17.1 C
Athens

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Κινούμενος με ταχύτητα άνευ προηγουμένου, ο FDA ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κι έτσι οι ΗΠΑ έγιναν η πέμπτη χώρα που έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη των εμβολιασμών, ακολουθώντας τη Βρετανία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και το Μεξικό. Ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση και του εμβολίου της Moderna.

Και άλλα υποψήφια εμβόλια είναι καθ’ οδόν καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για μια εκστρατεία ανοσοποίησης που συγκρίνεται με εκείνες εναντίον της πολιομυελίτιδας, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Πυρετικές προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη: Στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε σχέδιο για τη δημιουργία κέντρου συντονισμού της ανοσοποίησης απέναντι στο δημαρχείο μεθαύριο Δευτέρα, το οποίο θα αναλάβει την άμεση διανομή των δόσεων στη μεγαλύτερη μητρόπολη των ΗΠΑ. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αναμένει 346.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna την 21η Δεκεμβρίου, πέραν των 170.000 δόσεων αυτού της Pfizer που λογαριάζει να παραλάβει το Σαββατοκύριακο.

Τα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι πιο ηλικιωμένοι αναμένεται ότι θα ανοσοποιηθούν στην πρώτη φάση. Η αρχική έλλειψη επαρκών ποσοτήτων εμβολίων σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα περιμένει πολύ, πιθανόν μήνες, προτού να είναι διαθέσιμα γι’ αυτόν.

Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες λόγω της επιφύλαξης πολλών Αμερικανών έναντι των εμβολίων γενικά: μόλις το 61% δηλώνει διατεθειμένο να ανοσοποιηθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς