22.4 C
Athens

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός 79-81: Σπαν και Πριντ καθάρισαν στο Βελιγράδι!

Με τις παλιοσειρές του στην πρώτη γραμμή και τους Λαρεντζάκη, Χάρισον να δίνουν τεράστιες λύσεις στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός πέρασε δια πυρός και σιδήρου από τη Σερβία, επικρατώντας του Ερυθρού Αστέρα με σκορ 81-79 χάρη στο νικητήριο καλάθι του Πρίντεζη!

Πόσες και πόσες φορές το έχουν ξανακάνει! Σε μία ιστορική βραδιά, ο Βασίλης Σπανούλης έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και της Ευρωλίγκας, από το 1957 μέχρι σήμερα (!), ξεπερνώντας ξανά τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Μαζί με τον Γιώργο Πρίντεζη, έκαναν τη διαφορά στο Βελιγράδι και ο Ολυμπιακός κατέκτησε μία τεράστια νίκη, «κεφαλαιοποιώντας» το σπουδαίο διπλό στην έδρα της Μπαρτσελόνα (8/12, 88-96). Με προσωπική ενέργεια και ένα αριστερό λέι-απ, 3.2 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, ο Πρίντεζης χάρισε μία πολύτιμη νίκη στον Ολυμπιακό στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα (79-81).

Νέα back to back εκτός έδρας νίκη για τον Ολυμπιακό, που επικράτησε του Ερυθρού Αστέρα με 81-79 στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής στη Euroleague. Οι τρεις φορές Πρωταθλητές Ευρώπης «έφτιαξαν» το ρεκόρ τους στο 7-5, πετυχαίνοντας την τέταρτη νίκη τους μακριά από το ΣΕΦ στη φετινή διοργάνωση! Ο Ερυθρός Αστέρας έπεσε στο 4-9, γνωρίζοντας την τέταρτη σερί ήττα του στο θεσμό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Η βραδιά ανήκει στον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος ξεπέρασε για δεύτερη φορά τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο στο σκοράρισμα (σ.σ.: η πρώτη ήταν αποκλειστικά στο πλαίσιο της Euroleague), καθώς έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και της Ευρωλίγκας, από το 1957 μέχρι σήμερα. Ένα ακόμα τρομακτικό ρεκόρ από τον 38χρονο σούπερ σταρ του Θρύλου. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έφτασε τους 4.323 πόντους (σε 336 αγώνες) και ξεπέρασε τον παλαίμαχο Ισπανό σούτινγκ γκαρντ, ο οποίος είχε 4.321 πόντους σε 30 παιχνίδια περισσότερα (366). Στην τρίτη θέση είναι ο σπουδαίος Νίκος Γκάλης, ο οποίος πέτυχε 4.040 πόντους σε λιγότερους αγώνες, μόλις 120. Άλλο το μπάσκετ, βέβαια, τότε και άλλο σήμερα.

Στο γήπεδο «Aleksandar Nikolic Hall», οι «Διόσκουροι» του Ολυμπιακού έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους σε νέο τεράστιο διπλό. Είχαν παίξει ελάχιστα λεπτά στη Βαρκελώνη, στη σπουδαία νίκη της Μπαρτσελόνα, και ήταν καθοριστικοί στο αμέσως επόμενο παιχνίδι. Οι δύο ηγέτες του Ολυμπιακού, μέχρι να το αποφασίσουν οι ίδιοι, θα είναι πάντα πολύτιμοι για τους Ερυθρόλευκους. Ο Πρίντεζης ολοκλήρωσε τον αγώνα με 16 πόντους, σκοράροντας το νικητήριο καλάθι, ενώ ο Σπανούλης σταμάτησε στους 14, σε ένα ακόμα μυθικό βράδυ για τον ίδιο και τον Θρύλο. Σπουδαία απόδοση είχαν οι Λαρεντζάκης και Χάρισον, που «εκτέλεσαν» τους Σέρβους από την περιφέρεια.

Το παιχνίδι έδειχνε να… στραβώνει στο 10′, καθώς οι Πειραιώτες βρέθηκαν στο -16 (30-14), αλλά στο δεύτερο ημίχρονο έκαναν μία ακόμα ολική επαναφορά. Ο Ολυμπιακός κέρδισε ένα ματς, έχοντας 20 λάθη έναντι μόλις 8 του αντιπάλου, την ώρα που ο Ερυθρός Αστέρας μέτρησε 12 επιθετικά ριμπάουντ έναντι 5 των Ερυθρόλευκων. Ουσιαστικά, λοιπόν, οι γηπεδούχοι είχαν 19 περισσότερες επιθέσεις στην αναμέτρηση! Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, όμως, είχε εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας για δεύτερο διαδοχικό ματς, μετρώντας 68% στα δίποντα (17/25) και 52.2% στα τρίποντα (12/23). Τέσσερα σημείωσε ο Άαρον Χάρισον, τρία ο κομβικός Γιαννούλης Λαρεντζάκης, από δύο οι Κώστας Σλούκας και Βασίλης Σπανούλης και ένα ο Γιώργος Πρίντεζης.

Πριν από το τζάμπολ, η διοίκηση του Ερυθρού Αστέρα βράβευσε τον Τσαρλς Τζένκινς για την προσφορά του στην ομάδα, καθώς έπαιξε με αυτήν σε τέσσερις σεζόν και τρεις διαφορετικές περιόδους.

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός:

Ο αγώνας

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας παρέταξε τον Ολυμπιακό με τα 4/5 της βασικής πεντάδας που είχε επιλεχθεί και στην εκτός έδρας επικράτηση επί της Μπαρτσελόνα (8/12, 88-96). Τους Σλούκα, Τζένκινς, Παπανικολάου, Ζαν-Σαρλ και Έλις (αντί του Μάρτιν). Εκτός 12άδας έμειναν ξανά οι Χαραλαμπόπουλος και Κόνιαρης. Από την πλευρά του, ο Σάσα Ομπράντοβιτς δεν είχε καθαρό δημιουργό από τη στιγμή που ο Χολ είναι τραυματίας (απουσίασε για τρίτο σερί ματς) και ο Ρότσεστι αποτελεί παρελθόν. Ο Σέρβος προπονητής επέλεξε στην πεντάδα τους Γουόλντεν, Λάζιτς, Λόιντ, Ριθ, Κούζμιτς, παίζοντας με τρεις γκαρντ.

Ο Ερυθρός Αστέρας είχε σκοράρει 29 πόντους σε μία περίοδο στη φετινή Ευρωλίγκα (στο εντός έδρας ματς με την Μπασκόνια), αλλά κόντρα στον Ολυμπιακό πέτυχε 30 στο πρώτο δεκάλεπτο! Με 6/8 τρίποντα ύστερα από 10 λεπτά αγώνα, οι Σέρβοι είχαν τον έλεγχο και έφτασαν να προηγούνται μέχρι και 16 πόντους διαφορά με τρίποντο του Κούριτζα (30-14 στο 10′), παίζοντας με μεγάλη ενέργεια στο παρκέ. Συνολικά, στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ερυθρός Αστέρας είχε 3/4 δίποντα, 6/8 τρίποντα και 6/6 βολές, κάνοντας μόλις δύο λάθη. Ο Ολυμπιακός δεν ήταν άστοχος, έχοντας 5/6 δίποντα και 2/5 τρίποντα, χωρίς ούτε μία βολή, αλλά τα 6 λάθη είχαν κοστίσει.

Το παιχνίδι άρχισε με τις ομάδες κοντά στο σκορ (5-5 στο 3′), αλλά ένα σερί 9-0 των γηπεδούχων, με τρία διαδοχικά τρίποντα (δύο από τον Γουόλντεν και ένα από τον Ο’ Μπράιαντ) μέσα σε περίπου δύο λεπτά οδήγησε τους γηπεδούχους στο +9 (14-5). Ο Μπαρτζώκας έψαχνε το κατάλληλο σχήμα, αλλά μόνο ο Σλούκας σκόραρε για τον Ολυμπιακό στα πρώτα έξι λεπτά (5 πόντους σε αυτό το διάστημα). Ο γκαρντ του Θρύλου, με νέο δικό του καλάθι, «μάζεψε» τη διαφορά, κάνοντας το 30-16 με τη λήξη της πρώτης περιόδου. Ο Σλούκας είχε 10 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο με 2/3 δίποντα και 2/3 τρίποντα (μία ασίστ και δύο λάθη). Συνολικά, έπαιξε συνεχόμενα για 12:03 πριν αντικατασταθεί στη δεύτερη περίοδο.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας «επιστράτευσε» από την πρώτη περίοδο τον Σπανούλη, ο οποίος ήταν ο παίκτης που «γύρισε τον διακόπτη» για τους Ερυθρόλευκους. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερη άμυνα στη δεύτερη περίοδο, κρατώντας τον Ερυθρό Αστέρα στους 15 πόντους. Με ένα ευλύγιστο σχήμα (Σπανούλη, Τζένκινς, ΜακΚίσικ, Βεζένκοβ και Ζαν-Σαρλ), οι φιλοξενούμενοι εξαπέλυσαν μία μίνι αντεπίθεση στο φινάλε της δεύτερης περιόδου και μείωσαν στους 8 πόντους με τη λήξη του πρώτου μέρους (45-37). Θα ήταν στους 6, αν ο ΜακΚίσικ δεν αστοχούσε σε λέι-απ, μόνος του απέναντι στην μπασκέτα, έπειτα από έξοχη πάσα του Σπανούλη.

Οι Πειραιώτες δυνάμωσαν την άμυνά τους και η διαφορά είχε αρχίσει να πέφτει σταδιακά. Με τρίποντο του Χάρισον «κατέβηκε» στους 11 (32-21 στο 12′), ενώ με το δεύτερο τρίποντο του αρχηγού η διαφορά έπεσε στους 8 (41-33 στο 19′). Ο Σπανούλης μέτρησε 11 πόντους σε 14:48 στο πρώτο ημίχρονο, έχοντας 1/2 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 3/3 βολές, 2 ασίστ και 4 λάθη. Ο Ολυμπιακός είχε 9/13 δίποντα, 5/12 τρίποντα και 4/5 βολές. Ο Ερυθρός Αστέρας είδε σταδιακά το ποσοστό του στα τρίποντα να μειώνεται, καθώς άρχισε με 7/10 και ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με 7/16, έχοντας ακόμα 8/15 δίποντα και 8/10 βολές. Ωστόσο, οι Σέρβοι είχαν μόλις τρία λάθη στο πρώτο ημίχρονο και οι Πειραιώτες εννέα!

Ο Ολυμπιακός είχε κρατήσει μόλις στους 2 πόντους τον Λόιντ, το «βαρύ πυροβολικό» των γηπεδούχων, με 1/6 σουτ. Στο τρίτο δεκάλεπτο, παρατάχθηκε με τους Σλούκα, Χάρισον, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Έλις. Με τον πολύ καλό Πρίντεζη, η διαφορά έπεσε στους 6 (45-39), με το τρίτο του εύστοχο δίποντο σε ισάριθμες προσπάθειες. Ο Λόιντ άρχισε να «ζεσταίνεται» δίνοντας με τρίποντο προβάδισμα ξανά με 8 πόντους στην ομάδα του στο 22′ (50-42), εκμεταλλευόμενος το πέμπτο επιθετικό ριμπάουντ των Σέρβων. Με τρίποντο στο 24′ (το δεύτερο στο ματς από τον Αμερικανό), ο Χάρισον μείωσε για πρώτη φορά στους 5 (50-45). Στο 25′, ο Μπαρτζώκας έριξε στο παιχνίδι για πρώτη φορά τον Λαρεντζάκη προκειμένου να μαρκάρει τον Λόιντ, ο οποίος είχε σκοράρει και τους 7 πόντους του Ερυθρού Αστέρα στην τρίτη περίοδο (52-45).

Σε εκείνο το σημείο, όμως, «μίλησε» ο «φονιάς» Άαρον Χάρισον! Με δύο σερί τρίποντα στο 25′ μείωσε στον πόντο (52-51), σκοράροντας παράλληλα 9 συνεχόμενους πόντους για την ομάδα του. Με καλάθι του Έλις, μετά την έξοχη ασίστ του Σλούκα, ο Ολυμπιακός προσπέρασε για πρώτη φορά μετά το αρχικό 0-2. Ωστόσο, σε εκείνο το σημείο (στο 26ο λεπτό), οι τρεις διαιτητές αφαίρεσαν έναν πόντο από τον Ολυμπιακό για ένα σουτ του Σλούκα στο 22′ (είχε κάνει το 47-42, που χρεώθηκε τρίποντο, ενώ ήταν δίποντο). Σωστή απόφαση, έστω και ετεροχρονισμένη. Έτσι, το σκορ έγινε 52-52 από 52-53. Ο Θρύλος πέρασε επίσημα μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά μετά το αρχικό 0-2 στο 27′ με νέο καλάθι του Έλις (52-54). O Ολυμπιακός έπαιζε πολύ πιο σκληρά στην άμυνα και δεν άφηνε τον αντίπαλο να… πάρει ανάσα.

Με την τρίτη ισοπαλία στην τρίτη περίοδο στο 28′ (57-57), ο Ντόμπριτς βρήκε ελεύθερο τρίποντο και έκανε το 60-57 στο 29′. Ο Πρίντεζης με δύο βολές μείωσε σε 60-59. Μία στις δύο βολές από τον Ο’ Μπράιαντ στο 30′ ανέβασε τη διαφορά στο +2 για τους γηπεδούχους (61-59), αλλά με ασίστ του Πρίντεζη και τρίποντο του Λαρεντζάκη πέντε δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, ο Ολυμπιακός έκλεισε μπροστά στο σκορ το τρίτο δεκάλεπτο (61-62). Ο Γιαννούλης είχε «κλειδώσει» τον Λόιντ, πιέζοντας ασφυκτικά την μπάλα, βάζοντας και 5 πόντους μπροστά.

Ο ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ έγραψε ξανά ιστορία, καθώς με το δίποντο που πέτυχε στο 31′ (61-64) από τη γωνία έφτασε τους 13 πόντους και ξεπέρασε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Έτσι, έγινε ο πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και την Ευρωλίγκα από το 1957 μέχρι σήμερα! Νέο φοβερό ρεκόρ για τον αρχηγό του Ολυμπιακού και τον ΜΥΘΟ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με τρίποντο του πολύ καλού Πρίντεζη, μετά την ασίστ του Σλούκα, ο Θρύλος πήρε διαφορά 6 πόντων στο 32′ (61-67). Μία ακόμα ανατροπή από την ομαδάρα με τα Ερυθρόλευκα βρισκόταν στα σκαριά για τα καλά! Ο μαχητικός Λαρεντζάκης, με δεύτερο δικό του τρίποντο έπειτα από την 6η ασίστ του Σλούκα, έκανε το 61-70 στο 33′, διευρύνοντας το σερί της ομάδας του στο 0-11! Εκεί, ο Ερυθρός Αστέρας έβγαλε αντίδραση και σημείωσε τρία διαδοχικά καλάθια με τους Κούριτζα, Ο’ Μπράιαντ και Νταβίντοβατς (65-70). Ήταν «πληγή» τα επιθετικά ριμπάουντ των Σέρβων (9 στο 34′). Ο Λόιντ μείωσε σε 69-70, ανεβάζοντας το σερί της ομάδας του στο 8-0. Ήταν ένα «τρελό» παιχνίδι.

Ο Λαρεντζάκης ήταν εκπληκτικός και με τρίτο δικό του τρίποντο, «έγραψε» το 69-73 στο 35′, μετ΄την 7η ασίστ του Σλούκα. Ο Γουόρεν πέτυχε τρίποντο και πήρε το φάουλ από τον Γιαννούλη, αλλά έχασε τη βολή 72-74). Ο Ζαν-Σαρλ έκανε το 72-76, μετά την τρίτη ασίστ του Πρίντεζη στο 36′, αλλά εκεί ο Ολυμπιακός «βραχυκύκλωσε» επιθετικά. Έμεινε πάνω από τρία λεπτά χωρίς καλάθι, από το 04:04 του τέταρτου δεκαλέπτου μέχρι τα 43 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε, όταν ο Πρίντεζης ισοφάρισε σε 78-78. Οι Ερυθρόλευκοι χρεώθηκαν με τρία επιθετικά φάουλ σε αυτό το διάστημα (από τους Σλούκα, Πρίντεζη και Ζαν-Σαρλ) και η αναμέτρηση πήγε στο όριο, καθώς οι γηπεδούχοι με ένα σερί 4-0 είχαν προσπεράσει στο σκορ με 78-76, πριν έρθει η ισοφάριση με ατομική ενέργεια του Πρίντεζη. Ο Μπαρτζώκας έβγαλε τα περισσότερα λεπτά της τέταρτης περιόδου με τρεις γκαρντ (Σλούκα, Σπανούλη, Λαρεντζάκη) και δύο φόργουορντ (Πρίντεζη και Ζαν-Σαρλ).

Στα 20 δευτερόλεπτα, ο Γουόλντεν αστόχησε σε τρίποντο και ο Ομπράντοβιτς έδωσε εντολή για φάουλ με το σκορ ισόπαλο! Ο Σπανούλης είχε μία στις δύο βολές, κάνοντας το 78-79, 8.6 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε. Ο Ζαν-Σαρλ έκανε φάουλ στον Ο’ Μπράιαντ, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του έχασε την πρώτη βολή και έβαλε τη δεύτερη (79-79). Ο Αμερικανός φόργουορντ είχε συνολικά 6/10 βολές στο ματς. Ο Ολυμπιακός είχε 6.8 δευτερόλεπτα στη διάθεσή του για μία τελευταία επίθεση, παίζοντας με τέσσερις Έλληνες (Σλούκα, Σπανούλη, Λαρεντζάκη, Πρίντεζη) και τον Χάρισον. Ο Μπαρτζώκας έδωσε εντολή να πάρει την επίθεση ο Πρίντεζης: είτε να τελειώσει ο ίδιος τη φάση είτε να πασάρει σε συμπαίκτη του. Τελικά, ο Γιώργος τούς πήρε όλους παραμάζωμα και με αριστερό λέι-απ έβαλε μετά τον Ο’ Μπράιαντ και τον Λόιντ στο… καλάθι, παίρνοντας και το φάουλ! Η προσποίηση στον Ο’ Μπράιαντ ήταν το «μισό» καλάθι! Μπορεί να έχασε τη βολή, αλλά ο Ερυθρός Αστέρας δεν είχε χρόνο και το μακρινό σουτ του Λάζιτς ήταν… καταδικασμένο να αποτύχει! Νέα τεράστια νίκη για τον ΘΡΥΛΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

Τα δεκάλεπτα: 30-16, 45-37, 61-62, 79-81.

Οι διαιτητές: Νταμίρ Γιαβόρ (Σλοβενία), Καρμέλο Πατέρνικο (Ιταλία), Τζόρντι Αλιάγκα (Ισπανία).

Τα συνολικά στατιστικά του Ερυθρού Αστέρα:

Τα συνολικά στατιστικά του Ολυμπιακού:

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς