19 C
Athens

Μπαρτσελόνα – Μπιλμπάο 2-3: Μαρθελίνο όπως… Βαλβέρδε, τίτλος για τους Βάσκους πέντε χρόνια μετά!

Το έκανε και πάλι! Η Αθλέτικ Μπιλμπάο πανηγύρισε το 2015 τον τελευταίο της τίτλο που ήταν το Super Cup Ισπανίας. Οι Βάσκοι με τότε προπονητή τον Ερνέστο Βαλβέρδε είχαν επικρατήσει της Μπαρτσελόνα και είχαν σηκώσει τρόπαιο μετά από 31 χρόνια.

Πέντε χρόνια μετά, υπήρξε επανάληψη της ιστορίας. Η Μπιλμπάο με προπονητή τον Μαρθελίνο κατέκτησε το τρίτο Super Cup της ιστορίας της επικρατώντας με 3-2 της Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ένα τρόπαιο που άξιζε πέρα για πέρα η ομάδα του Ισπανού τεχνικού, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της πριν από μερικές ημέρες.

Αυτή τη φορά ο εξαιρετικός Μαρθελίνο χρειάστηκε να αποκλείσει Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα μέσα σε λίγες ημέρες. Στον τελικό που διεξήχθη στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης, οι Βάσκοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 40′, με τον Μέσι να βρίσκει τον Άλμπα και εκείνον να βγάζει στον Γκριεζμάν που με πλασέ πέτυχε το 1-0.

ΤΟ 1-0 ΤΟΥ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ

 

Οι πανηγυρισμοί δεν κράτησαν για πολύ, αφού στην αμέσως επόμενη φάση η Μπιλμπάο ισοφάρισε με τον έναν από τους δύο παίκτες που αγωνίστηκαν στα αντίστοιχα ματς-τελικούς του 2015, τον Όσκαρ ντε Μάρκος (ο άλλος ήταν ο Μπαλενθιάγα).

Ο Ισπανός φουλ μπακ κινήθηκε σαν φορ και αξιοποίησε τη σέντρα του φανταστικού Ινιάκι Γουίλιαμς για το 1-1.

Η ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΕ ΜΑΡΚΟΣ

 

Η άμυνα της Μπαρτσελόνα δεν ενέπνεε την παραμικρή εμπιστοσύνη και κάθε εκτέλεση στημένη φάση της Μπιλμπάο στην καρδιά της άμυνας των Καταλανών ήταν πραγματικά κίνδυνος-θάνατος.

Παρόλα αυτά και χωρίς να έχει δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες, η τυπικά γηπεδούχος ομάδα του Κούμαν προηγήθηκε για δεύτερη φορά, εκ νέου με τον Γκριεζμάν. Ο Γάλλος επιθετικός στο 77′ πήρε πάσα πάρε-βάλε από τον Άλμπα και ευστόχησε για το 2-1.

ΤΟ 2-1 ΤΟΥ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ

 

Ο Μαρθελίνο δεν είχε πει όμως την τελευταία του λέξη και έπαιξε το τελευταίο του χαρτί ρίχνοντας στο ματς τον Βιγιαλίμπρε. Ο Βάσκος επιθετικός ήταν εκείνος που λύτρωσε την ομάδα του στο 90′. Ο Μουνιαΐν γέμισε και εκείνος με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

ΤΟ 2-2 ΤΟΥ ΒΙΓΙΑΛΙΜΠΡΕ ΣΤΟ 90′

 

Ο τελικός του Super Cup οδηγήθηκε στην παράταση, εκεί όπου η κλάση του Ινιάκι Γουίλιαμς έκρινε το ματς. Στο 93′ ο Ισπανός επιθετικός με έναν απίστευτο κεραυνό εκτός περιοχής έγραψε το 2-3 και έδωσε προβάδισμα τίτλου στους Βάσκους. Ένα απίθανο γκολ για έναν φοβερό επιθετικό που ήταν και ο MVP της αναμέτρησης.

Η ΓΚΟΛΑΡΑ ΤΟΥ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

 

Η Μπαρτσελόνα μόνο από… παραλίγο αυτογκόλ θα μπορούσε να ισοφαρίσει, αφού ήταν τρομακτικά ακίνδυνη, την ώρα που η Μπιλμπάο άγγιξε το γκολ στο 112′, αλλά Νούνιεθ και Βέσγα μπερδεύτηκαν μεταξύ τους.

Και επειδή το κλίμα ήταν… στραβό και το ‘φαγε και ο γάιδαρος, ο Λιονέλ Μέσι αποβλήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (753 ματς) για εκτός φάσης χτύπημα στον Βιγιαλίμπρε.

Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΤΟΥ ΜΕΣΙ

Οι Βάσκοι πανηγύρισαν σαν… μικρά παιδιά την κατάκτηση του τροπαίου με τον Μαρθελίνο να κατακτά τον πρώτο του τίτλο με τους Βάσκους και τον δεύτερο της καριέρας του στα 55 του χρόνια.

Μπαρτσελόνα (Κούμαν): Τερ Στέγκεν, Άλμπα, Λανγκλέ (108′ Τρινκάο), Αραούχο, Ντεστ (46′ Μινγκέθα), Πέδρι (88′ Πιάνιτς), Μπουσκέτς (97′ Πουτς), Ντε Γιόνγκ, Γκριεζμάν, Μέσι, Ντεμπελέ (86′ Μπρέιθγουεϊτ)

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Μαρθελίνο): Σιμόν, Κάπα (81′ Μπερενγκέρ), Γεράι Άλβαρες, Ινίγο Μαρτίνεθ (95′ Νούνιεθ), Μπαλενθιάγα (83′ Λέκουε), Ντε Μάρκος, Γκαρσία, Βενθεδόρ (81′ Βέσγα), Μουνιαΐν, Γουίλιαμς (108′ Μορθίγιο), Ραούλ Γκαρσία (83′ Βιγιαλίμπρε)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς