17.3 C
Athens

ΑΕΚ – ΟΦΗ 2-1: Με ανατροπή κόντρα στους μισούς Κρητικούς

Ο αποδεκατισμένος ΟΦΗ προηγήθηκε στο ΟΑΚΑ και έβαλε μεγάλα ζόρια στην προβληματική ΑΕΚ, που έκανε την ανατροπή και πήρε σημαντική νίκη χάρη σε μία ατομική ενέργεια του Σάκχοφ

Ο αποδεκατισμένος ΟΦΗ προηγήθηκε στο ΟΑΚΑ και έβαλε μεγάλα ζόρια στην προβληματική ΑΕΚ, που έκανε την ανατροπή και πήρε σημαντική νίκη χάρη σε μία ατομική ενέργεια του Σάκχοφ.

Η ΑΕΚ πήρε αυτό που ήθελε και επικράτησε με 2-1 κόντρα στον… μισό ΟΦΗ, ο οποίος πάλεψε στο ΟΑΚΑ, αλλά εν τέλει δεν κατάφερε να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Super League. Η Ένωση έπιασε ξανά τον Ολυμπιακό στη 2η θέση και τους 13 βαθμούς, με τον Άρη να έχει 16 και να παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας.

Παρά τις δέκα (!) απουσίες, η ομάδα του Γιώργου Σίμου τα έδωσε όλα και είχε ένα «εκρηκτικό» πρώτο δεκαπεντάλεπτο, σκοράροντας ένα υπέροχο γκολ με τον Στάρτζεον (6′). Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν χωρίς να είναι ανώτεροι, εκμεταλλευόμενοι μία στατική φάση και την κεφαλιά του Νεντελτσιάρου (34′), προ του Βάτερμαν, που έκανε κακή έξοδο. Ήταν μία οριακή φάση και το γκολ μέτρησε μέσω VAR. Αρχικά, ο δεύτερος βοηθός σήκωσε τη σημαία για οφσάιντ, αλλά η περίπτωση ελέγχθηκε στο βίντεο και το τέρμα κατακυρώθηκε υπέρ των «κιτρινόμαυρων».

Ο Καρέρα έριξε στη μάχη τα «βαριά χαρτιά» στο δεύτερο ημίχρονο (Λιβάια, Ολιβέιρα), αλλά τη λύση έδωσε ένας νεοφερμένος: ο Σάκχοφ, με μία εκπληκτική ατομική ενέργεια στο 74ο λεπτό. Μάλιστα, ο Ιταλός τεχνικός έβαλε και τρίτο στόπερ στο ματς για να κρατήσει το αποτέλεσμα απέναντι σε έναν αποδεκατισμένο ΟΦΗ, που παρέμεινε επικίνδυνος μέχρι το τέλος.

Ο αγώνας

Ο Μάσιμο Καρέρα παρέταξε την ΑΕΚ με διάταξη 4-2-3-1, με τους Μαχαίρα και Τάνκοβιτς στα δύο «φτερά» της μεσοεπιθετικής γραμμής και τους Λιβάια και Ολιβέιρα να μένουν εκτός βασικής εντεκάδας. Ο Ιταλός προπονητής είχε να διαχειριστεί τις απουσίες των τραυματιών Σιμόες και Γκαρσία, όπως και των ανέτοιμων Σιμάνσκι, Αλμπάνη, Τσιγκρίνσκι. Από την πλευρά του, ο ΟΦΗ παρατάχθηκε με διάταξη 5-4-1 και τον Γιώργο Σίμο να μετράει δέκα απουσίες. Ο Σελίμοβιτς ήταν τιμωρημένος, ενώ τραυματίες είναι οι Νέιρα, Σολίς, Βούρος, Γιαννούλης, Σαρντινέρο, Ναμπί, Σόουζα, Βαζ, Τσιλιανίδης.

Η ομάδα της Κρήτης δεν πτοήθηκε από τις μαζεμένες απώλειες και άρχισε το ματς με διάθεση να πιέσει ψηλά και να κάνει το παιχνίδι της, έχοντας την μπάλα στην κατοχή της. Με τον Σακόρ να ξεχωρίζει στο κέντρο, ο ΟΦΗ μπήκε δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Στο 5′, ο Γιάννου πάσαρε στον Μπαλογιάννη, ο οποίος σούταρε αριστετεχνικά με το αριστερό, από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Τσιντώτα. Αυτή ήταν η προειδοποιητική βολή των φιλοξενούμενων, καθώς στο 6′ άνοιξαν το σκορ (0-1)! Ο Σακόρ πάσαρε δεξιά στον Μπαλογιάννη, ο οποίος με ανάποδο πόδι επιχείρησε ένα γέμισμα προς τη μεγάλη περιοχή. Ο Χνιντ έδιωξε άτσαλα την μπάλα με κεφαλιά-ψαράκι και αυτή στρώθηκε στον Στάρτζεον, ο οποίος κοντρόλαρε και δοκίμασε ένα δεξί «ξερό» σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, στέλνοντας την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας της ΑΕΚ.

Η Ένωση αιφνιδιάστηκε από το «εκρηκτικό» ξεκίνημα του ΟΦΗ και χρειάστηκε ένα δεκαπεντάλεπτο για να ισορροπήσει την αναμέτρηση. Σιγά-σιγά, οι «κιτρινόμαυροι» έπαιρναν την κατοχή της μπάλας με το μέρος τους. Το πρώτο σουτ της ΑΕΚ σημειώθηκε στα πρακτικά, στο 21′, αν και ο Ανσαριφάρντ έστειλε την μπάλα απελπιστικά άουτ, σουτάροντας εκτός μεγάλης περιοχής. Οι γηπεδούχοι είχαν την πρώτη τους, πραγματικά, καλή στιγμή στο 23′, όταν ο Παουλίνιο κινήθηκε ατομικά από δεξιά και έβγαλε τη σέντρα, με τον Μάνταλο να πετάγεται στο πρώτο δοκάρι και να πιάνει την κεφαλιά, αλλά τον Βάτερμαν να μπλοκάρει την μπάλα.

Ο Μπαλογιάννης ήταν εντυπωσιακός με την μπάλα στα πόδια. Στο 29′, ο 21χρονος μέσος ελίχθηκε από δεξιά και σέντραρε προς την περιοχή. Ο Γιάννου πάσαρε με το στήθος στον Σακόρ, ο οποίος σούταρε με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής και ο Τσιντώτας μπλόκαρε την μπάλα. ΟΦΗ κρατούσε σχετικά άνετα το υπέρ του προβάδισμα, αλλά μία στατική φάση έφερε την ισοφάριση των γηπεδούχων. Στο 32′, ο Μάνταλος εκτέλεσε φάουλ από θέση μέσα αριστερά και ο Νεντελτσιάρου πρόλαβε τον Βάτερμαν και με κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο Ολλανδός τερματοφύλακας δίστασε να κάνει έξοδο και σταμάτησε το βηματισμό του. Αρχικά, ο δεύτερος βοηθός Ζήρδας υπέδειξε οφσάιντ, αλλά μέσω VAR το γκολ μέτρησε υπέρ της ΑΕΚ, δύο λεπτά αργότερα (34′). Ο Ρουμάνος στόπερ φαίνεται να καλύπτεται σε μία οριακή φάση, με τον Χνιντ να είναι εκτεθειμένος, αλλά να μην επηρεάζει τη φάση. Πάντως, πρόκειται για ένα οριακό γκολ, το οποίο εν τέλει μέτρησε, σε αντίθεση με ένα άλλο γκολ που δεν είχε μετρήσει πρόσφατα στα Ιωάννινα…

Η ΑΕΚ ισοφάρισε χωρίς προηγουμένως να έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στα αντίπαλα καρέ. Μάλιστα, στο 44′, θα μπορούσε να είχε πάει στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, ούσα μπροστά στο σκορ. Ο Κρίστιτσιτς γέμισε στη μεγάλη περιοχή από θέση μέσα αριστερά. Ο Μάνταλος πήρε την κεφαλιά στο ύψος του πέναλτι και η μπάλα στρώθηκε στον Μαχαίρα, ο οποίος επιχείρησε αριστερό σουτ στην κίνηση, με την μπάλα να χτυπάει στη ρίζα του δεξιού δοκαριού και να απομακρύνεται.

Οι «κιτρινόμαυροι» μπήκαν με μεγαλύτερη διάθεση στο δεύτερο ημίχρονο και με προφανή στόχο να σημειώσουν άμεσα ένα δεύτερο γκολ. Στο 51′, ο Σάκχοφ έκανε το γύρισμα από αριστερά, αλλά ο Μάνταλος δεν κατάφερε να βρει την μπάλα με προβολή, αν και πετάχτηκε στην πορεία της ως κρυφός κυνηγός. Στο 52′, ο Μάνταλος πάσαρε κάθετα στην «καρδιά» της αντίπαλης άμυνας, ο Λυμπεράκης έδιωξε άσχημα και η μπάλα στρώθηκε στον Μαχαίρα, ο οποίος σούταρε με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι, με τον Βάτερμαν να… παίρνει το αίμα του πίσω για το λάθος στο γκολ και με μία εντυπωσιακή απόκρουση με το δεξί χέρι να απομακρύνει ενστικτωδώς σε κόρνερ. Ο Μπαλογιάννης εκτέλεσε απευθείας φάουλ με το αριστερό στο 61′ και η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 56′, ο Λιβάια αντικατέστησε τον θετικό Μαχαίρα. Στο 60′, ο Παουλίνιο σούταρε από μακρινή απόσταση και η μπάλα κατέληξε άουτ. Ένα λεπτό αργότερα, ο Λιβάια σκόραρε με κεφαλιά, αλλά το γκολ σωστά δεν μέτρησε, καθώς ο Κροάτης επιθετικός είχε σπρώξει νωρίτερα τον Λυμπεράκη για να επωφεληθεί και να πάρει καλύτερη θέση.

Ο Σίμος αντικατέστησε τον πολύ καλό, αλλά κουρασμένο, Μπαλογιάννη με τον Ντε Γκούζμαν στο 62′. Οι Κρητικοί έδιναν ολοένα και περισσότερο γήπεδο στην ΑΕΚ, αλλά ήταν πάντα επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις. Στο 67′, ο Ολιβέιρα πήρε τη θέση του Ανσαριφάρντ. Στο 69′, ο ορεξάτος Ντε Γκούζμαν σέντραρε από δεξιά, ο Γιάννου πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Στο 73′, ο Μάνταλος «έσκαψε» υπέροχα την μπάλα για τον Λιβάια, ο οποίος κοντρόλαρε και σούταρε στην κίνηση μέσα από την περιοχή, με τον Βάτερμαν να αποκρούει, πέφτοντας στη δεξιά γωνία της εστίας του. Ωστόσο, στο 74′, ήρθε η λύτρωση για την ΑΕΚ. Μετά την εκτέλεση ενός πλαγίου άουτ από αριστερά, ο Μάνταλος τροφοδότησε τον Σάκχοφ, ο οποίος με έξοχη ατομική ενέργεια και διαγώνια κίνηση πέρασε τον Στάρτζεον και σούταρε με το δεξί, στέλνοντας την μπάλα κάτω από το σώμα του Βάτερμαν και στα δίχτυα του ΟΦΗ. Ήταν το 2-1 για την Ένωση.

Στο 77′, ο Λυμπεράκης σούταρε με το αριστερό από μακρινή απόσταση, η μπάλα αναπήδησε μπροστά στον Τσιντώτα, ο οποίος έδιωξε με δυσκολία. Ο Καρέρα έριξε και τρίτο στόπερ (Σβάρνα) στο 81′, αλλάζοντας τη διάταξη σε 3-5-2. Ο ΟΦΗ μπορεί να μην είχε τη μεγάλη φάση στο τέλος, αλλά είχε την μπάλα στην κατοχή του και προσπαθούσε για την ισοφάριση, κλείνοντας την ΑΕΚ στην άμυνα της.

ΑΕΚ – ΟΦΗ 2-1

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο

ΓΚΟΛ: 34′ Νεντελτσιάρου, 74′ Σάκχοφ / 6′ Στάρτζεον

Διαιτητής: Αριστομένης Κουτσιαύτης (ΕΠΣ Άρτας)
Βοηθοί: Δημήτρης Νατσιόπουλος (ΕΠΣ Μακεδονίας), Άγγελος Ζήρδας (ΕΠΣ Αθηνών)
Τέταρτος: Παναγιώτης Κουκούλας (ΕΠΣ Λέσβου)
Διαιτητής VAR: Ευάγγελος Μανούχος (ΕΠΣ Αργολίδας)
Διαιτητής AVAR: Δημήτρης Σαμοΐλης (ΕΠΣ Αθηνών)

Κίτρινες κάρτες: 84′ Κρίστιτσιτς

ΑΕΚ (Καρέρα): Τσιντώτας, Παουλίνιο, Χνιντ, Νεντελτσιάρου, Λόπες (80′ Ινσούα), Κρίστιτσιτς, Σάκχοφ, Μάνταλος, Μαχαίρας (56′ Λιβάια), Τάνκοβιτς (81′ Σβάρνας), Ανσαριφάρντ (67′ Ολιβέιρα).

ΟΦΗ (Σίμος): Βάτερμαν, Ουές, Διαμαντής, Βαφέας, Λυμπεράκης, Κοροβέσης, Μεγιάδο, Σακόρ (87′ Στάικος), Μπαλογιάννης (62′ Ντε Γκούζμαν), Στάρτζεον (87′ Νοικοκυράκης), Γιάννου (83′ Γκαργκαλατζίδης).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς