16.4 C
Athens

Σούζαν Ίτον: Ξεκίνησε η δίκη της αποτρόπαιης δολοφονίας της Αμερικανίδας βιολόγου στα Χανιά

Με την αδερφή της Σούζαν Ίτον και τους δύο φίλους που βρήκαν το πτώμα της, ξεκίνησε, σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου η δίκη για τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2019.

Πρόκειται για μια από τις πιο αποτρόπαιες δολοφονίες που απασχόλησε τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή ΜΜΕ και η οποία ήρθε φως της δημοσιότητας το βράδυ της 8ης Ιουλίου του 2019 όταν, σε μία σπηλιά στο Ξαμουδοχώρι του δήμου Πλατανιά στα Χανιά, εντοπίστηκε το άψυχο σώμα της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί από τις 2 Ιουλίου.

Στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου μεταφέρθηκε, σήμερα το πρωί, ο 28χρονος κατηγορούμενος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και με το μισό κεφάλι του ξυρισμένο.

Το «παρών» δίνουν η παπαδιά μητέρα του 28χρονου, ο αδερφός και η σύζυγός του, που εισήλθαν στο κτίριο φορώντας μαύρα φούτερ με κουκούλα, προκειμένου να κινηθούν διακριτικά και – όσο αυτό είναι εφικτό – να περάσουν απαρατήρητοι. Παρόντες είναι και συγγενείς της αδικοχαμένης βιολόγου, όχι όμως ο σύζυγος και τα παιδιά της, οι οποίοι μάλιστα δε γνωρίζουν λεπτομέρειες για το τι βίωσε η άτυχη Ίτον και βρίσκονται υπό ψυχολογική παρακολούθηση. Η στενή οικογένεια της βιολόγου δε βρίσκεται στο Δικαστήριο, αφενός λόγω της εύθραυστης ψυχικής κατάστασής τους κι αφετέρου λόγω της πανδημίας του Covid. Λόγω της κατάστασης στις ΗΠΑ χρειάζονται ειδική άδεια για να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν.

Δέχθηκε τις κατηγορίες ο Παρασκάκης

«Δέχομαι ότι ισχύει η κατηγορία», είπε ο Γιάννης Παρασκάκης, που κατηγορείται για δύο κακουργήματα: για βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Λίγες μέρες μετά τον εντοπισμό της σορού της 60χρονης, ο 28χρονος προσήχθη ως κύριος ύποπτος και τελικά ομολόγησε στις αρχές – με φρικιαστικές λεπτομέρειες – ότι βίασε και σκότωσε την Σούζαν Ήτον ενώ στη συνέχεια υπέδειξε και το σπήλαιο όπου πέταξε το πτώμα.

Η πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου υπέβαλε αίτημα να εξεταστούν οι πραγματογνώμονες που διενήργησαν την ψυχιατρική εξέταση του κατηγορούμενου. Για το αίτημα επιφυλάχθηκε η έδρα.

Η αδερφή της Σούζαν Ίτον, Τζούλι, έκανε λόγο για μια ψυχολογικά διαλυμένη, οικογένεια – τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της Σούζαν. Μάλιστα, όπως είπε, ο θάνατός της έχει επηρεάσει δραματικά το σύζυγο του θύματος, ο οποίος δούλευε πάνω σε κάτι που θα μπορούσε να βραβευθεί με Νόμπελ και αυτό έκανε ιδιαίτερα υπερήφανη την Σούζαν και πλέον έχει σταματήσει να εργάζεται.

Η αδερφή της αδικοχαμένης βιολόγου απηύθυνε ένα «μεγάλο ευχαριστώ, που βρήκαμε εδώ εκατοντάδες ανθρώπους που έψαχναν για την αδερφή μου». Ευχαρίστησε επίσης την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό και όλη την κοινωνία της Κρήτης.

Τη σκυτάλη στην κατάθεση έλαβε ο άνδρας που μαζί με το φίλο του, τη μοιραία νύχτα, εισήλθαν στη σπηλιά και βρήκαν το πτώμα της άτυχης βιολόγου. Όπως είπε, οι δυο τους, είχαν ξαναπάει στο σημείο 20 ημέρες νωρίτερα, για να βρουν την είσοδο. Όταν τη βρήκαν, πήγαν ξανά με φακούς για να εξερευνήσουν και ανάλογα με το τί θα συναντούσαν, θα ξαναπήγαιναν. Για την υπόθεση της Σούζαν Ίτον, είχαν ακούσει μόνο για την εξαφάνισή της.

«Το πτώμα ήταν σαν έχει κάνει βουτιά από επτά μέτρα ύψος σε βράχια” – είπε ο μάρτυρας, περιγράφοντας το σοκαριστικό θέαμα που οι δύο φίλοι αντίκρισαν στη σπηλιά.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς