20.9 C
Athens

Μπάχαλο με τους δικαστές: Ο Βασιλειάδης αλλάζει τον νόμο Κοντονή

Ψάχνονται οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου να βρουν τη σκοπιμότητα της αλλαγής και αναρωτιούνται: Ποιοι και για ποιους λόγους θέλουν συγκεκριμένους δικαστικούς;

Μπουρλότο στο νέο πρωτάθλημα πριν καν αρχίσει, έβαλε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης, καθώς με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα στους δικαστές και στους εισαγγελείς που υπηρετούν στα όργανα της ΕΠΟ να είναι εκ νέου υποψήφιοι στην ειδική εκλογική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας που θα γίνει τη Δευτέρα 27 Αυγούστου.

Κυρίαρχο θέμα της συνέλευσης είναι η εκλογή μελών των δικαστικών οργάνων και των υπευθύνων άσκησης πειθαρχικής δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων. Η αθλητική δικαιοσύνη μαζί με την διαιτησία είναι οι πυλώνες αξιοπιστίας του πρωταθλήματος. Για την ενίσχυσή τους απαιτείται να υπάρχουν κανόνες που δεν μεταβάλλονται, καθώς όταν αυτό συμβαίνει δίνονται λαβές για σχόλια και αναζήτηση παρασκηνίου.

Άπαντες μιλούν για ανεξάρτητη αθλητική δικαιοσύνη. Αντί όμως τους τακτικούς δικαστές που θα στελεχώνουν τα Πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου να τους ορίζουν τα δικαστήρια, μπαίνουν στο παιχνίδι ο Υπουργός και οι παράγοντες του ποδοσφαίρου!!

Οι τακτικοί δικαστές και εισαγγελείς στα όργανα της ΕΠΟ προβλέφθηκαν με τον νόμο Κοντονή το 2015, ο οποίος επίσης προέβλεπε ότι η θητεία τους θα είναι τριετής και μη ανανεώσιμη.

Ο διάδοχος του Στ. Κοντονή στον τομέα του Αθλητισμού τροποποιεί το συγκεκριμένο σημείο και δίνει τη δυνατότητα επανεκλογής θεωρώντας ότι δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης ανανέωσης της θητείας τους.

Στα γραφεία των αθλητικών δικαστών παίχτηκε για πολλούς το πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν, καθώς υπήρξαν αποφάσεις που προκάλεσαν, αποφάσεις που είχαν χαρακτηριστεί σκάνδαλα, κι επηρέασαν την τελική βαθμολογία.

Τα προβλήματα που είχαν ανακύψει εντοπίστηκαν και από την FIFA, η οποία μεταξύ άλλων με επιστολή της στην ΕΠΟ είχε ζητήσει φωτογραφίζοντας κυρίως τον Δημήτρη Σκουτέρη αλλά όχι μόνο, να καθοριστεί ότι:

«Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ πρέπει να εκδίδει αποφάσεις εντός πέντε εργασίμων ημερών. Σε περίπτωση εφέσεως ενώπιον της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, η απόφαση θα λαμβάνεται εντός επτά εργασίμων ημερών».

Η ολοκλήρωση της τριετούς θητείας των αθλητικών δικαστών προσφέρει την ευκαιρία για αλλαγή σελίδας στα δικαιοδοτικά όργανα. Και κει που γίνεται αναφορά σε μια νέα αρχή, έρχεται ο Γιώργος Βασιλειάδης ανατρέπει τα δεδομένα και δίνει λαβή για να αρχίσουν τα σχόλια. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού που τροποποιεί το νόμο του προκατόχου του, στην αιτιολογική έκθεση δεν δίνει απαντήσεις για τη σκοπιμότητα που έχει η συγκεκριμένη τροπολογία.

Ποιους λόγους έχει να μείνουν οι ίδιοι δικαστές; Είναι επιθυμία μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου; Τρία χρόνια ίσως υπάρχουν κάποιοι που έχουν παραγνωριστεί με στελέχη της ΕΠΟ ή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Είναι κομματικοί φίλοι του που θέλει να συνεχίσουν να παίρνουν τα έξτρα και διόλου ευκαταφρόνητα ποσά του ποδοσφαίρου; Όπως και να έχει η κίνηση Βασιλειάδη προκαλεί.

Επιλέγουν οι παράγοντες

Κι αν ο πολιτικός ηγέτης του αθλητισμού με τις άστοχες πράξεις του δίνει τροφή για σχόλια και υποθέσεις, το γεγονός ότι η τελική επιλογή των αθλητικών δικαστών θα γίνει από τη γενική συνέλευση της ΕΠΟ προσφέρει έδαφος για παρασκηνιακές κινήσεις και πάρε δώσε.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων της χώρας μαζί με στελέχη των 16 ΠΑΕ της Super League, και του προέδρου της Football League, στις 27 Αυγούστου θα πάρουν μέρος στη συνέλευση για την εκλογή μελών των δικαστικών οργάνων και των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων.

Από τους καταλόγους που θα στείλει το Εφετείο και το Πρωτοδικείο, αλλά και τους παλιούς δικαστικούς των δικαιοδοτικών οργάνων, οι παράγοντες του ποδοσφαίρου θα κάνουν την τελική επιλογή. Με ποια κριτήρια θα επιλέξουν; Τι γνώση έχουν για τις ικανότητες των δικαστικών;

Πριν τρία χρόνια την επιλογή των δικαστικών που στελέχωσαν τα δικαιοδοτικά όργανα από τους καταλόγους που έστειλε το Εφετείο και το Πρωτοδικείο, έκανε το Δ.Σ. της ΕΠΟ. Πλέον στο… παιχνίδι μπαίνουν δυνατά οι ΠΑΕ καθώς την απόφαση θα πάρει η γενική συνέλευση στην οποία έχουν 16 ψήφους, και μπορούν να επιλέξουν και αυτούς που θέλουν από τους… παλιούς.

Το μόνο θετικό είναι το γεγονός ότι οι τακτικοί δικαστές που ορίζονται στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά όργανα, απαιτείται να έχουν κατά τον αρχικό διορισμό τους βαθμό εφέτη, αντί για βαθμό προέδρου πρωτοδικών που ισχύει ως τώρα. Συνεπώς ο περίφημος Δημήτρης Σκουτέρης πρόεδρος της επιτροπής εφέσεων, δεν θα έχει τη δυνατότητα επανεκλογής.

Ποιά… τακτική δικαιοσύνη;

Την τροπολογία του Γιώργου Βασιλειάδη, υπογράφει και ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Το ζήτημα δεν είναι ότι ένας Υπουργός μπορεί να διαπιστώσει πως ο διάδοχός του επιδιώκει βελτίωση του νόμου του. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης διαπιστώνει πως οι ποδοσφαιροπαράγοντες μπορούν να επιλέξουν δικαστικούς από αυτούς που δεν πρότεινε η τακτική Δικαιοσύνη. Να πετάξουν στο καλάθι τους δικαστές και τους εισαγγελείς που προτείνεται να στελεχώσουν τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου και να επιλέξουν δικαστικούς που δεν έχουν προταθεί αυτή τη φορά για τον ένα ή τον άλλο λόγο.

Στη δικαιοσύνη οι μεταθέσεις – διορισμοί γίνονται μετά από «ερώτημα» – απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Στην ΕΠΟ, όπου κατοικοεδρεύουν οι ελεγχόμενοι, διαλέγουν οι ίδιοι τους ελεγκτές τους και τους δίνουν και δεύτερο μισθό, με τις ευλογίες της Πολιτείας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς