22.4 C
Athens

Ο Ολυμπιακός και η διοίκησή του μπορούσαν να ελέγξουν ένα πράγμα, τα υπόλοιπα δεν ελέγχονταν…

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τον Ολυμπιακό, που δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν επειδή προκρίθηκε ως 3ος με 3 βαθμούς στο Europa League, όταν στο παρελθόν έχει μείνει 3ος με... 10 πόντους! Χωρίς, ουσιαστικά, ακραίους αμυντικούς και εξτρέμ, η ομάδα ήταν ανταγωνιστική και συνεχίζει τον Φεβρουάριο στην Ευρώπη για 9η φορά τις τελευταίες 11 σεζόν

Για να ξέρουμε τι λέμε και τι γράφουμε. Καμία θεά τύχη δεν χαμογέλασε στον Ολυμπιακό. Δέκα φορές να παίξει η Μάντσεστερ Σίτι με τη Μαρσέιγ στην Αγγλία, θα κερδίσει τις… έντεκα. Ο Ολυμπιακός ήταν η τρίτη καλύτερη ομάδα στον 3ο όμιλο του Champions League και κατέλαβε ΔΙΚΑΙΑ την 3η θέση και το εισιτήριο για τη φάση των «32» του Europa League. Αν δεν υπήρχε η σκανδαλώδης διαιτησία του Μανθάνο στο Μαρσέιγ-Ολυμπιακός, η 3η θέση θα είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη αγωνιστική. Η Μαρσέιγ δεν είχε κάνει ούτε υποψία ευκαιρίας και σκόραρε 2 γκολ σε 6 αγώνες στο γκρουπ. Και τα δύο με πέναλτι, το δεύτερο ανύπαρκτο, κόντρα στον Ολυμπιακό.

Προφανώς και η χθεσινή βραδιά δεν είναι για χαρές και πανηγύρια, αλλά ούτε θα απολογηθούμε ούτε θα τα βάψουμε μαύρα επειδή ο Ολυμπιακός συνεχίζει στην Ευρώπη και τον Φεβρουάριο για 9η φορά σε 11 σεζόν επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη. Πιο συγκεκριμένα, μάλιστα, έχει εννέα προκρίσεις στις 10 τελευταίες, σε νοκ-άουτ αγώνες ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Μετράει η συνέπεια και η σταθερότητα. Η ομάδα δείχνει χαρακτήρα και με τόσες δυσκολίες έχει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ονειρεύεται και θα ξαναπαίξει Ευρώπη σε περίπου δύο μήνες, όπου όλα θα είναι ανοιχτά. Κόντρα στην Πόρτο έδειξε να ξεμένει από δυνάμεις και κουράγιο, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

Η Πόρτο άνοιξε το σκορ νωρίς και από το πουθενά με ένα πέναλτι που έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Σκόραρε δύο γκολ σε δύο καθαρές ευκαιρίες. Ο Ολυμπιακός έχασε ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Μασούρα και είχε τις δύο πιο κλασικές ευκαιρίες στην αναμέτρηση, μαζί με αυτήν του Ελ Αραμπί στο 54′. Αν γινόταν το 1-1 στο 15′, θα βλέπαμε άλλο ματς στη συνέχεια. Ακόμα και σε αυτό το κακό βράδυ, οι λεπτομέρειες δεν ήταν με την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος δεν είχε επιθετικές λύσεις από τον πάγκο στα 3 από τα 6 ματς του ομίλου λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με τον κορωνοϊό και τους τραυματισμούς. Μία ματιά να ρίξει κανείς στον πάγκο του Ολυμπιακού στα τρία παιχνίδια του δεύτερου γύρου, με παίκτες ως επί το πλείστον από την ομάδα Νέων, είναι αρκετή…

Επειδή δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι θα παραθέσω ξανά δύο αποσπάσματα από το άρθρο της 26ης Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την εντός έδρας ήττα από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Πρώτο απόσπασμα: «Πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με τόσα αγωνιστικά προβλήματα μαζεμένα μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα (Ελ Αραμπί, Χασάν, Βαλμπουενά, Χολέμπας, Βινάγκρε, Μπρούμα), είχα γράψει πως σε ένα ματς εντός συνόρων είναι διαχειρίσιμες τόσες απουσίες. Σε μία σειρά αγώνων, όμως, όχι… Η προσπάθεια για διάκριση στην Ευρώπη, την τρέχουσα σεζόν, έχει δυσκολέψει, αλλά ο Ολυμπιακός μπορεί να πετύχει το ελάχιστο και να πάρει το εισιτήριο για τη φάση των «32» του Europa League. Βάσει των συνθηκών, θα είναι υπέρβαση. Αρκεί να αρχίσουν σιγά-σιγά οι απόντες, τα κενά των οποίων δεν γίνεται να «μακιγιαριστούν» σε επίπεδο Champions League, να επιστρέφουν στην αγωνιστική δράση».

Δεύτερο απόσπασμα: «Από τις 10 Ιουνίου του 2019, οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν κάνει διάλειμμα 10 ημερών. Από τις 8 μέχρι τις 18 Αυγούστου του 2020. Είναι η πιο περίεργη σεζόν στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος. Η ομάδα «χτυπήθηκε» από τις συνέπειες της πανδημίας και δεν έχει βοηθηθεί ακόμα από τις μεταγραφές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν λείπουν οι ποιοτικότεροι ποδοσφαιριστές από τη μέση και μπροστά (Ελ Αραμπί, Χασάν, Βαλμπουενά, Μπρούμα, Ραντζέλοβιτς) σε μία σειρά αγώνων, τα χέρια του προπονητή και τα πόδια της ομάδας είναι δεμένα».

Ο Ολυμπιακός είναι νταμπλούχος Ελλάδας. Και στην πιο περίεργη σεζόν στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου, πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στην ουσία. Το αποτέλεσμα. Όποιος περιμένει να βλέπει μπαλάρα σε κάθε ματς από ένα γκρουπ παικτών, που παίζει ακατάπαυστα από τις 10 Ιουνίου του 2019, έχοντας πάρει άδεια δέκα «σκάρτων» ημερών μέσα σε 18 μήνες, καλύτερα ας αναθεωρήσει. Δεν είναι ούτε φυσιολογική σεζόν ούτε φυσιολογική χρονιά γενικότερα. Εδώ έχει αλλάξει η ζωή όλων μας. Και οι ποδοσφαιριστές, που κάθονταν επί δύο μήνες στην πρώτη καραντίνα, προπονούνταν στους… τοίχους του σπιτιού τους, ενώ δεν έχουν κάνει καλοκαιρινή προετοιμασία. Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα, που δεν έχει κάνει ούτε υποτυπώδη καλοκαιρινή προετοιμασία. Κατευθείαν έπεσε στα βαθιά της νέας σεζόν, παίζοντας τον τελικό Κυπέλλου της… προηγούμενης και διεκδικώντας την πρόκριση στους ομίλους του Champions League απέναντι στην Ομόνοια.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός βίωσε πράγματα που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Παίζει δύο σερί σεζόν σε… μία! Η φετινή φάση των ομίλων του Champions League διεξήχθη σε δύο μέρη, με τρεις «κολλητούς» αγώνες μέσα σε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες χωρίς δεκαπενθήμερη διακοπή ανάμεσα σε κάθε αγώνα, όπως συνέβαινε μέχρι πέρυσι. Μία διακοπή υπήρξε μόνο στα μέσα του πρώτου γύρου για τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων και το «παράθυρο» του Νοεμβρίου, την οποία η ομάδα πλήρωσε με… αίμα.

Το μοναδικό πράγμα που μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο, αλλά εκεί η διοίκηση δεν παίρνει καθόλου καλό βαθμό είναι η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, που αγωνίζεται, ουσιαστικά, χωρίς ακραίους αμυντικούς και εξτρέμ, που να κάνουν τη διαφορά. Εδώ και 11 μήνες έχει αποχωρήσει ο παικταράς Ποντένσε και το κενό του δεν αναπληρώθηκε ποτέ. Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Πορτογάλου εξτρέμ δεν τα έχει άλλος στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Ο Μπρούμα αποκτήθηκε ως τραυματίας την ύστατη ώρα των μεταγραφών και παραμένει… τραυματίας. Ο Ολυμπιακός είχε την περασμένη σεζόν ως ακραίους μπακ τους Ελαμπντελαουί και Τσιμίκα. Όσο και αν πιστεύω πως ο Ομάρ είχε πιάσει το ταβάνι του και δεν είχε κάτι άλλο να δώσει, η εικόνα του Ραφίνια δεν δικαιώνει τις προσδοκίες που υπήρχαν όταν αποκτήθηκε και ο Νορβηγός λείπει.

Για τον υπερηχητικό Κώστα Τσιμίκα, τι να γράψουμε… Ο Χολέμπας κλήθηκε να «μπει» στα παπούτσια του, από τη στιγμή που ο Βινάγκρε αποδεικνύεται «αόρατος». Ο Πορτογάλος αριστερός μπακ αποκτήθηκε, επίσης, την τελευταία στιγμή όπως ο Μπρούμα και έχει εικόνα τουρίστα. Ποδοσφαιριστή, με τίποτα. Η εμφάνιση του Χολέμπας κόντρα στην Πόρτο ήταν απελπιστικά κακή. Θύμισε ανήμπορο παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και φέρει ευθύνη και στα δύο γκολ που δέχθηκε ο Ολυμπιακός. Βάσει της εμπειρίας του, θα μπορούσε να είχε καλύτερη αντίδραση και στις δύο περιπτώσεις, αλλά κλήθηκε να παίξει ένα ρόλο στο πρώτο μισό της τρέχουσας σεζόν για τον οποίο δεν προοριζόταν. Η ομάδα ήθελε αριστερό μπακ πρώτης γραμμής γιατί πέρυσι διέθετε στις τάξεις της τον βιονικό Τσιμίκα, που έτρεχε για πλάκα όλη την πλευρά, και φέτος διαθέτει τον… κανέναν.

Οι Ερυθρόλευκοι δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο στον 3ο όμιλο. Ο κορωνοϊός και οι τραυματισμοί «θέρισαν» την ομάδα. Σε κανέναν από τους έξι αγώνες δεν αγωνίστηκαν πλήρεις, έχοντας συνολικά 10 απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών να διαχειριστεί! Καμία άλλη ομάδα σε αυτό το γκρουπ δεν «χτυπήθηκε» τόσο πολύ από την πανδημία και τους τραυματισμούς. Κομβικοί παίκτες έχασαν από ένα έως τρία ματς. Από τρία παιχνίδια έχασαν οι Βαλμπουενά και Χασάν. Τέσσερα ο Μπρούμα! Δύο οι Καμαρά, Μπα, Ραντζέλοβιτς. Ένα ο Ελ Αραμπί, ο Σουντανί και ο Ντρέγκερ. Ο Βινάγκρε ήταν ουσιαστικά απών, μένοντας τέσσερα παιχνίδια στον πάγκο, όντας μονίμως τραυματίας και εκτός κλίματος ομάδας. Η κατάσταση δεν ήταν διαχειρίσιμη για τον προπονητή, ο οποίος έπρεπε να βγάλει λαγούς από το καπέλο του για να βρει λύσεις και να κάνει κάτι καλύτερο η ομάδα υπό αυτές τις συνθήκες.

Παράλληλα, οι νταμπλούχοι Ελλάδας αντιμετώπισαν έξι εχθρικές διαιτησίες. Δεν πήραν ούτε ένα σφύριγμα και οι «VARίστες» ήταν μονίμως εναντίον τους, «ψειρίζοντας» κάθε φάση υπέρ των αντιπάλων τους και «σφυρίζοντας» αδιάφορα σε κάθε φάση που ήταν υπέρ τους. Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ήταν κλειστό σε τρεις αγώνες, την ώρα που η Πόρτο αντιμετώπισε τους Πειραιώτες, έχοντας έστω λίγους φιλάθλους στο γήπεδό της. Περισσότερο από όλα, όμως, κόστισαν τα αβίαστα ατομικά λάθη και στις πέντε διαδοχικές ήττες στον όμιλο. Λάθη που φανερώνουν έλλειψη συγκέντρωσης και στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο της Ευρώπης πληρώνονται ακριβά.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα και σε κάνεναν. Μία φορά ήταν ευνοϊκό αποτέλεσμα του άλλου αγώνα στον όμιλο και έγινε αυτό που έπρεπε. Το δίκαιο. Μία ομάδα που ό,τι έχει πετύχει στην Ευρώπη, το έχει κάνει μόνη της. Δεν συνωμότησε ποτέ το σύμπαν υπέρ της για να τα καταφέρει. Δεν έγιναν ποτέ ακραία πράγματα για να επωφεληθεί αυτή. Ο Ολυμπιακός δεν ήταν τόσο κακός όσο παρουσιάζεται στον Τύπο απέναντι στα «δεύτερα» της Πόρτο, αλλά υπάρχουν ένα σωρό ελαφρυντικά. Και δεν είναι δικαιολογία, αλλά η πραγματικότητα. Κάποια στιγμή, η κούραση θα κάνει την εμφάνισή της. Η ομάδα παίζει σερί. Όσο νωρίτερα αντιληφθούμε ότι η κατάσταση είναι πιο ιδιαίτερη από ποτέ άλλοτε τόσο το καλύτερο. Στόχος είναι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος και η διατήρηση των σκήπτρων στη Super League, μετέπειτα του Κυπέλλου, ενώ στο «κάδρο» παραμένει και η Ευρώπη για μία ακόμα φορά.

Ο ευρωπαίος Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 137 βαθμούς σε 20 σεζόν στη φάση των ομίλων του Champions League και σε 120 αγώνες συνολικά. Μέσος όρος 6,85 βαθμοί ανά αγωνιστική περίοδο κόντρα σε μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Συγγνώμη, που προκριθήκαμε με τρεις βαθμούς. Όταν έχουμε αποκλειστεί τρεις φορές με 9 βαθμούς και μία με 10 στο γκρουπ και δεν έγινε το βήμα στις λεπτομέρειες των λεπτομερειών, δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε. Δεν είναι η σεζόν για τη σκληρή και την απόλυτη κριτική επί του αγωνιστικού τομέα με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Η αλήθεια είναι πως η διοίκηση άφησε «γυμνή» την ομάδα σε ακραίους αμυντικούς και εξτρέμ και στο ποδόσφαιρο του Πέδρο Μαρτίνς είναι καθοριστικές θέσεις για τον τρόπο παιχνιδιού και λειτουργίας των Ερυθρόλευκων. Πέρυσι, ο Τσιμίκας αλώνιζε σε ολόκληρη την αριστερή πλευρά, φέτος ο Ολυμπιακός είχε απλά ως φυσική παρουσία έναν παίκτη στο αριστερό άκρο της άμυνας, που έκανε ό,τι μπορούσε για να μην εκτεθεί, αλλά δεν τα κατάφερε. Και, προφανώς, ο τελευταίος που ευθύνεται είναι ο Χολέμπας. Θέλω να πιστεύω ότι η πρόκριση δεν θα «σκεπάσει» τα προβλήματα και το γεγονός ότι η ομάδα είναι αβοήθητη από τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταγραφών της. Ο Γενάρης πλησιάζει και τα κακώς κείμενα πρέπει να διορθωθούν, αν και η εποχή δεν προσφέρεται για μεγάλες αλλαγές και δεν εγγυάται την επιτυχία. Ο Ολυμπιακός είναι για μία ακόμα φορά η μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη και στο δεύτερο μισό μιας σεζόν, οπότε εξακολουθεί να «χτυπά» σε τριπλό ταμπλό. Ξανά και ξανά και ξανά.

https://athlosnews.gr/i-deyteri-fora-se-121-agones-dikaiologeitai/

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς