με ψύχραιμο δεξί πλασέ σημείωσε το 2-0.

Και ο Μπρούμα ήταν πολύ ορεξάτος στον αγώνα, αλλά στο 40′ αποχώρησε τραυματίας με μυϊκό πρόβλημα και τη θέση του πήρε ο Φορτούνης. Νέα ατυχία για τον Ολυμπιακό.

Ο Φορτούνης έφτασε κοντά στο γκολ στο 43′, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι, στο δεξί σουτ που έπιασε στην κίνηση. Στο 45’+2′ ο Ρέαμπτσιουκ σέντραρε από αριστερά και ο Ελ Αραμπί σκόραρε με δεξί πλασέ, αλλά το γκολ δεν μέτρησε μέσω VAR λόγω οφσάιντ (οριακό) στον Μαροκινό επιθετικό. Οι Ερυθρόλευκοι ολοκλήρωσαν το πρώτο ημίχρονο με 12 τελικές προσπάθειες, 7 εκ των οποίων στο στόχο, ενώ ο ΟΦΗ είχε μόλις τρεις, με τη μία εξ αυτών στην εστία. Όσο για την κατοχή μπάλας; 65%-35%.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε την ίδια ορμή στο δεύτερο ημίχρονο και ο ΟΦΗ προσπάθησε να γίνει απειλητικός. Στο 53′ ο Ουές έφυγε στην κόντρα επίθεση και ανατράπηκε από τον Μασούρα, ο οποίος δέχθηκε την κίτρινη κάρτα, ενώ οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν κόκκινη. Πάντως, η κρητική ομάδα δεν είχε ακόμα κλασική ευκαιρία στο ενεργητικό της και τελείωσε το ματς δίχως καθαρή ευκαιρία στην αναμέτρηση.

Στο 62′ ο Σίμος προχώρησε σε τριπλή αλλαγή με τους Μίγγο, Γιαννούλη και Σαρντινέρο να μπαίνουν στο ματς αντί των Διαμαντή, Κοροβέση και Γκαργκαλατζίδη. Οι Ερυθρόλευκοι δεν είχαν δώσει ρυθμό στην αναμέτρηση στο δεύτερο μέρος, κάνοντας περισσότερο διαχείριση του αποτελέσματος. Στο 64′ ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Ολυμπιακού επιστρέφοντας και επίσημα στο ελληνικό Πρωτάθλημα έπειτα από περίπου δωδεκάμισι χρόνια. Ο Έλληνας στόπερ αντικατέστησε τον Μπα στο κέντρο της άμυνας, ενώ λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ο Τιάγκο Σίλβα είχε πάρει τη θέση του Βαλμπουενά, ο οποίος έφτασε τις 6 ασίστ σε 14 αγώνες της φετινής Super League.

Ο Σωκράτης έπαιξε ως αριστερός κεντρικός αμυντικός, έχοντας δεξιά τον Σεμέδο, ενώ έφερε άμεσα γούρι! Στο 68′ ο Φορτούνης εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, οι Σεμέδο και Ελ Αραμπί επιχείρησαν το άλμα για κεφαλιά, αλλά ο Μαροκινός ήταν εκείνος που πρόλαβε τον Βάτερμαν στην έξοδο και με έξοχη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας, «γράφοντας» το 3-0. Ο Ελ Αραμπί έφτασε τα 16 γκολ σε 19 αγώνες στο φετινό Πρωτάθλημα και βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και απέναντι στον ΟΦΗ, καθώς η κρητική ομάδα είχε… ξεφύγει μέχρι τώρα από τον 34χρονο «εκτελεστή» του Θρύλου, ο οποίος έχει σκοράρει κόντρα στις 14 από τις 15 ομάδες που έχει αντιμετωπίσει στο ελληνικό Πρωτάθλημα! Μόνο ο Απόλλων Σμύρνης έχει ξεφύγει στον Γιουσέφ! Ο Μαροκινός επιθετικός έγινε αμέσως αλλαγή, καθώς στο 70′ έδωσε τη θέση του στον Χασάν, ενώ στο ίδιο λεπτό ο Ραντζέλοβιτς αντικατέστησε τον Μασούρα. Ο Μαρτίνς προσέχει για να έχει και προφύλαξε τον Ελ Αραμπί, αφού ακολουθούν σημαντικά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στο 74′ ο Γρίβας σούταρε με το αριστερό εκτός μεγάλης περιοχής και ο Σα μπλόκαρε σταθερά. Στο 77′ ο Φορτούνης μπορεί να γλίστρησε αρχικά, αλλά σηκώθηκε όρθιος και σούταρε με το δεξί, αλλά ο Βάτερμαν απομάκρυνε, κρατώντας το σκορ στο επίπεδο του 3-0. Στο 77′ ο Καστάνιος πήρε τη θέση του Στάρτζεον και ο Ντε Γκούζμαν του Βαφέα στο 78′. Στο 78′ ο Σελίμοβιτς βρήκε χαμηλά τον Τιάγκο Σίλβα και τον ανέτρεψε εντός μεγάλης περιοχής. Ο Γκορτσίλας υπέδειξε σωστά το σημείο του πέναλτι, το οποίο επιβεβαιώθηκε στο VAR, αλλά ο Φορτούνης στο 80′ αστόχησε! Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έκανε το χτύπημα με το δεξί πόδι και η μπάλα προσέκρουσε στο δεξί δοκάρι, καταλήγοντας άουτ στη συνέχεια.

Στο 83′ ο Βάτερμαν μπλόκαρε την μπάλα στη σέντρα του Ανδρούτσου από δεξιά, αλλά συγκρούστηκε με τον Σελίμοβιτς, πέφτοντας πάνω στο δεξί πόδι του συμπαίκτη του. Ο ΟΦΗ είχε ολοκληρώσει τις πέντε αλλαγές του και τελείωσε το ματς με 10 παίκτες, καθώς ο Σελίμοβιτς αποχώρησε με πρόβλημα τραυματισμού από τον αγωνιστικό χώρο, στο 85′. Στο 86′ ο Βάτερμαν απέκρουσε ενστικτωδώς με το δεξί χέρι το κοντινό σουτ του Καμαρά με το αριστερό. Ο Γκορτσίλας κράτησε μόλις δύο λεπτά καθυστερήσεων και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τη 18η νίκη του στο Πρωτάθλημα, παραμένοντας αήττητος (18-3-0) και με γκολ 54-8!

Δείτε τα στιγμιότυπα του αγώνα, πατώντας ΕΔΩ.

Δείτε τα στατιστικά της αναμέτρησης, πατώντας ΕΔΩ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – Ο.Φ.Η. 3-0

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 19′ Εμβιλά, 37′ Μασούρας, 68′ Ελ Αραμπί

Διαιτητής: Ευστάθιος Γκορτσίλας (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Βοηθοί: Χασάν Κούλα (ΕΠΣ Ξάνθης), Αντώνιος Αναστασάκης (ΕΠΣ Χανίων)
Τέταρτος: Ανδρέας Γκάμαρης (ΕΠΣ Αθηνών)
Διαιτητής VAR: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (ΕΠΣ Αρκαδίας)
Διαιτητής AVAR: Τρύφωνας Πετρόπουλος (ΕΠΣ Αρκαδίας)

Κίτρινες κάρτες: 24′ Ανδρούτσος, 50′ Ρέαμπτσιουκ, 52′ Μασούρας / 13′ Ουές, 79′ Σελίμοβιτς

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Σα, Ανδρούτσος, Σεμέδο, Μπα (64′ Παπασταθόπουλος), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Καμαρά, Μπρούμα (40′ Φορτούνης), Βαλμπουενά (64′ Τιάγκο Σίλβα), Μασούρας (70′ Ραντζέλοβιτς), Ελ Αραμπί (70′ Χασάν).

Ο.Φ.Η. (Σίμος): Βάτερμαν, Ουές, Λυμπεράκης, Σελίμοβιτς, Στάρτζεον (77′ Καστάνιος), Βαφέας (78′ Ντε Γκούζμαν), Διαμαντής (62′ Μίγγος), Γκαργκαλατζίδης (62′ Σαρντινέρο), Στάικος, Γρίβας, Κοροβέσης (62′ Γιαννούλης).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς