21.8 C
Athens

Lockdown: Επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί για τους ελέγχους στις μετακινήσεις

Επί ποδός βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου, πρώτη ημέρα επιβολής του lockdown, η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να ελέγξει την εφαρμογή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ξεκινούν από σήμερα.

Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και ζητούν τα δικαιολογητικά μετακίνησης είτε μέσω sms είτε εγγράφων. Αρκετοί οδηγοί είχαν τις απαραίτητες αποδείξεις, υπήρξαν όμως και αυτοί που βγήκαν για βόλτα και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, χωρίς πάντως να τους επιβληθεί πρόστιμο επειδή είναι η πρώτη μέρα των μέτρων.

Στόχος των Αρχών είναι να διενεργούνται καθημερινά τουλάχιστον 40.000-50.000 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια.

Έλεγχοι θα γίνονται και στους πεζούς, ιδιαίτερα σε σημεία που χαρακτηρίζονται πολυσύχναστα. Παράλληλα, μόνιμη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει και στους σταθμούς διοδίων όλων των πόλεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, «κόβονται» όλες οι άδειες των αστυνομικών, προκειμένου να είναι διαθέσιμος ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ενστόλων στον δρόμο για τη σωστή τήρηση των μέτρων ενάντια στις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. είναι όμοιος με εκείνον που είχε εφαρμοστεί στο πρώτο lockdown της άνοιξης, με τη διαφορά ότι το ύψος των προστίμων αυτή τη φορά έχει διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα όσοι παραβιάζουν τα μέτρα τόσο για τις μετακινήσεις όσο και για τη χρήση μάσκας θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ και όχι 150 ευρώ, όπως τον Μάρτιο.

Από τους ελέγχους στα διόδια θα διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες κατά πόσο κάποιοι από τους χιλιάδες Αθηναίους που εγκατέλειψαν τις δύο τελευταίες ημέρες την πρωτεύουσα αποφασίσουν να επιστρέψουν πριν τη λήξη του lockdown. Σε περίπτωση που το επιχειρήσουν, όπως λένε αστυνομικές πηγές, τους περιμένουν οι ανάλογες κυρώσεις, με εξαίρεση όσους έφυγαν για επαγγελματικούς λόγους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς