18.7 C
Athens

Η ιστορική ευκαιρία και τα. . . απεριόριστα μπάτζετ

Ο Σταμάτης Βούλγαρης κάνει πρεμιέρα στο FWS.GR και γράφει για την ΑΕΚ, την ευρωπαϊκή της πρόκληση και τους άλλους διεκδικητές του εγχώριου τίτλου

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα. Προχωράμε στο παρασύνθημα χωρίς… προλόγους. Η ΑΕΚ βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία. Όπως αυτή με τη Ρέιντζερς πριν από 24 χρόνια. Ξεκαθαρίζω για να μην παρεξηγηθώ πως η «Ένωση» ΔΕΝ είναι το φαβορί στα δύο παιχνίδια με τη Σέλτικ. Όμως αυτό δεν της στερεί το δικαίωμα να ονειρεύεται το σεντόνι. Δεν είναι όνειρο απατηλό.

Η σημερινή κλήρωση μάλιστα της επόμενης φάσης του Champions League της ανοίγει το δρόμο για τους ομίλους. Όμως μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα υπάρχει ακόμα δρόμος. Για την ΑΕΚ, το ζητούμενο στα δύο ματς με τους Σκωτσέζους είναι να ελέγξει το ρυθμό. Η Σέλτικ έχει πολλά περισσότερα παιχνίδια στα πόδια της και οι «κιτρινόμαυροι» θα πρέπει να βρούνε τον τρόπο να αντεπεξέλθουν σε αυτό και στην αχίλλειο πτέρνα των στατικών φάσεων. Αν μάλιστα οι «κιτρινόμαυροι» καταφέρουν και σημειώσουν και ένα γκολ στο «Σέλτικ Παρκ», τότε θα έχουν κάνει ένα τεράστιο βήμα πρόκρισης.

Να σας πω τη μαύρη αλήθεια δε θέλω ένα αποτέλεσμα όπως στο Σεντ Ετιέν. Ένα 0-0 δηλαδή. Θα προτιμούσα ακόμα και ήττα με 2-1 ενόψει της ρεβάνς που θα γίνει στο ΟΑΚΑ. Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη το τι θέλω εγώ και ας εστιάσουμε στο τι πρέπει να κάνει η ΑΕΚ.

Από την ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη θέλω να δω να βγάζει τον χαρακτήρα που είχε πέρσι, όταν στον πάγκο βρισκόταν ο Μανόλο Χιμένεθ. Να μην εγκαταλείψει το ματς, ακόμα και αν αυτό στραβώσει. Το δείγμα γραφής με τη Γαλατασαράι, εκεί όπου η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ, αποδεικνύει ότι οι «βάσεις» υπάρχουν.

Ο «κορμός» του «δικεφάλου» παραμένει δυνατός. Προσθήκες ποιότητας έγιναν. Βάθος πλέον υπάρχει μεγαλύτερο από πέρσι και το κυριότερο είναι ότι όλες οι επιλογές που έγιναν έχουν και τη σφραγίδα του προπονητή, κάτι που δεν υπήρχε πέρσι (σ.σ. περίπτωση Τρίστασον). Ωστόσο «πλήγμα» είναι η απουσία τόσο του Πέτρου Μάνταλου, όσο και του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. Ο αρχηγός είναι παίκτης που μπορεί να δώσει πολλά. Ο Ουκρανός θα μπορούσε να χαρίσει περισσότερη ηρεμία στα μετόπισθεν. Αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη στο υπόλοιπο υλικό.

Αν η ΑΕΚ λοιπόν καταφέρει να θέσει εκτός μάχης τη Σέλτικ, τότε θα είναι «υποχρεωμένη» να περάσει μία εκ των Μάλμε ή Βιντεότον. Η ώρα της υπέρβασης είναι… τώρα! Μάλμε ή Βιντεόταν δε φοβίζουν στην επόμενη φάση, πολύ περισσότερο δε, μία εκ των Σπάρτακς Γιουρμάλα ή Σουντούβα στο Europa League στην περίπτωση που οι «Κέλτες» επιβεβαιώσουν τον τίτλο του φαβορί.

Όπως έγραψα και στο ξεκίνημα του blog, η ευκαιρία που έχει η ΑΕΚ είναι ιστορική. Αν καταφέρει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους ομίλους, θα βάλει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ στο ταμείο της. Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία «χτίσει» έναν ευρωπαϊκό συντελεστή που θα τη βοηθήσει στο μέλλον να αποφεύγει σκοπέλους και δυνατούς αντιπάλους. Έχοντας λοιπόν αποτινάξει από πάνω της τα 24 μαύρα χρόνια, η πρωταθλήτρια οφείλει καταρχάς να κοιτάξει τη μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά της. Άλλωστε για τις εγχώριες διοργανώσεις υπάρχει ακόμα μέλλον.

Με την ευκαιρία της διαδικτυακής μου επιστροφής μέσω του FWS.GR θα ήθελα να σχολιάσω και κάτι ακόμα. Για να μπορέσει να αντιληφθεί -κυρίως ο οπαδός της ΑΕΚ- το πως λειτουργούν κάποια πράγματα στην ομάδα του και πως σε άλλες. Για να συγκρίνει καταστάσεις ανάμεσα σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Για τον Παναθηναϊκό και τα όσα έχουν γίνει δεν αξίζει καν να ασχοληθείς ιδιαίτερα.

Όταν λοιπόν ήρθε ο Σέρχιο Αραούχο στην ΑΕΚ, ήταν ένας προβληματικός επιθετικός. Τον λοιδορούσαν όλοι και τον αποκαλούσαν «αλκοολικό». Τώρα που ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Τσούμπα Άκπομ, τα «παρατράγουδά» του έχουν γίνει γαργάρα. Ο Άγγλος λοιπόν επιθετικός έχει τρακάρει υπό την επήρεια αλκοόλ τη Range Rover του. Ο Αραούχο δεν είχε τρακάρει καν… Ο ίδιος παραδέχθηκε στην τροχαία ότι είχε πιει βότκα με… κράνμπερι και τιμωρήθηκε με 17 μήνες αφαίρεσης διπλώματος και τσουχτερό πρόστιμο.

Ο Ακπόμ όμως δεν είναι «αλκοολικός». Είναι το παιδί… θαύμα, γιατί έχει πετύχει… χατ τρικ στη νίκη με 4-0 επί της «Singapore Select XI», μίας μικτής ομάδας της Σιγκαπούρης στις 15/7/2015. Μιλάμε για τον ίδιο παίκτη που σε έξι χρόνια καριέρας έχει σημειώσει 9 γκολ. Κανένα με την Άρσεναλ που όλοι κλαίνε και οδύρονται που τον έχασαν και τα έξι εξ αυτών πέρσι στο Βέλγιο με τη φανέλα της Σιντ Τρούιντεν…

Τον έχουν κατηγορήσει για αδιαφορία και έπαρση, είχε επεισόδιο με τον Στιβ Μπρους, αλλά δε βαριέσαι! Γιατί να χαλάσουμε την αποθέωση…

Πάμε και στην υπόθεση του Βέρνμπλουμ; Ο Σουηδός είναι παικταράς, για να μην παρεξηγηθώ. Ωστόσο τι θα γινόταν αν για παράδειγμα η ΑΕΚ έφερνε αρχικά τους μάνατζερ ενός παίκτη, μετά τον παίκτη και αφού του έδινε γη και ύδωρ η χυλόπιτα έπεφτε… straight through που έλεγε και ο Ζαμπέτας!

Και η πλάκα δεν είναι μόνο εκεί… Ο ΠΑΟΚ που τα κάνει όλα τόσο τέλεια, δεν πήρε τον παίκτη γιατί ήταν «προβληματική» η Νίνα που ήθελε… ελικόπτερο για τις μετακινήσεις της στη Θεσσαλονίκη. Η αλήθεια είναι ότι θα έπαιρνε το μετρό, αλλά η σύζυγος του Σουηδού υποφέρει από κλειστοφοβία και για αυτό χάλασε η μεταγραφή. Κρίμα τα… κανονάκια στο instagram!

Καταλαβαίνω πάντως τον… πόνο. Ξέρεις τι είναι να μοιράζεις λεφτά δεξιά και αριστερά και αυτός που αποκαλείς «κάβουρα» να σου κάνει πλάκα; Ξέρεις τι είναι το ένα λιμάνι να στηρίζει το άλλο; Βάστα με να σε βαστώ φτάνει να μην πάρει πάλι το πρωτάθλημα η ΑΕΚ… Τέλος πάντων…

Τρίτο και τελευταίο παράδειγμα. Πήρε ο ΠΑΟΚ τον Χατσερίδη. Επειδή το ήθελε ο Ιβάν ή ο Γιώργης. Διότι επιλογή Λουτσέσκου σίγουρα δεν ήταν. Δεν κράτησε τον Κάμπος που την ήθελε ο Ρουμάνος. Του έφεραν τον Ζάμπα, ο οποίος ήδη έκανε μανούρα στο παιχνίδι με τη Βασιλεία. Ένας 19χρονος που ΘΑ δείξει την αξία του. Όπως λένε κάθε χρονιά στο Λίβερπουλ «φέτος είναι η σειρά μας».

Σε ό,τι αφορά στον Ολυμπιακό, ξεκίνησε προετοιμασία με άλλους παίκτες, συνέχισε με άλλους, έχει κάνει πάνω από 10 μεταγραφές ενδεκάδες (λένε) και μέχρι να μονταριστεί θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. Εκεί βεβαίως έγιναν άλλα έπη! Φέρανε παίκτη, που έφυγε και ξαναγύρισε για να τον πάρουν (σ. σ. Μεριά), ενώ πήραν έναν ακόμα τον οποίο θέλουν να διώξουν πριν καν παίξει (σ. σ. Μιράντα)! Απέκτησαν τον Τοροσίδη για δεξί… στόπερ και υπάρχει φημολογία για επιστροφή Μανιάτη. Μιλάμε για ποδοσφαιρική λογική όχι αστεία…

Τέλος, για τους «πράσινους» θα αρκεστώ σε αυτό. Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε αγωνιστικά το 2013. Δε ζήτησε και δεν έλαβε καμία χάρη. Δεν την κράτησαν από τα παραθυράκια και έφαγε όλη τη λέζα της Γ’ Εθνικής. Δεν γέμισε με δανεικούς παρότι κάποιοι το επιχείρησαν τη χρονιά της πτώσης. Επέστρεψε υγιέστατη, καθαρή και δυνατή. Και με το γήπεδο που έρχεται, θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο.

Σε κουβέντα για φαβορί ενόψει πρωταθλήματος δεν πρόκειται να μπω. Ειδικά Αύγουστο μήνα. Ας δίνουν όποιον θέλουν φαβορί οι στοιχηματικές εταιρείες, ας εμφανίζεται όποιος θέλει ως απόλυτος κατακτητής. Ας γίνει ακόμα και τώρα η απονομή και εμείς ας κάνουμε υπομονή. Αυτό που περιμένω από την ΑΕΚ είναι να βγάλει και στη φετινή χρονιά το χαρακτήρα που έβγαλε πέρσι. Να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Να κάνει πορεία στην Ευρώπη και αν μπορέσει να φτάσει ξανά στον τελικό του Κυπέλλου. Τότε θα κάνουμε ταμείο. Γιατί τον γαμπρό τον ξυρίζουν πάντα στο τέλος!

ΥΓ: Για τα νέα τερτίπια του Άρη Βασιλόπουλου ό,τι και να σχολιάσει κανείς είναι λίγο. Όχι ότι προκαλεί προβλήματα πλέον στο γήπεδο. Αλλά και μόνο ότι γέμισε με σκουπιδιάρες το Άλσος και το μετέτρεψε σε ένα ατελείωτο σκουπιδαριό, αποδεικνύει πόσο δήθεν είναι η οικολογική του ευαισθησία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς