23.1 C
Athens

Από τη νόσο του Λου Γκέριγκ έπασχε ο Ντιόπ

Νευρολογική ήταν η φύση της σοβαρής ασθένειας που κόστισε τη ζωή στον Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα.

Ο Σενεγαλέζος πάλεψε για χρόνια με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσο που Λου Γκέριγκ.

Πρόκειται για εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος η οποία οδηγεί σταδιακά τον ασθενή σε πλήρη παράλυση και για την οποία προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ALS βιώνουν έναν προοδευτικό εκφυλισμό των κινητικών νευρώνων στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Όταν οι κινητικοί νευρώνες παύουν να λειτουργούν ο εγκέφαλος χάνει την ικανότητά του να προκαλεί και να ελέγχει την κίνηση των μυών. Ως αποτέλεσμα, οι μύες ατροφούν και σταδιακά το άτομο αδυνατεί να κινηθεί κατά βούληση. Τελικά, οι ασθενείς με ALS μπορεί να μείνουν εντελώς παράλυτοι και να είναι απαραίτητη η αναπνευστική υποστήριξή τους για να μείνουν στη ζωή.

Αναπάντητο παραμένει ακόμα το ερώτημα γιατί η συγκεκριμένη νόσος, από την οποία έπασχε ο Στίβεν Χόκινγκ, «χτυπάει» ποδοσφαιριστές. Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα σε 7.000 ποδοσφαιριστές στην Ιταλία, η ασθένεια είναι πέντε φορές πιο συχνή από ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό, όπου η συχνότητα εμφάνισης αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο ανά 50.000. Επιπλέον οι ποδοσφαιριστές την εμφανίζουν πολύ νωρίτερα, κατά μέσο όρο στην ηλικία των 40 ετών, εν αντιθέσει με τον υπόλοιπο κόσμο που συνήθως την εμφανίζει περίπου στα 60 του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς