16.9 C
Athens

Μάντσεστερ Σίτι – Ολυμπιακός 3-0: Πάνω που το πίστεψε…

Ο Ολυμπιακός δέχθηκε νωρίς γκολ στο Μάντσεστερ, στο δεύτερο ημίχρονο εμφανίστηκε πολύ βελτιωμένος, αλλά δύο ακόμα τέρματα προς το τέλος έφεραν την ήττα με 3-0 από τη Σίτι

Δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τον Ολυμπιακό στον 3ο όμιλο του Champions League. Πάλι εκτός έδρας, τη φορά αυτή με 3-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής.

Το τελικό σκορ στο «Etihad Stadium» δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα της αναμέτρησης. Ναι, η αγγλική ομάδα μπήκε δυνατά και δεν άφησε τους νταμπλούχους Ελλάδας να πάρουν την μπάλα στα πόδια τους. Στο δεύτερο μέρος, με τις αλλαγές του Πέδρο Μαρτίνς (Πέπε, Μπρούμα), ο Ολυμπιακός έγινε πολύ πιο επιθετικός και υποχρέωσε τη Μάντσεστερ Σίτι σε παθητικό ρόλο, μέσα στην έδρα της!

Η κατοχή μπάλας μέχρι το 15ο λεπτό ήταν 76%-24% υπέρ των γηπεδούχων. Από το 46′, μέχρι το 57′, ήταν 38%-62%! Τελικά, η… μπίλια έκατσε συνολικά στο άκρως ανταγωνιστικό 54%-46%. Σε αγώνα με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι δεν το λες και αρνητικό. Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός πλήρωσε τον υπερβολικό σεβασμό που επέδειξε στη ζάμπλουτη Σίτι, στο πρώτο μέρος. Θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι πολύ καλύτερο και με την παρουσία του στο δεύτερο ημίχρονο είναι σίγουρο πως άξιζε κάτι καλύτερο.

Τα γκολ της αναμέτρησης πέτυχαν οι Φεράν Τόρες (12′), Γκαμπριέλ Ζεζούς (81′), Ζοάο Κανσέλο (90′). Η αγγλική ομάδα έφτασε τους 9 βαθμούς στο γκρουπ, με τρίτη διαδοχική «τριάρα». Στο άλλο ματς του 3ου ομίλου, Πόρτο-Μαρσέιγ 3-0. Να σημειωθεί πως ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε 9 συνεχόμενες εκτός έδρας ήττες σε ομίλους Champions League (τελευταία νίκη επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, τον Οκτώβριο του 2015), μετρώντας 2-1-13 στις 16 τελευταίες του εξόδους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Τα στιγμιότυπα της αναμέτρησης:

Ο αγώνας

Η Μάντσεστερ Σίτι παρατάχθηκε με σύστημα 4-3-3. Ο Έντερσον υπερασπίστηκε την εστία. Οι Γουόκερ, Στόουνς, Ακέ, Ζιντσένκο, αποτέλεσαν την τετράδα της άμυνας, δεξιά προς αριστερά, αντίστοιχα. Οι Γκουντογκάν, Ντε Μπρόινε, Φόντεν, συνέθεσαν μία άκρως επιθετική τριπλέτα στη μεσαία γραμμή, ενώ οι Μαχρέζ, Τόρες, Στέρλινγκ, βρέθηκαν στη γραμμή κρούσης. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα προχώρησε σε πέντε αλλαγές στην εντεκάδα, συγκριτικά με την ομάδα που νίκησε τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ εκτός έδρας (31/10, 0-1). Οι Στόουνς, Άκε, Ζιντσένκο, Γκουντογκάν, Φόντεν, αντικατέστησαν τους Ρούμπεν Ντίας, Λαπόρτ, Κανσέλο, Ρόντρι, Μπερνάρντο Σίλβα.

Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με την ίδια διάταξη (4-3-3), αλλά πιο συγκρατημένο κέντρο. Ο Πέδρο Μαρτίνς περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή τον Μπουχαλάκη, ο οποίος πέρασε με επιτυχία το τεστ ετοιμότητας πριν από τη σέντρα και διατήρησε τη θέση του στο βασικό σχήμα. Άλλωστε, η επιθυμία του προπονητή ήταν δεδομένη για να επαναφέρει τον σχηματισμό με τρεις κεντρικούς μέσους έπειτα από δύο αγώνες στον 3ο όμιλο, όπου είχε προτιμήσει τη διάταξη 4-2-3-1 λόγω της απουσίας του Καμαρά. Από εκεί και πέρα, ο Σα υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Ραφίνια, Σεμέδο, Σισέ, Χολέμπας. Ο Εμβιλά αγωνίστηκε σε ρόλο «εξαριού», με τους Καμαρά και Μπουχαλάκη να αγωνίζονται ως εσωτερικοί μέσοι. Ο Ραντζέλοβιτς προτιμήθηκε αντί του Μασούρα και κάλυψε τη δεξιά πλευρά της μεσοεπιθετικής γραμμής, με τον Βαλμπουενά στο αριστερό «φτερό», και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης.

Για ένα ακόμα εκτός έδρας ματς, ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καλά στο ματς. Αντίθετα, οι παίκτες του φάνηκαν σαν να είναι φοβισμένοι, δείχνοντας υπερβολικό σεβασμό στους αντιπάλους τους και δέος για το γήπεδο που φιλοξενούνται. Προφανώς, το επίπεδο δυσκολίας ήταν υψηλό. Οι Πειραιώτες έπαιξαν μαζεμένα, αφήνοντας την μπάλα στα πόδια των γηπεδούχων. Όχι, βέβαια, ότι ήταν εύκολο να κάνουν παιχνίδι απέναντι σε μία ομάδα που κυκλοφορεί υποδειγματικά την μπάλα και τη θέλει συνέχεια στην κατοχή της.

Το ποσοστό κατοχής στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο έφτασε το 76%-24% υπέρ των Άγγλων και η Σίτι βρήκε νωρίς ένα γκολ. Οι Ντε Μπρόινε και Τόρες έπαιξαν το ένα-δύο και ο Ισπανός κυνηγός έφυγε στην πλάτη των Χολέμπας και Σισέ και με δεξί πλασέ εντός περιοχής «νίκησε» τον Σα, πλασάροντας κάτω από τα πόδια του. Η αγγλική ομάδα άνοιξε το σκορ στο 12ο λεπτό (1-0), ενώ νωρίτερα είχε προειδοποιήσει, κερδίζοντας τρία διαδοχικά κόρνερ. Ήταν το 6ο λεπτό, όταν ο Μαχρέζ σούταρε από το ύψος της μικρής περιοχής και ο Σισέ έβαλε την κόντρα. Ο Μαχρέζ εκτέλεσε το κόρνερ από δεξιά, ο Τόρες πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Ελ Αραμπί, με καίρια παρέμβαση στο πρώτο δοκάρι, έδιωξε ξανά σε κόρνερ. Στην τρίτη κατά σειρά εκτέλεση από δεξιά, ο Μαχρέζ σημάδεψε το κεφάλι του Τόρες στο πρώτο δοκάρι, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Να σημειωθεί πως λίγα δευτερόλεπτα πριν από την επίτευξη του γκολ, ο Σεμέδο είχε «πουλήσει» την μπάλα στο ύψος της μεγάλης περιοχής και ο Σα «κέρδισε» τον Ντε Μπρόινε στο τετ α τετ.

Από το 15′ και μετά, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ισορροπήσει κάπως το ματς και να κρατήσει, έστω και λίγο την μπάλα. Στο 36′, η κατοχή είχε μειωθεί στο 60%-40%, ενώ το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το αξιοπρεπές 59%-41%. Ωστόσο, η Σίτι είχε 11 τελικές προσπάθειες, με τους Ερυθρόλευκους καμία! Στο 18′ και το 22′, ο Βαλμπουενά είχε δύο γεμίσματα προς τη μεγάλη περιοχή, αλλά και στα δύο ο Έντερσον βγήκε και μάζεψε την μπάλα. Να σημειωθεί πως στο 35′ ο Ελ Αραμπί ανατράπηκε από τον Ακέ, αλλά ήταν οφσάιντ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μιλούσαμε για ένα υποσχόμενο πέναλτι. Σωστά, στο 32′, δεν μέτρησε γκολ του Στέρλινγκ. Ο Άγγλος επιθετικός σκόραρε έπειτα από διπλή προσπάθεια από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά ήταν ξεκάθαρα εκτεθειμένος. Στο 40′ και το 42′, ο Σα σταμάτησε δύο επικίνδυνες σέντρες-σουτ από Φόντεν και Γουόκερ, αντίστοιχα, αμφότερες από τα αριστερά της άμυνας, στην πλάτη του Χολέμπας.

Με την έναρξη της επανάληψης, ο Μαρτίνς προχώρησε σε δύο αλλαγές για να βελτιώσει τη μεσοεπιθετική εικόνα του Ολυμπιακού. Ο Μπρούμα πήρε τη θέση του Ραντζέλοβιτς και ο Πέπε του εμφανώς ανέτοιμου Μπουχαλάκη. Οι Ερυθρόλευκοι παρουσιάστηκαν μεταμορφωμένοι προς το καλύτερο. Πίεσαν ψηλά, κυνήγησαν κάθε φάση, κυκλοφόρησαν την μπάλα με άνεση και ποιότητα πάνω στο χορτάρι. Έφτασαν στο σημείο να πρεσάρουν την αντίπαλό τους με πέντε και έξι παίκτες στην περιοχή του Έντερσον. Κάπως έτσι σημειώθηκε η πρώτη ευκαιρία του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση. Πίεση ψηλά με έξι παίκτες στην περιοχή της Σίτι, ο Φόντεν έκανε λάθος λόγω της πίεσης του Πέπε, η μπάλα έφτασε στον Βαλμπουενά, ο οποίος σούταρε υπό την πίεση του Στόουνς με το αριστερό από το ύψος της μικρής περιοχής και προς τα αριστερά, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ στο 54′.

Στο 56′, η κατοχή μπάλας ήταν 38%-62% υπέρ των Πειραιωτών (!), που είχαν αναγκάσει την αγγλική ομάδα να περιμένει πίσω από την μπάλα! Ο Πέπε ήταν άνετος και προωθούσε υποδειγματικά το παιχνίδι. Όλη η ομάδα του Μαρτίνς, όμως, είχε ανεβάσει την ένταση και την ταχύτητα σε κάθε της κίνηση. Στο 58′, ο Βαλμπουενά πίεσε ψηλά τον Ζιντσένκο. Ο Ουκρανός έδιωξε πάνω στον Καμαρά, ο οποίος σέντραρε ωραία προς τον Ελ Αραμπί, αλλά ο Μαροκινός ήταν ένα βήμα πίσω από την μπάλα και δεν κατάφερε να πεταχτεί στην πορεία της για να τη στείλει προς την εστία.

Στο 61′, ο αρχοντικός Πέπε τροφοδότησε τον Ελ Αραμπί με έξοχη κάθετη πάσα. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού κοντρόλαρε με το δεξί και στη συνέχεια σούταρε με το αριστερό, όμως ο Έντερσον μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Στο 63′, ο Στέρλινγκ συνεργάστηκε άψογα με τον Ντε Μπρόινε, αλλά ο Σα πρόλαβε τον Άγγλο επιθετικό, πέφτοντας στα πόδια του και μπλοκάροντας την μπάλα. Ένα δεξί σουτ του Μπρούμα στο 64′, δεν ανησύχησε τον Έντερσον, αφού η μπάλα πέρασε άουτ.

Ο Γκουαρντιόλα υποχρεώθηκε να κάνει αλλαγή στο κέντρο, με τον χαφ Ρόντρι στο 69′, έτσι ώστε να ισορροπήσει την κατάσταση στο χώρο της μεσαίας γραμμής, όπου ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε. Ό,τι έκανε η Σίτι συνέβαινε είτε από λάθος (όπως του Σισέ στο 50′, όταν ο Φόντεν σούταρε, για να μπλοκάρει ο Σα) είτε μέσω κάποιας αντεπίθεσης. Ο Μαρτίνς κυνήγησε το ματς όσο δεν πάει. Έριξε και Μασούρα και Χασάν αντί των Καμαρά και Ελ Αραμπί.

Στο 73′, ο Χολέμπας πέρασε σαν σταματημένο τον Γουόκερ και βρέθηκε σε θέση μέσα αριστερά εντός περιοχής, αλλά το τελείωμά του με το αριστερό ήταν κάκιστο, καθώς η μπάλα κατέληξε πλάγιο άουτ. Στο 74′, ο Ελ Αραμπί έκανε λανθασμένο γύρισμα προς τα πίσω, ο Φοντέν ξεχύθηκε στην αντεπίθεση, πασάροντας στον Ντε Μπρόινε. Ο Βέλγος χαφ σούταρε με το δεξί εντός περιοχής, όμως ο Σα μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Στο 79′, νέα εξαιρετική επίθεση για τον Ολυμπιακό, με τον Μασούρα να σεντράρει από δεξιά. Ο Μπρούμα καθυστέρησε μέσα στην περιοχή και το σουτ που επιχείρησε δεν ήταν καλό. Η μπάλα κόντραρε στον Ντε Μπρόινε και κατέληξε κόρνερ.

Ο Ολυμπιακός ρίσκαρε, τα έπαιξε όλα για όλα, αλλά πάλι τον «λύγισαν» οι λεπτομέρειες. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η Μάντσεστερ Σίτι σκόραρε δύο γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα, που «έδειχνε» μόνο ισοφάριση. Στο 81′, ο Σισέ αντί να πάει πάνω στον Ζεζούς, τού έδωσε χώρο, και ο Βραζιλιάνος επιθετικός, που τροφοδοτήθηκε από τον Ντε Μπρόινε, δεν συγχώρησε αυτήν τη στιγμιαία αδράνεια. Με δυνατό δεξί σουτ από πλάγια θέση εντός περιοχής, «κεραυνοβόλησε» τον Σα, τελειώνοντας την υπόθεση-νίκη. Στο 90′, ο Κανσέλο με αριστερό σουτ εκτός μεγάλης περιοχής, διαμόρφωσε το τελικό 3-0. Το σκορ, πάντως, είναι μαγική εικόνα.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-0

Γήπεδο: «Etihad Stadium»

ΓΚΟΛ: 12′ Τόρες, 81′ Ζεζούς, 90′ Κανσέλο

Διαιτητής: Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία)
Βοηθοί: Χουάν Κάρλος Γιούστε (Ισπανία), Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντεθ (Ισπανία)
Τέταρτος: Χοσέ Λουίς Μουνουέρα Μοντέρο (Ισπανία)
Διαιτητής VAR: Χοσέ Μαρία Σάντσεθ (Ισπανία)
Διαιτητής AVAR: Γκιγέρμο Κουάντρα Φερνάντεθ (Ισπανία)

Κίτρινες κάρτες: 55′ Καμαρά

Μάντσεστερ Σίτι (Γκουαρντιόλα): Έντερσον, Γουόκερ (82′ Κανσέλο), Στόουνς, Ακέ, Ζιντσένκο, Γκουντογκάν, Ντε Μπρόινε (85′ Ενμετσά), Φόντεν (69′ Ρόντρι), Μαχρέζ (69′ Ζεζούς), Τόρες, Στέρλινγκ (82′ Σίλβα).

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Σα, Ραφίνια, Σεμέδο, Σισέ, Χολέμπας, Εμβιλά, Καμαρά (73′ Μασούρας), Μπουχαλάκης (46′ Πέπε), Ραντζέλοβιτς (46′ Μπρούμα), Βαλμπουενά (85′ Σουντανί), Ελ Αραμπί (76′ Χασάν).

Δείτε τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα, πατώντας ΕΔΩ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς