19.8 C
Athens

Σοβαρά επεισόδια στο Πισοδέρι στο όνομα της «Μακεδονίας»

Επνιξαν με χημικά τους διαδηλωτές • Για τέσσερις ώρες διήρκεσαν οι εχθροπραξίες • Τουλάχιστον 12 τραυματίες, ανάμεσά τους και αστυνομικοί

Tην ώρα που στις Πρέσπες υπογραφόταν η συμφωνία για το ονοματολογικό, ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, άγρια επεισόδια σημειώνονταν στο Πισοδέρι Φλώρινας, ανάμεσα σε διαδηλωτές που αντιδρούν στη συμφωνία και σε αστυνομικούς των ΜΑΤ, που χρησιμοποίησαν χημικά και γκλομπς για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Στα μπλόκα της αστυνομίας στο Πισοδέρι, εκεί που είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου, σημειώνονταν συνεχώς εντάσεις με ξύλο και ρίψεις αντικειμένων.

Ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να κατευθυνθούν προς τις Πρέσπες. Κάποιοι προσπάθησαν να περάσουν μέσα από το βουνό, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Τουλάχιστον 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία της Καστοριάς και της Φλώρινας με αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί πριν και κατά τη διάρκεια της υπογραφής, ωστόσο, τίποτε δεν προμήνυε τη συνέχισή τους, πόσω μάλλον την κλιμάκωσή τους όσο περνούσε η ώρα.

Ομως, οι διαδηλωτές δεν αποχώρησαν ούτε κι όταν οι αποστολές με τους υψηλούς προσκεκλημένους έφυγαν με πλωτά για την πλευρά των Σκοπίων με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι τεταμένη ακόμα και τέσσερις ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς