23.8 C
Athens

Ολυμπιακός: Ριμπάουντ και συγκέντρωση, τα δυο απαιτούμενα βήματα εξέλιξης

Ο Ολυμπιακός μπήκε με το… αριστερό τη φετινή σεζόν του στη Euroleague, χάνοντας από τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Ωστόσο, σε μία Λίγκα που στην πρεμιέρα της οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες που βρίσκονταν στην κορυφή πέρυσι ξεκίνησαν με ήττα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αναντολού Εφές και Ρεάλ Μαδρίτης), κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι, σε όλα τα επίπεδα. Ας τα δούμε όμως ένα ένα.

Ο κορωνοϊός και η στάση της Euroleague

Euroleague

Η φετινή σεζόν είναι η πιο περίεργη στην ιστορία της Euroleague, καθώς ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Χίμκι και Μπαρτσελόνα έχουν ήδη ανακοινώσει κρούσματα κορωνοϊού, με τον Τζόρντι Μπερτομέου να λέει ουσιαστικά: Σκάστε και ντριμπλάρετε.

Αυτή η στάση του CEO της Λίγκας μαρτυρά ένα πράγμα. Το… μαγαζί δεν βγαίνει δίχως αγωνιστική δράση και ως εκ τούτου δεν θα χαραμιστεί καμία ευκαιρία. Για αυτόν τον λόγο έκανε και τις δηλώσεις σχετικά με το πότε θα μπορεί μία ομάδα να μην αγωνίζεται: αν έχει λιγότερους από οκτώ παίκτες διαθέσιμους στην αποστολή της.

Σκληρή η προσέγγιση του CEO της Euroleague; Φυσικά. Αναγκαία για το μπάσκετ και για να συνεχιστεί μία σεζόν που κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα ολοκληρωθεί; Πιθανότατα. Ίσως ο ανθρώπινος παράγοντας θα έπρεπε να μπει λίγο πιο ψηλά από τον οικονομικό, αλλά αυτή είναι η απόφαση της διοργανώτριας αρχής και έτσι θα πρέπει να πορευτούν οι ομάδες.

Η νέα σεζόν για τον Ολυμπιακό

Το είπαμε και πιο πάνω. Η σεζόν που διανύουμε είναι η πιο περίεργη στην ιστορία της διοργάνωσης και ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να λείπει από τις ομάδες που θα αντιμετώπιζαν ορισμένα ζητήματα φέτος. Σε μία χρονιά που οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να παίξουν μόλις λίγα φιλικά, τα πρώτα παιχνίδια θα έχουν χαρακτήρα προετοιμασίας και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι.

 

Επειδή οι Ερυθρόλευκοι έχασαν από τη Ζαλγκίρις στον πόντο δεν σημαίνει ότι είναι… του πεταματού, ούτε ότι ξαφνικά ξέχασαν άπαντες που βρίσκονται ή το μπάσκετ που γνωρίζουν. Μία ήττα πάντα κακοφαίνεται, ωστόσο η Euroleague είναι «μαραθώνιος» και καμία ομάδα δεν κρίνεται από τον πρώτο αγώνα. Παρ’ όλα αυτά, μέσα από αυτές τις καταστάσεις  βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις ατέλειες που χρειάζονται βελτίωση.

Το ξεκίνημα της σεζόν καλώς ή κακώς δεν μπορεί να είναι οδηγός για το υπόλοιπο της χρονιάς, ειδικά από την στιγμή που μία νέα ομάδα βρίσκεται σε περίοδο μετάβασης σε μία νέα εποχή. Καλό θα ήταν, λοιπόν, όλοι να έχουν υπομονή, πράγμα πολύ δύσκολο όταν όλοι έχουν μάθει να ζητούν περισσότερα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η πρεμιέρα με Ζαλγκίρις

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Ζαλγκίρις επιβεβαιώνει ότι οι ομάδες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που επικρατεί και σίγουρα έχουν ακόμη δρόμο μέχρι να δέσουν.

Οι Ερυθρόλευκοι στο παρκέ του ΣΕΦ έβγαλαν πολύ καλά στοιχεία για 39 λεπτά και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας. Μάλιστα, όταν η διαφορά ανέβηκε στους 11 πόντους (52-41), όλοι μας σκεφτήκαμε ότι η υπόθεση νίκη έχει τελειώσει.

Βέβαια, ένας Ολυμπιακός που έχασε κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ για ακόμα μία φορά, δεν θα μπορούσε να κερδίσει. Ο αγώνας τελείωσε με τους Πειραιώτες να έχουν 30 ριμπάουντ και τη Ζαλγκίρις 36. Αυτό σημαίνει ότι οι Λιθουανοί είχαν έξι περισσότερες ευκαιρίες να εκδηλώσουν επιθέσεις και μια εξ αυτών έκρινε μονομιάς το ματς.

Συγκέντρωση, ένα από τα βασικά «συστατικά» της επιτυχίας

Στην τελευταία φάση του αγώνα με τη Ζαλγκίρις ο Κώστας Σλούκας δεν μπόρεσε να κάνει κάποια προσπάθεια. Η συγκέντρωση, λοιπόν, είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει μία ομάδα για να φτάσει στην κορυφή. Αυτή, βέβαια, δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη, καθώς είναι κάτι δύσκολο που χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, από όλους τους παίκτες και όχι μόνο από κάποιον μεμονωμένα. Ακόμα και από αυτούς που φέρουν το βάρος του ηγέτη.

Στην τελευταία φάση, μπορεί η μπάλα να έμεινε στα χέρια του Σλούκα, αλλά η ευθύνη δεν τον βαραίνει αποκλειστικά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του μετά από την αναμέτρηση ήταν ξεκάθαρος: «Ακόμα και η τελευταία φάση ήταν λάθος».

Αυτό δείχνει ότι συγκεντρωμένοι πρέπει να είναι όλοι οι παίκτες και να ακολουθούν το πλάνο του προπονητή τους, άσχετα με το αποτέλεσμα. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο ο Ολυμπιακός όμως είναι υποχρεωμένος να περάσει από το πολύ στενό σοκάκι της υπομονής. Το οποίο απαιτεί κόπους και κυρίως, χρόνο…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς