24.6 C
Athens

Ολυμπιακός: Φυσιολογικά τα σκαμπανεβάσματα

Η Ευρωλίγκα είναι ένας... μαραθώνιος και ο Ολυμπιακός χρειάζεται στήριξη και υπομονή στην πιο περίεργη σεζόν όλων των εποχών, κάτι που ισχύει, προφανώς, για όλα τα αθλήματα

Η Ευρωλίγκα είναι ένας… μαραθώνιος και ο Ολυμπιακός χρειάζεται στήριξη και υπομονή στην πιο περίεργη σεζόν όλων των εποχών, κάτι που ισχύει, προφανώς, για όλα τα αθλήματα.

Ρεαλιστικά, το έως τώρα ρεκόρ (3-3) του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα κρίνεται ικανοποιητικό. Καμία ομάδα δεν δείχνει άτρωτη τη δεδομένη χρονική στιγμή και είναι… απελπιστικά νωρίς για οποιαδήποτε συμπεράσματα. Όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους. Καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη και δεν γίνεται να είναι… Θα ήταν αφύσικο να είναι.

Οι «ερυθρόλευκοι» συγκαταλέγονται στο γκρουπ των ομάδων που είχαν να δώσουν επίσημο αγώνα για επτά ολόκληρους μήνες! Η διοργάνωση «πληγώθηκε» σε μεγάλο βαθμό, καθώς η προηγούμενη σεζόν δεν ολοκληρώθηκε και δεν είναι υπερβολικό να αναφέρουμε πως όλοι οι οργανισμοί βαδίζουν αποκλειστικά παιχνίδι με το παιχνίδι. Τα σκαμπανεβάσματα είναι δεδομένα και φυσιολογικά, οπότε χρειάζεται υπομονή και στήριξη προς ένα τμήμα, που όχι μόνο έκανε πράξη το σύνθημα #mexritelous, χωρίς ούτε ένα βήμα πίσω στη στρατηγική που χάραξε, αλλά βγήκε πολύ πιο δυνατό από αυτήν την περιπέτεια με το κατεστημένο εντός συνόρων.

Θα ήταν ανησυχητικό για τον Ολυμπιακό αν από το πρώτο παιχνίδι υπήρχε διάρκεια και σταθερότητα στην απόδοση και στις δύο πλευρές του παρκέ ή έμπαιναν τα περισσότερα σουτ και έβγαιναν εξ αρχής όλοι οι αυτοματισμοί. Για παράδειγμα, στην εντός έδρας ήττα από την Αναντολού Εφές, οι Πειραιώτες μέτρησαν 9/17 τρίποντα (52.9%) και είχαν καλύτερο ποσοστό τόσο στα δίποντα όσο και έξω από τα 6,75μ., συγκριτικά με την τουρκική ομάδα, αλλά πλήρωσαν την κακή ομαδική και ατομική άμυνα στο πρώτο δεκάλεπτο, όταν η ποιοτική αντίπαλος, με την περιφέρεια-«φωτιά», απέκτησε αυτοπεποίθηση από τις πρώτες εύστοχες προσπάθειές της. Το «μπασκετικό ξύλο» και η σκληράδα είναι απαραίτητα σε αυτό το επίπεδο και η παρουσία του Λιβιό Ζαν-Σαρλ, στο διάστημα που αγωνίστηκε, δείχνει το δρόμο.

Το έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού έχει ποιότητα, η ομάδα αποπνέει υγεία, και είναι θέμα χρόνου να επέλθει σταθερότητα και συνέπεια. Μην ξεχνάμε πως το μοντάρισμα σε ένα καινούργιο σύνολο, που χτίζουν ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του, έρχεται μέσα από τη διαδικασία των επίσημων αγώνων, καθώς η ομάδα δεν έδωσε πολλά φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας λόγω της κατάστασης με την πανδημία και έπεσε κατευθείαν στα βαθιά με την επίσημη έναρξη της Ευρωλίγκας. Ουσιαστική κριτική, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει πριν έχουμε ένα συγκεκριμένο δείγμα αγώνων και εμφανίσεων.

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του, τους δύο αγώνες με Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη (5/11, 19:00) και Άλμπα Βερολίνου στο ΣΕΦ (12/11, 21:00), οπότε είναι μία καλή ευκαιρία για την αρχή ενός νικηφόρου σερί, πριν από τη δοκιμασία στην έδρα της Μπαρτσελόνα (18/11, 22:00), στην επόμενη «διαβολοβδόμαδα», όπου μετέπειτα ακολουθεί «κολλητό» εκτός έδρας παιχνίδι, αυτό με τη Βιλερμπάν στη Γαλλία (20/11, 21:45).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς