16.9 C
Athens

«Εριξα πάνω μου ένα κουβά νερό και σώθηκα» – Τι λέει ο άνθρωπος που τράβηξε το βίντεο-ντοκουμέντο (video)

Mόνο οι εθελοντές είναι δίπλα μας • Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου σώθηκαν γιατί δεν άκουσαν την αστυνομία που τους έστελνε στο Μάτι

«Θέλω να κόψω τα δέντρα στο σπίτι μου και δεν με αφήνουν οι αρχές, θέλω να επισκευάσω τη σκεπή μου γιατί θα αρχίσει σε λίγο να βρέχει και μου λένε ότι θα πρέπει πρώτα να περάσει κλιμάκιο. Πότε; Σε δυο μέρες, σε δέκα, σε ένα μήνα; Μόνο οι εθελοντές είναι δίπλα μας. Η γυναίκα μου σώθηκε γιατί δεν άκουσε τους αστυνομικούς που την έστελναν στο Μάτι».

Η μαρτυρία του ανθρώπου που τράβηξε το πιο συγκλονιστικό βίντεο από την ώρα που η πύρινη λαίλαπα κατέκαιε τα πάντα στην ανατολική Αττική, για την «επόμενη μέρα» των πυροπλήκτων, αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμα και όσοι «τυχεροί» γλίτωσαν από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

«Μόνο οι εθελοντές είναι δίπλα μας στο Νέο Βουτζά», λέει ο Κωνσταντίνος Γκίκας, ο οποίος είναι γνωστός από βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και δείχνει τη φωτιά να περνά κυριολεκτικά από πάνω του, με τον ίδιο να κάθεται κολλητά στον τοίχο του σπιτιού του.

«Πήγα να σώσω τα ζώα μου. Εχω γάτες, περιστέρια, χελώνες, κότες και χήνες», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπολόγισα, όμως, ότι η φωτιά θα έρθει τόσο γρήγορα. Μέσα σε δέκα λεπτά πέρασε και έκαψε τα πάντα. Είχα άγγελο γιατί πήγα στο πλάι του σπιτιού, έριξα ένα κουβά νερό πάνω μου και όταν άρχισα να καίγομαι, προσευχόμουν», αναφέρει για εκείνες τις δύσκολες στιγμές που βίωσε.

«Οι εθελοντές φέρνουν νερά και φαγητό, ενώ βοηθούν στον καθαρισμό. Κανένας άλλος. Δώδεκα εθελοντές με βοηθούσαν χθες να καθαρίσω το σπίτι μου», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκίκας, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι η τύχη δεν ευνόησε μόνο τον ίδιο, αλλά και την γυναίκα και τα τρία παιδιά του, που σώθηκαν απλά επειδή δεν άκουσαν τις οδηγίες των αστυνομικών, όπως υποστηρίζει. «Η γυναίκα μου σώθηκε γιατί δεν άκουσε τους αστυνομικούς που την έστελναν προς το Μάτι, θα είχε εγκλωβιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη δυσκίνητη κρατική μηχανή.

«Θέλω να κόψω τα καμένα δέντρα μπροστά στο σπίτι μου και δεν μου το επιτρέπουν, επειδή πρέπει λέει να κρατήσουν τα νερά σε περίπτωση βροχής. Η στέγη μου έχει πάθει ζημιές, θέλω να την επισκευάσω και δεν με αφήνουν επειδή πρέπει να περάσει πρώτα κλιμάκιο. Πότε όμως θα γίνει αυτό; Σε δύο ημέρες, σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα; Δεν μου λένε. Σε λίγο καιρό θα αρχίσει να βρέχει, θα μπουν νερά», λέει χαρακτηριστικά.

Οταν τον ρωτούν γιατί δεν έφυγε από το σπίτι, είπε ότι αφενός δεν κατάλαβε ότι η φωτιά ήταν τόσο κοντά από όλα τα σημεία, την έβλεπε μπροστά του αλλά δεν είχε καταλάβει ότι τον είχε περικυκλώσει, αφετέρου ο 88χρονος πατέρας του δεν ήθελε να εγκαταλείψει το σπίτι που έχτισε με κόπους χρόνων. Κι έτσι, παρόλο που «φυγάδευσε» τη σύζυγο και τα παιδιά του, ο ίδιος αποφάσισε να μείνει μαζί του.

Τελικά, είχε όντως φύλακα-άγγελο, αφού η φωτιά λες και τον προσπέρασε, προξένησε μόνο κάποιες υλικές ζημιές στο σπίτι του, ενώ έμεινε σώος ο ίδιος, ο πατέρας του και όλα τα ζωάκια του.

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Γκίκας είχε περιγράψει με λεπτομέρειες πώς βίωσε τον εφιάλτη με τη φονική πυρκαγιά που τον είχε κυκλώσει και πώς κατάφερε να σωθεί.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς