18 C
Athens

Τσακρής: Η πτώση των θερμοκρασιών το επόμενο κρας τεστ για τη Νότια Ελλάδα

Για την πρόκληση των χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς ο χειμώνας αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του σε όλη την Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής.

Ο καθηγητής επισήμανε πως στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι θερμοκρασίες έχουν πέσει νωρίτερα από τις νότιες περιοχές της χώρας κι αυτός ήταν ο κύριος παράγοντας που βοήθησε στην εκτίναξη της επιδημίας. Με αυτή τη λογική, η πτώση των θερμοκρασιών και στη νότια Ελλάδα θα αποτελέσει κρας τεστ για την εικόνα της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.

«Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, αλλά αυτό ήταν που έδωσε τη δυναμική της επιδημίας στην Ευρώπη. Το επιδημικό κύμα κάμπτεται με δυσκολία. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο περίπου 10% έχουν μειωθεί τα κρούσματα που καταγράφονται, κάτι που δείχνει ότι στη χειμερινή περίοδο είναι πολύ δύσκολο να κάμψεις την εξάπλωση του ιού», εξήγησε ο κ. Τσακρής μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τονίζοντας και αυτός με τη σειρά του πως το lockdown πάει για παράταση: «Είναι μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown 1η Δεκεμβρίου, πολύ δύσκολο, λίγο αργότερα μπορεί να γίνει κάποια άρση περιορισμών… Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά».

Εκτός από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που αναμένεται να ανοίξει πρώτα, υπάρχει σκέψη να ανοίξει το λιανεμπόριο και η εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση.

Να δούμε πόσο αυτό θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μέτρων που λαμβάνονται… Θα περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες πριν δούμε πού θα πρέπει να κατευθυνθούμε για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας. Είναι γεγονός ότι εδώ υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας όπως καταγράφεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ».

Όπως εξήγησε ο Αθανάσιος Τσακρής η επιτυχία του πρώτου lockdown στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η απόφαση πάρθηκε νωρίς. «Άλλα όλη η Ευρώπη δεν συνειδητοποίησε με τις πρώτες αλλαγές θερμοκρασίας ότι θα εκτιναχθεί η επιδημία και βλέπουμε να καταγράφει τα μισά κρούσματα καθημερινά στον πλανήτη μας. Η Ευρώπη δοκιμάζεται πολύ άσχημα από την εξέλιξη της επιδημίας», τόνισε και πρόσθεσε:

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θα δούμε αν η επιβράδυνση θα συνεχιστεί, Καταγράφεται πτώση του ενεργού ρυθμού αναπαραγωγής θα περιμένουμε μερικές μέρες για να κάνουμε κάποιες συστάσεις. Θα είναι μικρή και σταδιακή η πτώση αν το καταφέρουμε και αν δεν μας δημιουργήσουν νέα δεδομένα οι καιρικές συνθήκες».

«Όλη η Ευρώπη νομίζω υποεκτίμησε τη δυναμική του ιού για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν το Φεβρουάριο – Μάρτιο που νομίζαμε ότι ο ιός ήταν μόνο για την Κίνα. Δεν έγινε καλά αντιληπτό ότι ο ιός θα ακολουθήσει το κλασικό επιδημιολογικό κύμα που ξεκινά με τις πρώτες μεταβολές της θερμοκρασίας. Όλη η Ευρώπη βρέθηκε με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τουρισμό, συγχρωτισμό, χαλάρωση μέτρων, συναθροίσεις«. κατέληξε ο κ. Τσακρής, αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς