16.2 C
Athens

Σήμερα η συζήτηση της επιτροπής για τα σχολεία – Διχασμένα τα μέλη της

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων, που παραμένουν κλειστά από τις 16 Νοεμβρίου.

«Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία», τόνισε ο καθηγητής, ωστόσο δεν έκρυψε πως τον φοβίζει μια επιδημιολογική έκρηξη.

Αυτό που διχάζει τα μέλη της επιτροπής αφορά την ημερομηνία κατά την οποία θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχει η σκέψη αυτό να γίνει στις 7 ή 8 Ιανουαρίου, αλλά υπάρχουν και μέλη της επιτροπής που προτιμούν να υπάρξει μια εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων αφού ολοκληρωθεί η εορταστική περίοδος και προτείνουν η επιστροφή να γίνει μετά τις 15/1.

Σε σχέση με το σχέδιο εμβολιασμού, που αφορά το υγειονομικό προσωπικό, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος του Ιανουαρίου. Το δεύτερο στάδιο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο εξαρτάται από την προσέλευση. «Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο», είπε και προσέθεσε:

«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, οπότε τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε».

Όπως εκτιμά ο κ. Σύψας, του χρόνου θα κάνουμε τα Χριστούγεννα κανονικά. Το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται. 

Ο καθηγητής εξήγησε τα δύο επικρατέστερα σενάρια για το μέλλον της πανδημίας: «Η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς