20.2 C
Athens

Μάντσεστερ Σίτι – Ολυμπιακός: Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο!

Ο βαθμός δυσκολίας είναι δεδομένα υψηλός απέναντι στην πανίσχυρη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε έδρα της Ευρώπης

Ο βαθμός δυσκολίας είναι δεδομένα υψηλός απέναντι στην πανίσχυρη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε έδρα της Ευρώπης.

Αβίαστα, ατομικά, λάθη, όπως αυτά στο «Ντραγκάο», απαγορεύονται. Ο Ολυμπιακός γνωρίζει πως για να έχει τύχη στο «Etihad Stadium» πρέπει να περιορίσει στο ελάχιστο τις κακές στιγμές, όπως αυτές που έφεραν τα δύο γκολ της ήττας από την Πόρτο πριν από μία εβδομάδα. Η συγκέντρωση, λοιπόν, σε ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης κρίνεται επιτακτική και απαραίτητη. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι από τις ομάδες που δεν συγχωρούν απερισκεψίες και αδράνειες.

Επί εποχής Πέδρο Μαρτίνς στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός μία φορά κλήθηκε να παίξει μαζική άμυνα από την αρχή ενός αγώνα. Την περασμένη σεζόν, στο Μόναχο, απέναντι στην «υπερηχητική» Μπάγερν, που σκόρπιζε όποιον έβρισκε στο διάβα της. Ανάλογη πίεση θα συναντήσει και το βράδυ της Τρίτης (3/11, 22:00) στο Μάντσεστερ, αλλά δύσκολα θα δούμε έναν παθητικό Ολυμπιακό πάνω στο χορτάρι, αν και πρόκειται για ένα παιχνίδι παρόμοιας δυσκολίας. Οι Ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν ό,τι τους αναλογεί και να βάλουν… φωτιά στον 3ο όμιλο. Είναι μία έδρα, όπου ο βασικός αντίπαλος για την κατάληψη της 2ης θέσης (Πόρτο) ηττήθηκε με 3-1 και αν ο Ολυμπιακός αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, τότε μπαίνει σε θέση ισχύος. Όποια ομάδα, άλλωστε, πάρει βαθμό ή βαθμούς απέναντι στη Σίτι, τότε αυτόματα δεν «φτιάχνει» μόνο την αυτοπεποίθησή της, αλλά συνάμα και τη μοίρα της στον όμιλο.

Να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγώνα

Είναι ξεκάθαρο πως οι νταμπλούχοι Ελλάδας αναζητούν μία αγωνιστική υπέρβαση. Μπορεί ο Πεπ Γκουαρντιόλα να ετοιμάζει κάποιες αλλαγές στο βασικό σχήμα, έχοντας στην άκρη του μυαλού του και το προσεχές ντέρμπι με τη Λίβερπουλ στο ίδιο γήπεδο (8/11) για την Premier League, αλλά διαθέτει ένα «γεμάτο» ρόστερ, ικανό να τιμωρήσει τον αντίπαλο οποιαδήποτε στιγμή. Τα αγγλικά γήπεδα είναι συνήθως «κατηφορικά» και οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να μη δώσουν δικαιώματα.

Η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να δυσκολεύεται στο γκολ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν στην Premier League, αλλά στο Champions League μετράει, ήδη, δύο «τριάρες» απέναντι σε Πόρτο (3-1) και Μαρσέιγ (0-3). Στο «Etihad Stadium», οι αντίπαλοι φεύγουν ως επί το πλείστον με πολλά γκολ στις «αποσκευές» τους όλα αυτά τα χρόνια που ο αγγλικός σύλλογος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης, με την «ταρίφα» να κυμαίνεται συνήθως στα τρία με τέσσερα γκολ! Οπότε, ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος και να ανταποκριθεί στην υψηλή ένταση και ταχύτητα με την οποία παίζουν οι «πολίτες». Αν οι Ερυθρόλευκοι ανταπεξέλθουν στον γρήγορο ρυθμό που επιζητά η Σίτι σε κάθε ματς, θα είναι σίγουρα ανταγωνιστικοί, αλλά από εκεί και πέρα είναι και θέμα λεπτομερειών, που πάντα κάνουν τη διαφορά στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο. Οι γηπεδούχοι αρέσκονται στο να πιέζουν ψηλά και να κάνουν τον αντίπαλο να ασφυκτιά, ενώ θέλουν να έχουν πάντα την μπάλα στα πόδια τους, την οποία και κυκλοφορούν με μαεστρία και ταχύτητα εντός αγωνιστικού χώρου.

Με τον Πορτογάλο προπονητή στο τιμόνι, ο Ολυμπιακός είναι ανταγωνιστικός σε όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του. Η ομάδα, γενικότερα, έχει συνέπεια και δείχνει χαρακτήρα και σταθερότητα, παίζοντας με τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, ωστόσο εκτός έδρας πρέπει να βελτιώσει τα αποτελέσματά της, από τη στιγμή που η εικόνα της, σε γενικές γραμμές, είναι πάντα καλή. Οι Πειραιώτες προέρχονται από 8 διαδοχικές εκτός έδρας ήττες σε φάση ομίλων Champions League και αυτό πρέπει να αλλάξει είτε στο Μάντσεστερ είτε στη Μασσαλία, στην τρίτη και τελευταία έξοδο των Πρωταθλητών Ελλάδας για τον 3ο όμιλο. Η τελευταία νίκη τους είχε σημειωθεί επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στις 20 Οκτωβρίου του 2015, με σκορ 1-0, χάρη σε ένα γκολ του Μπράουν Ιντέγε (79′). Και όπως έγραψε εύστοχα ο Πορτογάλος τεχνικός των Ερυθρόλευκων στα social media, το βράδυ της Δευτέρας (2/11): «Αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη πρόκληση. Έχουμε δουλέψει και ξέρουμε τι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να παίζεις στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και είμαστε έτοιμοι για αυτό».

Το αποτέλεσμα στην Αγγλία, δεν είναι πια ένα άπιαστο όνειρο

Η προϊστορία του Ολυμπιακού στο Νησί δεν είναι καλή. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία, το «χαρτί» έχει γυρίσει. Δύο νίκες επί της Άρσεναλ (η πρώτη σε φάση ομίλων Champions League τον Σεπτέμβριο του 2015 και η δεύτερη τον περασμένο Φλεβάρη έφερε την πρόκριση στη φάση των «16» του Europa League), μία ισοπαλία (πρόκρισης) στην έδρα της Μπέρνλι, και δύο οριακές ήττες από Τότεναμ και Γουλβς, είναι ο απολογισμός στα πέντε τελευταία παιχνίδια επί αγγλικού εδάφους. Προηγουμένως, για παράδειγμα, οι Πειραιώτες είχαν μετρήσει 12 σερί ήττες στην Αγγλία, με γκολ 37-3. Γενικότερα, αυτή είναι η 20ή φορά που ο ελληνικός σύλλογος θα αντιμετωπίσει μία αγγλική ομάδα. Σε 34 ματς συνολικά, μετράει 9 νίκες (7 εντός-2 εκτός), 6 ισοπαλίες (5 εντός-μία εκτός), και 19 ήττες (5 εντός-14 εκτός). Αναφορικά, με τις επιδόσεις του στην Αγγλία, σε 17 αγώνες εκτός έδρας, μετράει δύο νίκες (αμφότερες επί της Άρσεναλ), μία ισοπαλία, και 14 ήττες, με γκολ 11-46. Είναι η πρώτη φορά που θα κοντραριστεί με τη Μάντσεστερ Σίτι σε επίπεδο ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς