23.4 C
Athens

Εκατόμβη θυμάτων από το σεισμό στην Ινδονησία – Στους 319 οι νεκροί

Νέα σεισμική δόνηση σήμερα 5,9 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή δημιούργησε πανικό στους κατοίκους.

Ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Κυριακή το νησί Λόμποκ, στη νότια Ινδονησία, είναι πια τραγικός και γίνεται πλέον λόγος για εκατόμβη θυμάτων.

«Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 319 νεκρούς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ασφάλειας Βιράντο (πολλοί Ινδονήσιοι έχουν μόνο επίθετο). Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 164 νεκροί.

Ο μεγάλος σεισμός 6,9 βαθμών Ρίχτερ έπληξε την Κυριακή το πολύ τουριστικό ινδονησιακό νησί Λόμποκ.

Η σεισμική δόνηση, η οποία προκάλεσε ζημιές σε χιλιάδες κτίρια, σύμφωνα με τον Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπο της ινδονησιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, έγινε επίσης πολύ αισθητός στο κοντινό νησί Μπαλί, τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της ασιατικής χώρας.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι -άρθηκε λίγη ώρα αργότερα- προκάλεσε πανικό, με κατοίκους να σπεύδουν να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν εξαιτίας του σεισμού βρίσκονταν στο βόρειο τμήμα του Λόμποκ, μακριά από τις κύριες τουριστικές περιοχές του νησιού, στο νότιο και στο δυτικό του τμήμα.

Η Ματαράμ, η κυριότερη πόλη του νησιού, δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τον ισχυρό σεισμό καθώς πολλά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, διευκρίνισε ο Νουγκρόχο.

Νέα σεισμική δόνηση 5,9 Ρίχτερ σήμερα

Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών, έπληξε σήμερα το νησί Λόμποκ της Ινδονησίας, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS), τέσσερις ημέρες μετά τη σεισμική δόνηση 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σημερινός σεισμός έπληξε το βόρειο τμήμα του νησιού, την ίδια περιοχή με αυτόν της Κυριακής. Το ινδονησιακό σεισμολογικό ινστιτούτο εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι είδαν κτίρια να καταρρέουν στο νησί. Πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις και κοινότητες του Λόμποκ έχοντας καταληφθεί από πανικό.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς