18.6 C
Athens

Εισαγγελική αυτοψία διάρκειας 6 ωρών στο Μάτι – Αναζητούν τα λάθη στον συντονισμό

Συγκεντρώνουν όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων παραγόντων • Θα ακολουθήσουν διώξεις

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η έρευνα που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι που έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 91 συνανθρώπους μας.

Οπως έγινε γνωστό, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος που εποπτεύει των ερευνών, πραγματοποίησαν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές στο Μάτι.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε οι εισαγγελείς να σχηματίσουν ιδία άποψη για την περιοχή και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία που άφησε πίσω της εκατόμβη νεκρών.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ κράτησε πάνω από 6 ώρες, ενώ η εισαγγελική έρευνα, δεν θα μείνει μόνο στα αίτια της φωτιάς ή τις πολεοδομικές παραβάσεις που δεν επέτρεψαν σε δεκάδες ανθρώπους να μπορέσουν να σωθούν καταφεύγοντας στην θάλασσα, αλλά στρέφεται και στην αναζήτηση των ευθυνών που βαραίνουν, τόσο κρατικούς, όσο και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τόσο όσον αφορά τον χρόνο της αντίδρασής τους, αλλά και για πράξεις και παραλείψεις στα τραγικά γεγονότα.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των αρμοδίων εμπλεκομένων παραγόντων

Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική έρευνα στην οποία καθημερινώς καταθέτουν πολλοί μάρτυρες στρέφεται πρωτίστως στην αναζήτηση ευθυνών στις κρατικές υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη των γεγονότων. Δηλαδή Πυροσβεστική και Ελληνική Αστυνομία και για το λόγο αυτό έχουν ζητηθεί όλες οι συνομιλίες τις κρίσιμες ώρες της καταστροφής μεταξύ στελεχών του πυροσβεστικού σώματος αλλά και οι συνομιλίες στελεχών της ΕΛΑΣ.

Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους οι εισαγγελείς περιμένουν να απαντηθούν ερωτήματα όπως:

  • Γιατί υποτιμήθηκε η φωτιά στο ξεκίνημά της και δεν εστάλησαν ισχυρές εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις
  • Γιατί δεν αποφασίστηκε η εκκένωση της περιοχής στο Μάτι
  • Γιατί δεν ελήφθη καμία πρόνοια για την μετακίνηση των πολιτών προς τη θάλασσα, είτε με ελικόπτερα από την παρακείμενη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού είτε με ειδικές δυνάμεις, για παράδειγμα άνδρες της ΕΜΑΚ
  • Ποιος κρίκος της υπηρεσιακής αλυσίδας μπλόκαρε την απόφαση για εκκένωση
  • Γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθυστέρησαν να επέμβουν
  • Ποιος ήταν ο λόγος που αστυνομικές δυνάμεις «έσπρωχναν» διερχόμενους οδηγούς από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέσα στο Μάτι
  • Γιατί καθυστέρησε η από θαλάσσης διάσωση των εκατοντάδων πολιτών που είχαν πέσει στη θάλασσα.

Παράλληλα οι έρευνες στρέφονται στην αναζήτηση ευθυνών σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες και ειδικά σε παράγοντες της Περιφέρειας που είχαν και νομικά την ευθύνη να διατάξουν εκκένωση, ύστερα από εισήγηση της Πυροσβεστικής.

Μήνυση από Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του κόμματος «Πλεύσις Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου προσήλθε και κατέθεσε μήνυση για τα τραγικά γεγονότα κατά κυβερνητικών, κρατικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων που έκαναν ή δεν έκαναν αυτά που όφειλαν για την προστασία της ζωής και της περιουσίας εκατοντάδων ανθρώπων.

Η κ. Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της χαρακτήρισε το φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς στο Μάτι «ολοκαύτωμα εν ειρήνη».

«Στους θανάτους αυτούς, στους βαρείς τραυματισμούς και στον κίνδυνο ζωής συντέλεσε με τρόπο καθοριστικό σειρά πράξεων και παραλήψεων της κυβέρνησης, της περιφέρειας Αττικής αλλά και του Δήμου Μαραθώνα, της ηγεσίας της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, κατα παράβαση των υπηρεσιακών και θεσμικών τους καθηκόντων, με πλήρη επίγνωση του κινδύνου απώλειας ανθρωπίνων ζώων και με την κυνική αποδοχή πραγμάτωσης αυτού του κινδύνου», επισημαίνει στην αναφορά της η κ. Κωνσταντοπούλου.

Μέσα στις 17 σελίδες αυτής περιγράφει σειρά αξιοποίνων κακουργηματικών πράξεων όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και έκθεση κατά συρροή από την όποια επήλθε θάνατος ή βαριά βλάβη της υγείας.

«Παρά τον υψηλό βαθμό κινδύνου, που ήταν γνωστός ακόμη και στον Πρωθυπουργό , οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες ήταν εντελώς ανέτοιμοι και εκτός μάχης», αναφέρει.

Προσθέτει δε ότι «το παράπονο των επιζώντων όλων των ηλικιών ήταν πως “δεν μας είπε κανείς τίποτα, δεν χτύπησε η καμπάνα δεν ακούσαμε μια σειρήνα…”».

Η αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου αναμένεται να συσχετιστεί στη μεγάλη έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η οποία προχωρά προς κάθε κατεύθυνση.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς