22 C
Athens

Κορωνοϊός: 90% αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο της Pfizer

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση και 28 ημέρες μετά την πρώτη.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προστασία από τη λοίμωξη COVID-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή Φάσης 3 για την αποτελεσματικότητα του BNT162b1 είναι πολύ ανώτερα του ποσοστού που έχουν θέσει ως βάση οι ρυθμιστικές αρχές, καθώς οι ερευνητές ήλπιζαν ότι κάποιο εκ των υποψηφίων εμβολίων που αναπτύσσονται έναντι του νέου κορωνοϊού θα έχουν τουλάχιστον 75% αποτελεσματικότητα.

Οι δύο εταίροι σκοπεύουν να υποβάλουν αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μετά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, όταν δηλαδή θα έχουν στοιχεία διμήνου για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα. Φτάνουμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίου σε μία χρονική στιγμή που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς