16.5 C
Athens

Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Νέα ενθαρρυντικά στοιχεία από την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της ανακοίνωσε η Pfizer, το οποίο έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech.

Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε η εταιρεία η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού φτάνει το 95%, όσο δηλαδή και του αντίστοιχου της Moderna.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της τρίτης φάσης, η Pfizer προχωρά στο επόμενο βήμα, που είναι να ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές την έγκρισή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ξεκινήσει η χορήγηση και διάθεσή του στην αγορά.

Σύμφωνα με τη Pfizer, το εμβόλιο επιδεικνύει αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ δεν έχουν εντοπισθεί σημαντικές παρενέργειες. Από 170 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, μόνο οκτώ συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν νόσησαν, ενώ στην ομάδα στην οποία χορηγήθηκε placebo νόσησαν 162 εθελοντές.

Ειδικότερα, το ποσοστό αποτελεσματικότητας σε ενηλίκους άνω των 65 ετών -που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευπαθών ομάδων- υπερβαίνει το 94%.

«Η τελική ανάλυση των κλινικών δεδομένων ενισχύει τα θετικά αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης αποτελεσματικότητας που ανακοινώθηκε στις 9 Νοεμβρίου.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο μας μπορεί να προκαλέσει υψηλό ποσοστό προστασίας έναντι της COVID-19, μόνο 29 ημέρες μετά την πρώτη έγχυση. Επιπλέον, το εμβόλιο παρατηρήθηκε ότι ήταν καλά ανεκτό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με κυρίως ήπιες έως μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται εν μέρει στη σχετικά χαμηλή δόση που χορηγήθηκε στους εθελοντές», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς