Ριζούπολη – Νέα Σμύρνη: Γελάνε και τα σκυλιά με την ΕΠΟ

  Ο Χρήστος Υφαντής γράφει για την Ομοσπονδία που έχει αναγάγει τον αυτοεξευτελισμό σε τέχνη, γελοιοποιώντας εκτός από τον εαυτό της και ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο

  Τη δεδομένη αγωνία της ΕΠΟ, για το γήπεδο στο οποίο θα διεξαχθεί (κορωνοϊού επιτρέποντος) ο αγώνα με τη Σλοβενία για το Nations Cup, διαδέχεται η αγανάκτηση (σε πρώτη φάση) και το γέλιο (σε δεύτερη φάση) για όσα διαρρέονται από τα επικοινωνιακά σούργελα στο Πάρκο Γουδή περί επιλογής είτε της Ριζούπολης, είτε της Νέας Σμύρνης(!).

  Εμφανίζεται, δηλαδή, η Ομοσπονδία να ταλαντεύεται μεταξύ της γηπεδικής Σκύλλας και της Χάρυβδης σε μια επιλογή που είναι πιθανό, αν όχι βέβαιο, πως θα ολοκληρώσει (και στα μάτια των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών) την τέλεια ξεφτίλα του ελληνικού ποδοσφαίρου να προσπαθεί, δηλαδή, να επιλέξει γήπεδο ανάμεσα σε ένα που έχει ήδη απορριφθεί και σε ένα δεύτερο, που δεν έχει αδειοδότηση ούτε για τη Football League!

  Όποιος σκέφτηκε να διαρρεύσει με σκοπό να δημοσιοποιηθεί την «απόφαση»(;) της ΕΠΟ να ψάξει την έσχατη ώρα λύση ανάγκης σε ένα πρόβλημα που η ίδια με την εμμονική της αιχμαλωσία στις δυνάμεις της δήθεν εξυγίανσης δημιούργησε χρειάζεται επειγόντως ιατρική περίθαλψη σε Μ.Ε.Θ. ψυχιατρικής κλινικής.

  Το γήπεδο της Ριζούπολης έχει ήδη απορριφθεί από την UEFA ως συνολικά (και κατά τμήματα) ακατάλληλο για τη διεξαγωγή αγώνων επιπέδου εθνικών ομάδων ανδρών, ειδικά στη φάση της πανδημίας, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες σε υπερθετικό βαθμό.

  - Advertisement -

  Η διεξαγωγή του φιλικού αγώνα με την Κύπρο δεν σημαίνει τίποτε για το επίπεδο αδειοδότησης του συγκεκριμένου γηπέδου. Πρώτον επειδή ο αγώνας ήταν φιλικός και δεύτερον επειδή οι ομόγλωσσοι Κύπριοι δεν έθεσαν θέμα γηπέδου για να εξυπηρετήσουν την εθνική ομάδα στην προετοιμασία της. Στο ίδιο πλαίσιο «πείστηκε» να μην καταθέσει καμία αντίρρηση και ο Γερμανός διαιτητής, που συμπεριφέρθηκε με τη λογική «να τελειώνουμε, να εισπράξουμε, να φύγουμε».

  Για να προχωρήσει, με αντίπαλο τη Σλοβενία σε ένα επίσημο αγώνα από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί (πιθανόν) η πρώτη θέση στον όμιλο, η εκ νέου επιλογή της Ριζούπολης είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο, καθώς, ακόμη και εάν η UEFA συναινούσε στη χρήση του γηπέδου, η Π.Ο. Σλοβενίας  διατηρεί κάθε δικαίωμα ένστασης, την οποία η διοργανώτρια δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη της. Αφήνω στην άκρη την κατάσταση του χλοοτάπητα που είναι ελαφρώς βελτιωμένη αυτής του γηπέδου του ΟΦΗ.

  Οι δυσκολίες αυτές του γηπέδου της Ριζούπολης, που η ίδια ΕΠΟ είχε επιλέξει για τη διεξαγωγή του Τελικού Αγώνα του Κυπέλλου χωρίς να το ελέγξει καν (όπως αρμοδίως αποκαλύφθηκε) σε πείσμα όλων των κανονισμών και των προβλέψεων, είναι πταίσματα μπροστά στο απόλυτο τίποτε που συνοδεύει το γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

  Με τον Πανιώνιο στην τρίτη εθνική κατηγορία, χωρίς την αναγκαιότητα να αιτηθεί αδειοδότηση για συμμετοχή σε επαγγελματικό πρωτάθλημα και τις προδιαγραφές των γηπέδων της τρίτης εθνικής κατηγορίας να μην καταγράφονται καν στον Κανονισμό Γηπέδων της UEFA τι ακριβώς θα αιτηθεί η ΕΠΟ, από ποια διοργανώτρια αρχή, με βάση ποιον Κανονισμό και με ποια στόχευση;

  Το γήπεδο του Πανιωνίου δεν υπάρχει καν στον ορίζοντα της UEFA, αγνοείται η τύχη του, κανένας δεν ασχολείται μαζί του, ούτε καν η εθνική διεύθυνση αδειοδότησης της ΕΠΟ από την ώρα που ο Πανιώνιος δεν αιτήθηκε καμίας αδειοδότησης.

  Τι θα δηλώσει στην UEFA η ΕΠΟ για να λάβει την άδεια διεξαγωγής αγώνα επιπέδου εθνικών ομάδων ανδρών σε ένα γήπεδο «άγραφο» διεθνώς; Τι φάκελο θα καταθέσει; Τι στοιχεία θα επικαλεστεί;  Μήπως … το ένδοξο παρελθόν της ομάδας;

  Γραφικότητες, που επιβεβαιώνουν πλήρως την εγκληματική αδιαφορία της ΕΠΟ να προβλέψει τις εξελίξεις, να πιθανολογήσει σφόδρα τα προβλήματα και έγκαιρα, δηλαδή από το καλοκαίρι, να σχεδιάσει τη στάση της ώστε τώρα να έχει ένα, τουλάχιστον, κατάλληλα αδειοδοτημένο γήπεδο για την εθνική ομάδα.

  Τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη. Κανένας δεν ανησύχησε, ούτε όταν η εικόνα του, δήθεν, βελτιωμένου χλοοτάπητα του ΟΑΚΑ κραύγαζε για νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις, ούτε όταν έγινε γνωστό (όλοι οι υπόλοιποι το γνώριζαν ήδη) πως η Ριζούπολη δεν καλύπτει τι ανάγκες διεξαγωγής αγώνων επιπέδου εθνικών ομάδων ανδρών.

  Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να ζητήσει πληροφορίες για την κατάσταση των γηπέδων, για τις πιθανότητες οι ομάδες να εκμεταλλευτούν τη διακοπή των πρωταθλημάτων για να προχωρήσουν σε βελτιωτικές κινήσεις και με βάση αυτές να προβλέψει τις κατάλληλες αποφάσεις μιας Ομοσπονδίας την οποία κανένας δεν υπολογίζει, κανένας δεν υπολήπτεται, κανένας δεν αναρωτιέται αν ζει ή πέθανε.

  Το απόλυτο χάος! Ό,τι κάτσει!!! Άλλα αντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα!!! Λειτουργίες συνοικιακού καφενείου που πετάγεται να αγοράσει καφέ μόλις δει πελάτη να μπαίνει και να κάθεται.

  Γι’ αυτή την ΕΠΟ μιλάμε! Αυτή που εξυγίανε και την εθνική ομάδα παρέα με το υπόλοιπο ποδόσφαιρο!