21.4 C
Athens

Στο τραπέζι η χρήση του Βελλίδειου για τις ανάγκες του κορωνοϊού

Όσο η πανδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου και με δεδομένο ότι μέχρι -και αν- αποδώσουν τα μέτρα, τα κρούσματα θα αυξάνονται τις επόμενες ημέρες, στο τραπέζι πέφτουν νέα σενάρια που αφορούν την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ στη συμπρωτεύουσα, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει περαιτέρω.

Με τις διασωληνώσεις να αυξάνονται καθημερινά και τις ΜΕΘ να ασφυκτιούν, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει πλάνο για να βοηθήσει τα νοσοκομεία αναφοράς της πόλης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής και του Open αναζητούνται χώροι που θα μπορούσαν να υποδεχθούν περισσότερους ασθενείς του κορωνοϊού. Ένα από τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η μετατροπή του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου σε κλινική υποδοχής περιστατικών με Covid-19.

Αντίστοιχη μέθοδο είχαν ακολουθήσει στο πρώτο κύμα ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, όταν το σύστημα υγείας «έσκασε» και σε χώρους εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων ξεκίνησαν να φιλοξενούνται ήπια περιστατικά που δεν χρίζουν μηχανικής υποστήριξης ή οξυγόνο.

Ήδη, έξω από κάποια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν εγκατασταθεί υποστηρικτικά σκηνές και λυόμενα περίπτερα της ΔΕΘ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμα και τους χώρους στο υπόγειο – πυρηνικό καταφύγιο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς