17.8 C
Athens

Κανένας πάνω από τον Ολυμπιακό

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τα αντανακλαστικά του Ολυμπιακού, αλλά και την ανευθυνότητα των τριών παικτών που θέτουν σε κίνδυνο τους αγωνιστικούς στόχους της ομάδας

Οι Ρούμπεν Σεμέδο, Λάζαρ Ραντζέλοβιτς και Μπρούνο λειτούργησαν δίχως επαγγελματισμό. Η τιμωρία τους είναι δεδομένη βάσει του εσωτερικού κανονισμού της ομάδας για τη συμμετοχή τους σε παράνομη συγκέντρωση, σε αίθουσα εκδηλώσεων ξενοδοχείου της Λεωφόρου Συγγρού.

Η Ελλάδα βρίσκεται για δεύτερη φορά, μέσα σε οκτώ μήνες, σε καθεστώς γενικευμένου lockdown λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Άνθρωποι είτε έχουν χάσει τις δουλειές τους (ή είναι μακροχρόνια άνεργοι) είτε στην καλύτερη δουλεύουν από το σπίτι, αλλά οι παίκτες του Ολυμπιακού πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους. Θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που δίνουν το καλό παράδειγμα και να τηρούν τους νόμους του κράτους που ζουν και τους κανόνες της ομάδας που τους παρέχει τα πάντα.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αντέδρασε άμεσα και επέδειξε αντανακλαστικά, καθώς διαχείριστηκε υποδειγματικά το ζήτημα που προέκυψε. Κανένας δεν είναι πάνω από τον Ολυμπιακό και όποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, θα πληρώνει το ανάλογο τίμημα. Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ο σύλλογος καταδίκασε το περιστατικό και τη συμπεριφορά των τριών ποδοσφαιριστών της, που κλήθηκαν σε απολογία. Θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, με το ανώτερο προβλεπόμεν ο πρόστιμο.

Και αν ο Μπρούνο δεν συγκαταλέγεται στους παίκτες πρώτης γραμμής, ο Σεμέδο είναι ο ηγέτης της άμυνας και ένα από τα δύο μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας (μαζί με τον Μαντί Καμαρά), ενώ ο Ραντζέλοβιτς είναι χρήσιμος στο rotation και με σημαντικά γκολ στη μέχρι τώρα πορεία του στους Πειραιώτες. Άλλωστε, οι δύο τελευταίοι συμφώνησαν για την υπογραφή νέου συμβολαίου με αυξημένες εσωτερικές απολαβές. Στην περίπτωση του Σεμέδο, μάλιστα, το ποσό αγγίζει το 1.200.000 ετησίως. Και πριν από την ανανέωση, είχε ένα υψηλό συμβόλαιο. Το ότι είναι παικταράς, δεν αμφισβητείται.

Ο Ολυμπιακός δίνει τον αγώνα του μέσα στα γήπεδα για να διατηρηθεί στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου και να κατακτήσει τόσο το Πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο για δεύτερη διαδοχική σεζόν. Στην Ευρώπη, ανταγωνίζεται τις κορυφαίες ομάδες της Ηπείρου και παλεύει τουλάχιστον για την 3η θέση, που οδηγεί στο Europa League, ενώ έχει ακόμα ρεαλιστικές πιθανότητες για τη 2η θέση και την πρόκριση στη φάση των «16» του Champions League. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έταξε στο ποδοσφαιρικό τμήμα ένα απίστευτο πριμ: 1.000.000 ευρώ για κάθε νίκη στον όμιλο, 3.000.000 ευρώ για πρόκριση στη φάση των «16». Για να είναι όλοι 100% επαγγελματίες και απόλυτα αφοσιωμένοι στην ομάδα και τους στόχους της. Άλλωστε, στον Αγιασμό ενόψει της έναρξης της τρέχουσας σεζόν (8/9), είχε πει χαρακτηριστικά στους παίκτες: «Να αντιμετωπίσουμε με πίστη και δύναμη τις δυσκολίες με τον κορωνοϊό και όλα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο».

Η στάση των τριών παικτών είναι επιεικώς απαράδεκτη και ανεύθυνη, ενώ στην ουσία θέτουν σε κίνδυνο τους αγωνιστικούς στόχους της ομάδας. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, αν πριν από έναν κρίσιμο ευρωπαϊκό αγώνα ή κάποιο ντέρμπι της Super League, βρεθούν θετικά κρούσματα στην ομάδα; Ο Σεμέδο είναι διεθνής, ο Ραντζέλοβιτς κλήθηκε για πρώτη φορά στη Σερβία, ενώ ο Ολυμπιακός διαθέτει διψήφιο αριθμό διεθνών, που θα ταξιδέψει τις επόμενες δύο εβδομάδες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Ήδη, ο Σεμέδο έχει νοσήσει από κορωνοϊό τον Αύγουστο. Ξέρει από πρώτο χέρι το «λούκι» και τις συνέπειες, άρα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός.

Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι εκνευρισμένος από τη συμπεριφορά των τριών ποδοσφαιριστών και τις επόμενες δύο εβδομάδες θα «κάθεται σε ανάμμενα κάρβουνα» προκειμένου να γυρίσουν όλοι οι διεθνείς υγιείς και οι τρεις εμπλεκόμενοι του συμβάντος να μην προκαλέσουν ακόμα πιο δυσάρεστα προβλήματα. Δεν θέλει και πολύ, στην εποχή που ζούμε, να «τιναχτούν» τα πάντα στον αέρα. Ο Μπρούνο θα είναι ο πρώτος που θα τα «ακούσει» γερά από τον προπονητή του (η ομάδα έχει σήμερα ρεπό και αύριο το πρωί όσοι παίκτες δεν είναι διεθνείς επιστρέφουν κανονικά στις προπονήσεις), καθώς οι Σεμέδο και Ραντζέλοβιτς έχουν ενσωματωθεί στην αποστολή της Πορτογαλίας και της Σερβίας, αντίστοιχα.

Γενικότερα, εν μέσω πανδημίας, ο Ολυμπιακός φρόντισε να τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης ζήτησε από όλους να τηρούν τα μέτρα και να είναι προσεκτικοί στη ζωή τους, εντός και εκτός γηπέδων. Έτσι και τώρα, ο σύλλογος ενήργησε με απόλυτη σοβαρότητα σε ένα τόσο «λεπτό» θέμα υγείας και θέτει όλους τους ποδοσφαιριστές προ των ευθυνών τους. Ανάλογες συμπεριφορές δεν θα είναι ανεκτές στο μέλλον από κανέναν και ο διοικητικός ηγέτης των νταμπλούχων Ελλάδας δεν πρόκειται να χαριστεί σε παρόμοια περιστατικά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς