Σε έναν από τους πολλούς «τελικούς της ντροπής» (και τα πολλά ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, «της ντροπής» και αυτά, εντός συνόρων), ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είχε προλάβει να παίξει 03:17! Στο 5ο και τελευταίο παιχνίδι, που έκρινε τον τίτλο του Πρωταθλητή, τη σεζόν 2017-18. Με τους Αναστόπουλο, Μάνο, Κορομηλά να «αποφασίζουν» ετσιθελικά για ένα ακόμα τρόπαιο.
Στην Ευρωλίγκα, βέβαια, τα πράγματα ήταν και είναι διαφορετικά. Ο Σέρβος σέντερ, ο οποίος εξελίχθηκε μέσα από το μπασκετικό πρόγραμμα του Ολυμπιακού στον κορυφαίο σέντερ της Ευρώπης την περασμένη αγωνιστική περίοδο, κερδίζοντας το συμβόλαιο της ζωής του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μπορεί να παίξει πολύ καλή και πιεστική άμυνα. Κάνει φάουλ, αλλά τού κάνουν περισσότερα. Μπορεί να βάλει το κορμί του για να εμποδίσει νόμιμα τον αντίπαλο και δεν τού σφυρίζονται φάουλ επειδή… αναπνέει απέναντι στους παίκτες του Παναθηναϊκού.
Το βράδυ της Παρασκευής (6/11), έπαιξε μόλις για 14:53 στο ΟΑΚΑ, σκοράροντας 6 πόντους (2/3 σουτ). Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε βόλτα στο Μαρούσι, αυξομειώνοντας την ένταση και το ρυθμό του αγώνα όποτε ήθελε. Όποτε ήθελε, επίσης, ανέβαζε τη διαφορά και μετά… περπατούσε πάνω στο παρκέ, χάνοντας τρεις φορές διψήφιο προβάδισμα. Ο 26χρονος σέντερ πρόλαβε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάει στη γραμμή των βολών 4 φορές (2/4), παίρνοντας και 6 ριμπάουντ. Δεν έκανε ούτε ένα φάουλ και κέρδισε τρία. «Άγνωστες» λέξεις για το συγκεκριμένο γήπεδο, όταν φορούσε τη φανέλα του Ολυμπιακού σε αγώνες εντός συνόρων.
Στην Ευρωλίγκα, είπαμε, τα πράγματα ήταν και είναι διαφορετικά. Από τη σεζόν 2016-17, όταν το φορμάτ της διοργάνωσης άλλαξε και όλοι παίζουν με όλους στην κανονική περίοδο, ο Μιλουτίνοφ κόντρα στον Παναθηναϊκό έχει ίση μεταχείριση από τους ξένους διαιτητές. Μία αντιμετώπιση, που δεν συνάντησε ποτέ στην Ελλάδα.
Τη σεζόν 2016-2017, ακόμα «πλαθόταν» αγωνιστικά. Δεν είχε παίξει πολύ στα δύο ματς με τον Παναθηναϊκό: 07:44 στο ΟΑΚΑ, χωρίς βολές και πόντους (0/1 δίποντα), κάνοντας 3 φάουλ, και 04:15 στο ΣΕΦ, χωρίς βολές και με 2 πόντους (1/1 δίποντο), κάνοντας 2 φάουλ. Από τη σεζόν 2017-18, είχε πιο ενεργό ρόλο στον Ολυμπιακό, ανεβάζοντας τις επιδόσεις του. Πάλι δεν είχε εκτελέσει βολές και στα δύο ματς με τον Παναθηναϊκό. Στο ΣΕΦ, αγωνίστηκε για 19:04, σκοράροντας 4 πόντους (2/7 δίποντα). Δεν είχε κάνει κανένα φάουλ και είχε κερδίσει 3. Στο ΟΑΚΑ, έπαιξε για 22:24, με 4 πόντους (2/3 δίποντα) και 3 κερδισμένα φάουλ, έχοντας υποπέσει από την πλευρά του, επίσης, σε 3 φάουλ.
Τη σεζόν 2018-19, αύξησε ακόμα περισσότερο τους αριθμούς του και είχε αρχίσει να γίνεται κομβικός παίκτης στο αγωνιστικό πλάνο του Ολυμπιακού. Στο ΟΑΚΑ, πέτυχε 11 πόντους (5/6 δίποντα, 1/3 βολές) σε 24:20, κάνοντας 3 φάουλ και κερδίζοντας 6! Στο ΣΕΦ, είχε «πατήσει» τον Παναθηναϊκό (79-65), με 18 πόντους (5/8 δίποντα) και 18 ριμπάουντ (τα 13 επιθετικά!), 8/10 βολές, σε 30:00, με 11 κερδισμένα φάουλ και κανένα ο ίδιος!
Στη σεζόν της προσωπικής «εκτόξευσης» (2019-20), ο «Μίλου» είχε αγωνιστεί μόνο στο ΟΑΚΑ, καθώς στο ΣΕΦ είχε απουσιάσει λόγω τραυματισμού. Στην έδρα του Παναθηναϊκού, έπαιξε για 34:20, σκοράροντας 14 πόντους (6/8 δίποντα, 2/2 βολές) και «κατεβάζοντας» 10 ριμπάουντ, με 3 κερδισμένα φάουλ και χωρίς να κάνει κανένα ο ίδιος.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: στην Ευρωλίγκα, με ξένους διαιτητές σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ, σε 8 ματς (7 με τον Ολυμπιακό και ένα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) έχει εκτελέσει 19 βολές. Έχει κάνει μόλις 11 φάουλ και έχει κερδίσει 29! Τα συμπεράσματα δικά σας. Κάντε τη σύγκριση των όσων είχαν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια στα ντέρμπι εντός συνόρων και αντιλαμβάνεστε ότι η διαφορά είναι «τρομακτική». Όταν το σαθρό σύστημα του ελληνικού μπάσκετ προπαγανδίζει και στοχοποιεί μία συγκεκριμένη ομάδα και συγκεκριμένους παίκτες, οι τίτλοι απονέμονται με «νομοθετικό διάταγμα» σε μία συγκεκριμένη ομάδα. Για αυτό και η στάση και η τήρηση στο ακέραιο του #mexritelous από τον Ολυμπιακό, έφερε την αρχή του δικού τους… τέλους σε όλα τα επίπεδα.