16.7 C
Athens

Ολυμπιακός – Μάντσεστερ Σίτι 0-1: Ε, δεν πάθαμε και τίποτα

Ο Μάσα δεν υπέδειξε το φάουλ στην αγκωνιά του Γκουντογκάν πάνω στον Ντρέγκερ και η ανώτερη Μάντσεστερ Σίτι πέρασε με νίκη από το Καραϊσκάκης, επικρατώντας του «μισού» Ολυμπιακού με 1-0

Ο αποδεκατισμένος Ολυμπιακός στάθηκε αξιοπρεπώς απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, που νίκησε με 1-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την 4η αγωνιστική στον 3ο όμιλο του Champions League. «Όλα τα λεφτά», πλέον, για τους νταμπλούχους Ελλάδας η εκτός έδρας δοκιμασία με τη Μαρσέιγ (1/12).

Ναι, η Μάντσεστερ Σίτι μέτρησε 21 τελικές προσπάθειες μέσα στο Καραϊσκάκης (11 εξ αυτών στο στόχο) έναντι μόλις 2 του Ολυμπιακού. Ωστόσο, το παιχνίδι ήταν ειδικών συνθηκών για τους Ερυθρόλευκους, που αν δεν πρόσεχαν, θα μπορούσαν να είχαν πάθει μεγαλύτερη ζημιά. Ο Σα ήταν εξαιρετικός και κράτησε την ομάδα στα δύσκολα, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι ΕΞΙ απουσίες των Πειραιωτών διαμόρφωσαν την εικόνα και το αποτέλεσμα του αγώνα. Ο Ολυμπιακός δεν στηρίγματα και ποιοτικές λύσεις για αυτό το επίπεδο από τη μέση και μπροστά, αλλά μην ξεχνάμε και ποιοι παίκτες έλειπαν (Ελ Αραμπί, Χασάν, Βαλμπουενά, Μπρούμα, Ραντζέλοβιτς, Χολέμπας).

Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση σημείωσε ο Φιλ Φόντεν στο 36ο λεπτό, σε μία φάση που ξεκίνησε από… αγκωνιά του Γκουντογκάν στον Ντρέγκερ και τον διαιτητή Μάσα να μην καταλογίζει την παράβαση στο χώρο του κέντρου. Η αγγλική ομάδα πέτυχε ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει. Η φάση ήταν… αμφισβητούμενη και στη συνέχεια, καθώς υπήρχε υποψία για οφσάιντ του Στέρλινγκ, την ώρα της πάσας στον σκόρερ, αλλά η γραμμή έδειξε πως το γόνατο του Σεμέδο και το κεφάλι του Στέρλινγκ βρίσκονταν στην ίδια ευθεία.

Ο Ολυμπιακός έκανε την πρώτη του τελική προσπάθεια στο 88′ με ένα πολύ καλό σουτ του Φορτούνη από το ύψος της μεγάλης περιοχής και στο τέλος πίεσε για το γκολ της ισοφάρισης, που δεν ήρθε ποτέ.

Να σημειωθεί πως πριν από την έναρξη της αναμέτρησης στο Καραϊσκάκης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του σπουδαίου Αργεντινού παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο οποίος απεβίωσε την Τετάρτη (25/11) σε ηλικία 60 ετών.

Τα στιγμιότυπα της αναμέτρησης:

Ο αγώνας

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 3-4-3. Στο 121ο παιχνίδι του στον πάγκο της ομάδας, μόλις για 3η φορά ο Πορτογάλος προπονητής άρχισε έναν αγώνα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Ο Σα υπερασπίστηκε την εστία. Ο Ντρέγκερ κάλυψε τη δεξιά πλευρά και ο Ραφίνια την αριστερή. Δεξιός στόπερ ο Μπα, αριστερός ο Σισέ, στη μέση ο Σεμέδο. Οι Εμβιλά και Μπουχαλάκης αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Καμαρά έπαιξε μέσα δεξιά και ο Μασούρας μέσα αριστερά. Αμφότεροι σύγκλιναν προς τα μέσα και είχα το ρόλο να κινούνται και στα πλάγια. Ο Φορτούνης αγωνίστηκε ως μοναδικός προωθημένος. Η ακριβής διάταξη ήταν 3-4-2-1, όταν ο Ολυμπιακός έβγαινε στην επίθεση, ενώ μετατρεπόταν σε 5-4-1, όταν βρισκόταν σε θέση άμυνας.

Από την πλευρά του, ο Πεπ Γκουαρντιόλα παρέταξε τη Μάντσεστερ Σίτι με σύστημα 4-3-3 και την καλύτερη δυνατή σύνθεση. Την εστία υπερασπίστηκε ο Έντερσον. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Κανσέλο, Στόουνς, Ντίας, Μεντί. Ο Ρόντρι ήταν το «εξάρι», οι Γκουντογκάν και Φόντεν οι δύο εσωτερικοί μέσοι (δεξιά και αριστερά, αντίστοιχα). Ο Σίλβα έπαιξε στη δεξιά πλευρά της επιθετικής τριπλέτας, ο Στέρλινγκ αγωνίστηκε στην αριστερή, ενώ ο Ζεζούς στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Σα μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια το δυνατό δεξί σουτ του Ρόντρι, εκτός περιοχής, στο 3′, έπειτα από διώξιμο του Σεμέδο με το κεφάλι στη σέντρα του Μεντί από αριστερά. Η Μάντσεστερ Σίτι πήρε τον έλεγχο του ματς από την αρχή. Ο Ολυμπιακός αμυνόταν προσεκτικά και δεν πίεζε ψηλά. Με τους τρεις στόπερ, οι γηπεδούχοι «καθάριζαν» εύκολα τις σέντρες από τις δύο πλευρές, αλλά με την μπάλα στα πόδια οι φιλοξενούμενοι ήταν πάντα επικίνδυνοι. Στο 9′ ο Πέπε «πούλησε» την μπάλα στο ύψος της μεσαίας γραμμής και την έχασε από τον Μεντί, ο Φόντεν έκανε την ατομική ενέργεια από αριστερά και το αριστερό σουτ, μέσα από την περιοχή, όμως πάλι ο Σα με διπλή προσπάθεια μπλόκαρε στη δεξιά γωνία.

Οι Άγγλοι είχαν την κατοχή μπάλας με το μέρος τους στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο (36%-64%), όπως αναμενόταν. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν να διαχειριστούν πολλές απουσίες και ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι κόντρα σε ένα ευρωπαϊκό μεγαθήριο. Ο Μαρτίνς επέλεξε τον Πέπε στην εντεκάδα για να κρατήσει λίγο περισσότερο την μπάλα και να βοηθήσει στην κυκλοφορία, αλλά ο Πορτογάλος μέσος δεν κατάφερε να το πετύχει και ήταν εκτός κλίματος αγώνα. Ο Καμαρά ήταν πολύ καλός στην ατομική πίεση, ενώ γρήγορα στο ματς μετατοπίστηκε αριστερά και ο Μασούρας δεξιά, παίζοντας αμφότεροι κλειστά και προς τα μέσα.

Η Σίτι είχε τον απόλυτο έλεγχο και η πραγματικότητα είναι πως ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν να περάσει τη σέντρα. Καθαρές ευκαιρίες, όμως, δεν είχε στο ξεκίνημα η αγγλική ομάδα. Μετά το πρώτο εικοσάλεπτο, οι παίκτες του Μαρτίνς προσπάθησαν να πάρουν κάποια λιγοστά μέτρα και να πιέσουν λίγο πιο ψηλά, αναζητώντας την πρώτη απειλητική στιγμή στην αντίπαλη εστία. Ήταν δύσκολο, όμως, κάτι τέτοιο από τη στιγμή που οι νταμπλούχοι Ελλάδας δεν είχαν ένα σημείο αναφοράς στην επίθεση, που θα κρατούσε σε εγρήγορση το δίδυμο των στόπερ της αντίπαλης ομάδας.

Ίσως, βέβαια, ήταν και το πλάνο της τακτικής από τον Μαρτίνς να πιέσει πιο ψηλά και να «ανέβει» περισσότερο στον αγωνιστικό χώρο ο Ολυμπιακός όσο κυλούσε ο χρόνος και όχι από την αρχή. Ο Καμαρά βοηθούσε πολύ τον Ραφίνια στα αριστερά, καθώς ο Βραζιλιάνος ήταν ανέτοιμος, κάτι που φαινόταν στις κινήσεις του. Η Σίτι είχε μία φυσιολογική υπέρ της κατοχή στο πρώτο ημίωρο (37%-63%). Χωρίς καθαρές ευκαιρίες και πίεση στην εστία του Σα.

Παράβαση στο γκολ της Μάντσεστερ Σίτι

Στο 31′ σημειώθηκε ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη φάση των Άγγλων. Ο Ζεζούς βρέθηκε απέναντι στον Σα, καθώς «έσπασε» το οφσάιντ μετά την κάθετη πάσα του Σίλβα, αλλά ο Πορτογάλος απέκρουσε με τα πόδια το δεξί σουτ του Βραζιλιάνου, ο οποίος έφυγε στην πλάτη του Μπα. Η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός πίεσε πολύ ψηλά στη μεγάλη περιοχή του Έντερσον σημειώθηκε μετά τη συγκεκριμένη φάση, αλλά ήταν πρακτικά αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο για μεγάλη διάρκεια. Ο Σεμέδο είχε κάποιες ενοχλήσεις στον αστράγαλο, αλλά συνέχισε κανονικά.

Ωστόσο, στο 36′ η Μάντσεστερ Σίτι άνοιξε το σκορ. Σε ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει, καθώς η φάση ξεκίνησε από αγκωνιά του Γκουντογκάν με το δεξί χέρι στο λαιμό του Ντρέγκερ στο χώρο του κέντρου (φάουλ). Οι φιλοξενούμενοι βγήκαν στην αντεπίθεση, αλλάζοντας με ταχύτητα την μπάλα με τους Γκουντογκάν και Ζεζούς, ο Στέρλινγκ, που για λίγα εκατοστά δεν ήταν σε θέση οφσάιντ όταν επιχείρησε την πάσα στον συμπαίκτη του, έκανε το τακουνάκι στον Φόντεν, ο οποίος με αριστερό σουτ στην κίνηση από θέση μέσα αριστερά έκανε το 0-1. Το γκολ, όμως, δεν έπρεπε να μετρήσει, ενώ η φάση δεν εξετάστηκε ενδελεχώς από τον VAR.

Στο 44′ ο Σα έδιωξε στην αριστερή γωνία ένα σουτ του Στέρλινγκ εκτός περιοχής (η μπάλα έσκασε μπροστά του και έκανε δύσκολη την απόκρουση του Πορτογάλου τερματοφύλακα), ενώ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Πορτογάλος τερματοφύλακας απέκρουσε με το δεξί χέρι ένα φάουλ του Στέρλινγκ από τα 22 μέτρα. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να είχε σχετικά μία ισορροπημένη εικόνα και τη διαφορά στην κατοχή μπάλας στο φυσιολογικό 41%-59%. Η Σίτι είχε συνολικά 12 τελικές προσπάθειες, αλλά οι 7 εξ αυτών ήταν στο στόχο. Ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία στο πρώτο ημίχρονο, αλλά οι καθαρές ευκαιρίες των φιλοξενούμενων ήταν δύο. Το τετ α τετ του Ζεζούς και η εκτέλεση φάουλ του Στέρλινγκ.

Από τα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους, ο Καμαρά είχε μετατοπιστεί ξανά δεξιά, με τον Μασούρα να περνά και πάλι αριστερά. Όπως στον πρώτο αγώνα επί αγγλικού εδάφους, έτσι και στο Καραϊσκάκης, ο Ολυμπιακός μπήκε με πιο επιθετική διάθεση στο δεύτερο ημίχρονο, κάτι που δείχνει ότι και στις δύο περιπτώσεις επρόκειτο για συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο. Οι Ερυθρόλευκοι θέλησαν να πιέσουν ψηλά και να διεκδικήσουν με περισσότερες αξιώσεις ό,τι τους αναλογεί.

Στο 49′ ο Σίλβα έφυγε στην αντεπίθεση και σούταρε αδύναμα εντός περιοχής, για να μπλοκάρει ο Σα. Στο 50′ οι παίκτες του Ολυμπιακού καθυστέρησαν απελπιστικά να διώξουν την μπάλα από την περιοχή τους. Μετά την κόντρα του Σεμέδο στο σουτ του Φόντεν, η μπάλα έφτασε στον Γκουντογκάν, ο οποίος σούταρε με το δεξί από το ύψος της μεγάλης περιοχής και αυτή πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Ήταν πολύ δύσκολο για τον Ολυμπιακό να απειλήσει από τη στιγμή που απουσίαζαν οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας από τη μέση και μπροστά. Ωστόσο, προσπαθούσε όσο μπορούσε για να σταθεί με αξιοπρέπεια. Στο 60′ η κατοχή μπάλας ήταν στο 43%-57% και οι τελικές προσπάθειες 0-17.

Στο 61′ ο Κανσέλο έπιασε το σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και ο Σα μπλόκαρε σταθερά στη δεξιά γωνία. Στο 64′, πάλι ο Σα, σταμάτησε με διπλή προσπάθεια το σουτ του Κανσέλο, ο οποίος «τσίμπησε» την μπάλα προ του Σεμέδο, στο ύψος του πέναλτι, μετά το ένα-δύο με τον Ζεζούς. Στο 66′ ο εκπληκτικός Σα μπλόκαρε, εξ επαφής, με διπλή προσπάθεια το αριστερό τακουνάκι του Σίλβα, έπειτα από καραμπόλα στο ύψος της μικρής περιοχής.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα (66′), ο Βρουσάι πήρε τη θέση του Ντρέγκερ. Αυτή ήταν η πρώτη αλλαγή του Μαρτίνς. Η Σίτι ήταν ανώτερη, αλλά το σκορ παρέμενε στο ρευστό 0-1 και ο Ολυμπιακός μέσα στο ματς και τη διεκδίκηση ενός θετικού αποτελέσματος. Ο Βρουσάι πήρε όλη τη δεξιά πλευρά και μόνο «ψαρωμένος» δεν έδειχνε στις κινήσεις του πάνω στο χορτάρι. Ο Φορτούνης ήταν απελπιστικά μόνος του μπροστά και στο 71′ ο Μαρτίνς έκανε τη δεύτερη αλλαγή, με τον Μπουχαλάκη να αντικαθιστά τον Πέπε, ο οποίος δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο, παίζοντας από την αρχή.

Πρώτη τελική στο 88′

Ο Ολυμπιακός κρατούσε μπάλα όσο περισσότερο μπορούσε, φτάνοντας στο 44%-56% στο 72ο λεπτό απέναντι σε μία ομάδα που πολύ απλά δεν μπορείς να της πάρεις την μπάλα από τα πόδια. Στο 76′ ο Γκουαρντιόλα έκανε τις πρώτες αλλαγές του, με τους Μαχρέζ και Φερναντίνιο να αντικαθιστούν τους Στέρλινγκ και Ρόντρι. ενώ λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα (75′) ο Σίλβα είχε σουτάρει με το δεξί από θέση μέσα δεξιά, μετά την κάθετη πάσα του Φόντεν, με την μπάλα να καταλήγει άουτ.

Οι Ερυθρόλευκοι έπρεπε να το πιστέψουν περισσότερο όσο κυλούσε ο χρόνος και το σκορ παρέμενε μόλις στο ένα γκολ διαφορά. Στο 78′ ο Σουντανί αντικατέστησε τον Μασούρα. Είχαμε μπει πια στην τελική ευθεία του αγώνα και ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε μία τελική προσπάθεια στο ενεργητικό του. Στο 81′ οι τελικές προσπάθειες ήταν 0-21. Η είσοδος του Σουντανί έδωσε ώθηση στην ομάδα, που στο τελευταίο δεκάλεπτο «ανέβασε» ακόμα περισσότερο τις γραμμές της. Και στο 88′ ήρθε η πρώτη τελική προσπάθεια για τον Ολυμπιακό, μετά το λάθος διώξιμο του Φερναντίνιο. Ο Φορτούνης κοντρόλαρε άψογα με το δεξί τακουνάκι και έπιασε ένα δεξί σουτ στην κίνηση από το ύψος της μεγάλης περιοχής και αριστερά, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το αριστερό δοκάρι

Στο 90’+1′ ο Καμαρά σέντραρε από δεξιά και ο Σισέ πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, αλλά η μπάλα κατέληξε πάνω από την εστία. Ο Σισέ είχε περάσει στην επίθεση λόγω ύψους και η Σίτι έκανε καθυστερήσεις στις… καθυστερήσεις για να κρατήσει το υπέρ της αποτέλεσμα και τον διαιτητή Μάσα να σφυρίζει το τέλος 10 δευτερόλεπτα πριν από το τετράλεπτο που έδειξε ο τέταρτος διαιτητής και ενώ είχε διακοπεί το ματς για κάνα λεπτό! Και το ματς ολοκληρώθηκε με το ποσοστό κατοχής της μπάλας να είναι μόλις 44%-56% υπέρ των φιλοξενούμενων, που κοστίζουν ως ρόστερ ένα δισεκατομμύριο και κάτι ψιλά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ 0-1

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 36′ Φόντεν

Διαιτητής: Ντάβιντε Μάσα (Ιταλία)
Βοηθοί: Φίλιπο Μέλι (Ιταλία), Στέφανο Αλάσιο (Ιταλία)
Τέταρτος: Πάολο Βαλέρι (Ιταλία)
Διαιτητής VAR: Μασιμιλιάνο Ιράτι (Ιταλία)
Διαιτητής AVAR: Αλμπέρτο Τεγκόνι (Ιταλία)

Κίτρινες κάρτες: 39′ Ραφίνια / 39′ Στέρλινγκ, 54′ Ντίας, 86′ Γκουντογκάν

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Σα, Μπα, Σεμέδο, Σισέ, Ντρέγκερ (66′ Βρουσάι), Ραφίνια, Εμβιλά, Πέπε (71′ Μπουχαλάκης), Καμαρά, Φορτούνης, Μασούρας (78′ Σουντανί).

Μάντσεστερ Σίτι (Γκουαρντιόλα): Έντερσον, Κανσέλο, Στόουνς, Ντίας, Μεντί (78′ Ζιντσένκο), Ρόντρι (76′ Φερναντίνιο), Γκουντογκάν (86′ Ντόιλ), Φόντεν, Σίλβα, Ζεζούς (78′ Αγκουέρο), Στέρλινγκ (75′ Μαχρέζ).

Δείτε τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα, πατώντας ΕΔΩ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς