20.6 C
Athens

Ολυμπιακός: Αυτό θα πει ομάδα!

Ο Ολυμπιακός αναδεικνύει σε κάθε ματς διαφορετικούς πρωταγωνιστές και ο αντίπαλος δεν ξέρει από πού και από ποιον θα πρωτοπάθει τη ζημιά! Πέντε παίκτες που σκόραραν συνολικά 62 πόντους στη Βαρκελώνη, πέτυχαν μόλις 4 στο Βελιγράδι, αλλά ο Θρύλος νίκησε ξανά!

Ήταν μία άτυπη «διαβολοβδομάδα», καθώς ο Ολυμπιακός έδωσε ένα εξ αναβολής ματς εκτός από το προγραμματισμένο, και διατήρησε ένα μοναδικό επίτευγμα, καθώς είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που δεν έχει χάσει ποτέ δύο «κολλητά» ματς στις λεγόμενες «διαβολοβδομάδες» της Euroleague, από τη στιγμή που άλλαξε το format της διοργάνωσης, εδώ και πέντε σεζόν! Οι τρεις φορές Πρωταθλητές Ευρώπης πέτυχαν δύο σπουδαίες εκτός έδρας νίκες σε Βαρκελώνη και Βελιγράδι κόντρα στην πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα και τον πάντα επικίνδυνο Ερυθρό Αστέρα, αντίστοιχα.

Ο Βασίλης Σπανούλης κατέκτησε μία ακόμα κορυφή, γράφοντας για πολλοστή φορά ιστορία. Ένα ακόμα τρομερό επίτευγμα για τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα της Ευρώπης, ο οποίος είναι, πλέον, ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών από καταβολής Κυπέλλου Πρωταθλητριών (και μετέπειτα Ευρωλίγκας), από το 1957 μέχρι σήμερα! Φοβερός ο παικταράς με το 7 στην πλάτη.

Ο Γιώργος Πρίντεζης πέτυχε ένα ακόμα νικητήριο καλάθι στην καριέρα του και το ξέσπασμά του τη στιγμή που έκανε το 81-79 μέσα στο Βελιγράδι «δείχνει» πολλά για το μέλλον και τη δίψα που υπάρχει για την κατάκτηση νέων στόχων! Αμφότεροι δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα και σε κανέναν. Μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Μπαρτσελόνα, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για τον περιορισμένο χρόνο συμμετοχή τους. Ο Σπανούλης είχε παίξει 06:45 και ο Πρίντεζης 09:16, ενώ αμφότεροι είχαν σκοράρει από 2 πόντους. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι είναι ότι όσο τους αμφισβητούν, τόσο περισσότερο πεισμώνουν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός! Μόνο οι ίδιοι θα αποφασίσουν και θα ορίσουν το τέλος της καριέρας τους και κανένας άλλος, αλλά το σίγουρο είναι ότι έχουν ακόμα πράγματα να δώσουν. Πολλά πράγματα, για την ακρίβεια. Η φυσική τους παρουσία αρκεί για να εμπνεύσει τους πάντες. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν είναι «τελειωμένοι» και, το σημαντικότερο, δεν αισθάνονται «τελειωμένοι».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποδεικνύει στην πράξη πως πιστεύει σε όλους τους παίκτες του. Ο Ολυμπιακός είχε κάκιστη εκκίνηση στο Βελιγράδι. Βρέθηκε να χάνει με 16 πόντους στο 10′ (30-14) και οι παίκτες που αγωνίστηκαν λίγα λεπτά στη Βαρκελώνη κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Ο Σπανούλης μπήκε στα μέσα της πρώτης περιόδου (04:48 πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου) και έδωσε το έναυσμα για την ανατροπή, μένοντας στο παρκέ έως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Ο αρχηγός των Πειραιωτών μέτρησε 11 πολύτιμους πόντους και 2 ασίστ σε αυτό το διάστημα.

Μπορεί να είχε 4 λάθη, αλλά μόλις το ένα ήταν αβίαστο. Είναι παίκτης που θέλει και χρειάζεται την μπάλα στα χέρια του, οπότε κάποια λάθη κρίνονται φυσιολογικά. Ο 38χρονος γκαρντ έκανε ρεκόρ παραγωγικότητας στην τρέχουσα σεζόν, σε επίπεδο σκοραρίσματος (14 πόντοι) και λεπτών συμμετοχής (26:50). Ο Πρίντεζης πάτησε παρκέ με την έναρξη της δεύτερης περιόδου. Πέτυχε δύο καλάθια, αλλά τη διαφορά την έκανε στο δεύτερο ημίχρονο, παίζοντας συνολικά 26:43 και σκοράροντας 16 πόντους. Ο Έλληνας φόργουορντ, μετά τα παιχνίδια απέναντι σε Παναθηναϊκό και Αρμάνι Μιλάνο, όπου ήταν καθοριστικός, έστησε ένα ακόμα… πάρτι στο ποστ, ξέχωρα από το γεγονός ότι σημείωσε το νικητήριο καλάθι και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Ο Ολυμπιακός αναδεικνύει σχεδόν σε κάθε ματς διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Στη Βαρκελώνη χρειάστηκε περισσότερο τους παίκτες που διακρίνονται για τα αθλητικά τους προσόντα, ενώ στο Βελιγράδι οι «παλιοσειρές» ήταν οι παίκτες που έκαναν τη διαφορά. Ο αντίπαλος ήταν πιο ταιριαστός και επικράτησαν το μυαλό και η κλάση! Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο γεγονός: κόντρα στην Μπαρτσελόνα πέντε παίκτες σημείωσαν 62 πόντους. Ξέρετε, αυτοί οι πέντε παίκτες, πόσους έβαλαν απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα; Μόλις 4! Ο Ολυμπιακός είναι «Λερναία Ύδρα» και ο αντίπαλος δεν ξέρει από πού θα του γίνει η ζημιά! Οι Τζένκινς (8), ΜακΚίσικ (16), Παπανικολάου (11), Βεζένκοβ (10) και Μάρτιν (17) έκαναν θραύση στην Ισπανία, αλλά στο Βελιγράδι, πολύ απλά, δεν χρειάστηκε να προσφέρουν επιθετικά! Οι Τζένκινς, Παπανικολάου και Βεζένκοβ δεν σκόραραν καν, παίζοντας πολύ λιγότερα λεπτά, ο Μάρτιν πέτυχε μόλις έναν πόντο, ενώ ο ΜακΚίσικ τρεις. Απίστευτο και όμως Ολυμπιακό!

Καθοριστικός ήταν ο Άαρον Χάρισον, ο οποίος απέδειξε ξανά πόσο πολύ είχε λείψει τον προηγούμενο μήνα, σκοράροντας τρία διαδοχικά τρίποντα για τον Ολυμπιακό στην τρίτη περίοδο (μέσα σε ένα λεπτό και κάτι!) και συνολικά τέσσερα στην αναμέτρηση. Είναι ο σουτέρ της ομάδας και απολύτως απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία της. Το «κλειδί», όμως, ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος μπήκε για πρώτη φορά, 05:48 πριν από τη λήξη της τρίτης περιόδου, και δεν ξαναβγήκε ποτέ, μένοντας στο παρκέ επί 15:48!

Ο διεθνής γκαρντ/φόργουορντ χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να περιορίσει τον Τζόρνταν Λόιντ και τα κατάφερε περίφημα, καθώς με τον «Λάρι» στο παρκέ ο Αμερικανός σκόρερ πέτυχε όλους και όλους 4 πόντους, όντας συνολικά άστοχος (3/5 δίποντα και 1/7 τρίποντα). Ο Λαρεντζάκης βασίζεται πολύ στο μπασκετικό ένστικτο και θράσος. Έτσι, όταν δέχθηκε την μπάλα δεν δίστασε να πάρει την πρωτοβουλία και να «στάξει» τρία πολύτιμα τρίποντα, βάζοντας συνολικά 11 πόντους, αν και έχασε το πρώτο εξ αυτών. Είναι μία εμφάνιση που αλλάζει το «τσιπάκι» για τον ίδιο. Δείχνει ότι μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο, παίζοντας για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα.

Για κάποιους, ο Ολυμπιακός πήρε δύο… ανέλπιστα διπλά (αν είναι δυνατόν, για τον Ολυμπιακό μιλάμε), αλλά όσοι πιστεύουν σε αυτήν την ομάδα γνωρίζουν πως έγινε κάτι σπουδαίο και ιδιαίτερο, όμως όχι και κάτι ιστορικό. Η βαριά αυτή φανέλα δεν χαμπαριάζει από έδρες και μπάτζετ. Μετράει, ήδη, τέσσερα διπλά στη φετινή Ευρωλίγκα και τα ζητούμενα από εδώ και πέρα είναι δύο: διάρκεια και σταθερότητα στην απόδοση, αλλά και προστασία της έδρας. Του ΣΕΦ!

https://athlosnews.gr/erythros-asteras-olympiakos-79-81-span-kai-print-katharisan-sto-veligradi/?fbclid=IwAR3Ch5zJ2Ty3WGEBvJ0jV_bIjOljF7C585Io6vGtQaMHapPaGMz1T3AaD64

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς