29 C
Athens

Ο κραταιός Ολυμπιακός και η διδακτική μεταγραφή του «Πάπα»!

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τον πανίσχυρο Ολυμπιακό, που έκανε ξανά επίδειξη δύναμης αποκτώντας τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, σε μία μεταγραφή win-win!

Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού θα έπρεπε να ενισχύονται, μήπως και… Αυτοί που βρίσκονται στο -11, το -12 και το -17 αντίστοιχα ύστερα από 18 αγωνιστικές στη Super League. Ο Ολυμπιακός, όμως, είναι αυτός που δεν σταματά να κάνει καλύτερη την ομάδα του και να επενδύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, «στα χρόνια της εξυγίανσης».

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, άμεση ανάγκη για την απόκτηση στόπερ δεν υπήρχε. Πλέον, όμως, η ομάδα έχει το κεφάλι της ήσυχο σε περίπτωση που προκύψει αποχώρηση, καθώς δεν είναι μυστικό ότι οι Σεμέδο, Σισέ και Μπα βρίσκονται στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ομάδων. Είτε το λιγοστό διάστημα που απομένει είτε πολύ περισσότερο το προσεχές καλοκαίρι, ενδέχεται ο Ολυμπιακός να αποχωριστεί κάποιον (τώρα) ή κάποιους (στο τέλος της σεζόν) από τους ποιοτικούς στόπερ που ο ίδιος ανέδειξε και επανέφερε στο προσκήνιο (Σεμέδο). Με το κατάλληλο αντίτιμο, φυσικά. Ήδη, λοιπόν, με αυτήν τη σπουδαία κίνηση, ο Θρύλος «χτίζει» για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Η μεταγραφή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου είναι διδακτική, αν και δεν περίμενα να προκαλέσει τόσο «πόνο» παρά το γεγονός πως ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός «χτυπήθηκε» από την ΕΠΟ της «εξυγίανσης» και ήταν αναμενόμενο το «αντί-Ολυμπιακό μπλοκ» να κάνει ό,τι μπορεί για να αποδομήσει τη μεγαλύτερη μεταγραφή εντός συνόρων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και μία από τις σημαντικότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο!

Την ώρα που ακόμα δεν έχουμε διαβάσει τι ομάδα είναι ο μπατζανάκης του (!), ο Ολυμπιακός ενισχύεται με έναν κεντρικό αμυντικό υψηλής κλάσης και κορυφαίου αγωνιστικού επιπέδου. Με εμπειρίες δωδεκάμισι ετών σε τρία κορυφαία Πρωταθλήματα του κόσμου και συνολικά 289 συμμετοχές σε Serie A, Bundesliga και Premier League (με 15 γκολ και 6 ασίστ στο ενεργητικό του). Με 394 συμμετοχές με τη φανέλα των Τζένοα, Μίλαν, Βέρντερ Βρέμης, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Άρσεναλ (με συνολικό απολογισμό 20 γκολ και 7 ασίστ). Έχοντας αποτελέσει μέρος της ιστορίας, της φημισμένης Μίλαν, κατακτώντας με τους Ροσονέρι το τελευταίο Πρωτάθλημά τους (2011).

Γιατί η μεταγραφή είναι διδακτική; Εν καιρώ πανδημίας, ένας ελληνικός σύλλογος συνεχίζει να επενδύει και προσπαθεί να γίνεται καλύτερος και ποιοτικότερος. Μία ομάδα, που έχει «ξεκουραστεί» ένα σκάρτο εικοσαήμερο από τον Ιούνιο του 2019. Μία ομάδα, που προκρίνεται στα κορυφαία ποδοσφαιρικά ραντεβού από τους ευρωπαϊκούς προκριματικούς γύρους επιδεικνύοντας χαρακτήρα και σταθερότητα. Μία ομάδα, που έχει πληγεί όσο καμία άλλη από την απουσία του κόσμου της, από τις εξέδρες. Μία ομάδα, η μοναδική ελληνική, που μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει «12ο παίκτη» μέσα στο γήπεδο. Μία ομάδα, που έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα και θέλει όσο τίποτα άλλο να «τρυπήσει» το ταβάνι της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν βολεύεται μόνο με τη διατήρηση των κεκτημένων. Όταν διαβάζεις ότι μία ομάδα με το μέγεθος της Μπαρτσελόνα έχει χρέη περίπου 730 εκατομμύρια ευρώ και ο Ολυμπιακός δεν χρωστάει πουθενά, καταλαβαίνεις γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, την εποχή του κορωνοϊού.

Πώς, λοιπόν, να μη θέλει ο Σωκράτης να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού; Είναι μία κατάσταση win-win. Ο Ολυμπιακός απέκτησε (με το αζημίωτο, φυσικά) έναν ποδοσφαιριστή με προσωπικότητα, στα 32 προς τα 33 του, που θέλει να κερδίζει και διαθέτει ηγετικά χαρακτηριστικά. Έναν γρήγορο και δυναμικό κεντρικό αμυντικό, που επιθυμεί να πάρει τους πρώτους τίτλους, παίζοντας στην πατρίδα του (έχοντας, ήδη, κατακτήσει τίτλους στο εξωτερικό με ομάδες, όπως η Μίλαν, η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Άρσεναλ), σε μία ομάδα που σου επιτρέπει να σκέφτεσαι μόνο το ποδόσφαιρο. Το συμβόλαιο μπορεί να είναι για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, αλλά λόγω θέσης και σωματοδομής, για πλάκα μπορεί να το ανανεώσει για τουλάχιστον δύο ακόμα σεζόν. Με τις εμπειρίες και τις παραστάσεις του, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και σοβαρότητας στα απαιτητικά και δύσκολα αποδυτήρια της ομάδας. Ο Σωκράτης είδε την προοπτική και το όραμα, οπότε ήταν μία πολύ εύκολη και καθαρά ποδοσφαιρική απόφαση, από τη στιγμή που δέχθηκε τόσο θερμό και προσεγμένο ενδιαφέρον από τους Πρωταθλητές και Κυπελλούχους Ελλάδας.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να ενδυναμώσει ξανά το ελληνικό στοιχείο του, κάτι που έχει κάνει επιτυχημένα τόσο ιστορικά όσο και επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Ολυμπιακός είχε πάντα τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές στη σύνθεσή του. Χρειάζεται και άλλους. Ο «Πάπα» δεν είχε προκαλέσει ποτέ, παίζοντας στην ΑΕΚ, η οποία είναι λογικό να βρίσκεται σε σοκ. Τον Ολυμπιακό, όμως, δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί ούτε αγωνιστικά ούτε οικονομικά ούτε σε όλα τα επίπεδα…

https://athlosnews.gr/olympiakos-kokkinos-o-sokratis-papastathopoylos/?fbclid=IwAR2xoQPO_v6rGwEGSZ25zehepbu1fxFW9hqaZPLHM64W1W0FdKrQys7X0ZI

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς