16.8 C
Athens

Σαλπιγγίδης: «Κυρίαρχος μέσα στο γήπεδο ο ΠΑΟΚ»

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης μίλησε για την επερχόμενη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Σπαρτάκ Μόσχας στο γήπεδο της Τούμπας

Ως μία ομάδα που διαθέτει μέταλλο, ταυτότητα και κυριαρχεί στο γήπεδο χαρακτήρισε τον ΠΑΟΚ ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι ο «δικέφαλος» δεν πρέπει να επηρεαστεί από την απουσία του αρχηγού του Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο «Metropolis»:

Για το ευρωπαϊκό γκολ που σημείωσε και του έχει μείνει αξέχαστο: «Έπαιξα πολλά παιχνίδια στην Ευρώπη, έχω ωραίες εμπειρίες. Το γκολ στο “Γουάιτ Χαρτ Λέιν” κόντρα στην Τότεναμ ήταν ξεχωριστό. Έζησα έντονες στιγμές στο Λονδίνο, όπως και στο Ζάγκρεμπ».

Τι χρειάζεται ο ΠΑΟΚ για να φτάσει μέχρι τους ομίλους του Champions League, με βάση την εμπειρία του: «Η ομάδα έχει χτιστεί από πέρσι, διαθέτει μέταλλο, ταυτότητα και κυριαρχεί στο γήπεδο. Έχουν μπει τα απαραίτητα θεμέλια. Το τρίπτυχο ιδιοκτήτης-τεχνικός διευθυντής-προπονητής είναι πολύ σημαντικό και έτσι όταν κλείσει το ρόστερ στο τέλος των μεταγραφών η ομάδα θα είναι ισχυροποιημένη».

Αν τον εξέπληξε ο επιβλητικός τρόπος με τον οποίο προκρίθηκε ο ΠΑΟΚ επί της Βασιλείας: «Δεν μου έκανε εντύπωση η εμφάνιση του ΠΑΟΚ. Ήταν εμφανώς καλύτερος από την Βασιλεία, φάνηκε από το πρώτο παιχνίδι. Θα πρέπει όμως όλοι μας να περιμένουμε, να μην πετάμε στα σύννεφα. Υπάρχουν ακόμα τέσσερις αγώνες για να μπει η ομάδα στους ομίλους, δεν είναι εύκολος ο δρόμος, είναι μακρύς και δύσκολος. Ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος και στα δύο παιχνίδια με την Βασιλεία και πέρασε δίκαια».

Αν η σίγουρη παρουσία στους ομίλους του Europa League μπορεί να αφαιρέσει άγχος από τις πλάτες των παικτών του ΠΑΟΚ: «Δεν ξέρω αν υπήρχε άγχος στα αποδυτήρια για την είσοδο σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ξέρω, όμως, τον παλμό του κόσμου, ότι είναι χαρούμενος για την ομάδα του, υπάρχει τεράστια δίψα για τον στόχο των ομίλων του Champions league. Είναι δύσκολος ο δρόμος, η Σπαρτάκ Μόσχας είναι ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο στη Ρωσία, σε μία χώρα που έχει σταθερά ομάδες στους ομίλους του Champions League. Δεν ξέρω πολλά για την ομάδα της Μόσχας, όμως. Εύχομαι ο ΠΑΟΚ να είναι ανώτερος και να προκριθεί».

Το δυνατό και αδύναμο σημείο του Δικεφάλου αγωνιστικά: «Ο ΠΑΟΚ θέλει να έχει πάντα τον έλεγχο του αγώνα, διαθέτει το εύκολο γκολ στην επίθεση. Υπάρχουν, όμως, μερικά “νεκρά” σημεία που φανερώνουν κάποιες αδυναμίες. Για παράδειγμα, αυτό που συνέβη στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου με τη Βασιλεία στην Τούμπα που η ομάδα κινδύνεψε να δεχτεί γκολ. Πρέπει να προσέχει τις λεπτομέρειες. Επειδή έτσι θα παίζει και στο ελληνικό πρωτάθλημα, οφείλει να προσέχει τις αντεπιθέσεις των ομάδων για να μην το πληρώσει. Χρειάζεται μια σωστή διαχείριση στον σχηματισμό της ομάδας, γιατί δεν γίνεται να θέλουμε η ομάδα να κάνει πολλές ευκαιρίες και να μην κάνει καθόλου φάσεις ο αντίπαλος. Πρέπει να προσέξει το κομμάτι της μετάβασης από την επίθεση στην άμυνα. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα γνωρίζει και ο προπονητής. Δεν είναι εύκολο να το εφαρμόσεις, βέβαια, για μία φύσει επιθετική ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ».

Αν τον ανησυχεί η απουσία του Βιεϊρίνια: «Θα ακουστεί λίγο συνηθισμένο αυτό που θα πω, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να επηρεάζεται από την απουσία ενός-δύο παικτών. Σαφώς και είναι ένα σημαντικό όταν ένα βασικό γρανάζι της μηχανής δεν παίζει. Ο Βιεϊρίνια δεν θα παίξει στο πρώτο παιχνίδι με τη Σπαρτάκ και δεν ξέρουμε τι θα γίνει και στο δεύτερο, όμως, η ομάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να λειτουργήσει ρεαλιστικά. Πάντα θα υπάρχουν απουσίες, αλλά πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση με τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές».

Την εκτελεστική δεινότητα του Πρίγιοβιτς και το αν θα του ταίριαζε να είναι συμπαίκτης του: «Νομίζω ότι στον ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να ταιριάξει, γιατί η ομάδα παίζει με έναν επιθετικό. Ίσως σε σχήμα με δύο επιθετικούς, ο κοντός και ο ψηλός που λέμε (σ.σ. γέλια). Όλες οι ομάδες θέλουν να έχουν ένα παίκτη που έχει το εύκολο γκολ. Όπως παλαιότερα συνέβαινε με τον Αθανασιάδη στον ΠΑΟΚ. Ας μη μείνουμε όμως μόνο στον Πρίγιοβιτς, είναι όλη η ομάδα ικανή. Για να σκοράρει ένας επιθετικός πρέπει να δουλέψει όλη η μηχανή από πίσω».

Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είπε: «Συμβαίνει ό,τι και στην ελληνική κοινωνία. Κατά καιρούς περνούν άνθρωποι που θέλουν να βελτιώσουν πράγματα, υπάρχουν πάντα αδικίες. Ο ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει δύναμη, είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους. Εμείς πρέπει να κοιτάμε τη δουλειά μας, όχι ότι κάνουν οι άλλοι. Δεν είναι απλό, αλλά δεν είναι και κάτι… διαστημικό οι αλλαγές. Θέληση να υπάρχει».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς