22.6 C
Athens

Σόου επικοινωνιακού χαρακτήρα στις Πρέσπες

Με χαρές και… πανηγύρια αύριο η εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία • Στο χωριό Ψαράδες θα γραφτεί η ιστορία με τη συμφωνία για το Σκοπιανό

Μπορεί στη Βουλή το κλίμα να είναι πολεμικό κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας προς την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό, ωστόσο στο Μαξίμου έχουν ήδη σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια το σόου των Πρεσπών.

Εκεί όπου αύριο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα παρακολουθήσουν τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, μαζί με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, να βάζουν την υπογραφή τους σ’ αυτή που θεωρείται ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, για το ονοματολογικό της Μακεδονίας.

Παρόλο που κατά πάσα πιθανότητα θα περάσουν μήνες, μπορεί ακόμα και χρόνια, μέχρις ότου μια τέτοια συμφωνία γίνει πράξη (η ένταξη ωστόσο της FYROM στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσει κανονικά, αφού θα αρθεί το ελληνικό βέτο…) και ίσως μάλιστα να εφαρμοστεί από κάποιο άλλο κοινοβούλιο, στη μία ή στην άλλη χώρα ή και στις δύο, το σκηνικό την Κυριακή στις Πρέσπες θα έχει χαρακτήρα γιορτής.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα επικυρώσουν τη συμφωνία στο χωριό Ψαράδες, επί ελληνικού εδάφους και θα βγουν οι φωτογραφίες της ιστορικής συνάντησης.

Γεύμα στη γείτονα χώρα

Το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ τονίζει ότι θα ακολουθήσει γεύμα στην πλευρά των Σκοπίων. Οι επίσημοι, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην ΠΓΔΜ, στη βόρεια πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, όπου η σκοπιανή ηγεσία θα παραθέσει γεύμα. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στο γειτονικό κράτος και ο συμβολισμός είναι προφανής.

Στην αυριανή… γιορτή έχουν προσκληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην κυβέρνηση η προετοιμασία της αυριανής ημέρας γίνεται με κάθε προσοχή, καθώς θέλουν να προσδώσουν έναν ιστορικό χαρακτήρα, να δείξουν ότι κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα ετών και ότι δεν έπεσαν οι «κόκκινες» εθνικές γραμμές.

Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ιστορική ευκαιρία που υπάρχει για τους δύο λαούς και κυρίως στην ανάδειξη της Ελλάδας σε πρωταγωνιστή της περιοχής.

Υπογραφές με… συνοδεία συλλαλητήριου

Το εορταστικό κλίμα που προσδοκά η κυβέρνηση μπορεί ωστόσο να χαλάσει από τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, από όλα τα μέρη της Βορείου Ελλάδας.

Η Αστυνομία θα είναι επί ποδός και ανάλογα με τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί, θα αναπτύξει ειδικό σχέδιο δράσης, ώστε να μη χαλάσει η γιορτή που έχει προγραμματιστεί.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να κορυφωθούν στη Φλώρινα με συγκέντρωση-συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», ώστε να υπάρξει μαζική παρουσία στις Πρέσπες. Λεωφορεία για το Πισοδέρι, ναυλώνονται ήδη από την Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς