23.3 C
Athens

Ο τριγωνομέτρης Εμβιλά και το θηρίο που βγάζει άμυνα στην περιοχή με τακουνάκι

Ο Χρήστος Υφαντής γράφει «στο δοξαπατρί» για τους δυο παίκτες (Σεμέδο και Εμβιλά) που ανεβάζουν επίπεδο τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός έκανε στην Κύπρο, με αντίπαλο μια ομάδα με κόκκινες φανέλες και τριφύλλι στο στήθος (πόσο παράταιρος συνδυασμός!) απλώς το καθήκον του. Έπαιξε «τόσο-όσο» και προκρίθηκε στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League για εικοστή φορά (στατιστικό στοιχείο για χαβαλέ στο καφενείο και στα social media).

Θα μπορούσε να νικήσει εύκολα και με μεγάλο σκορ, αν οι επιθετικοί του δεν αντιμετώπιζαν την υπόθεση «γκολ» με την ίδια λογική «τόσο –όσο», με την οποία αντιμετώπισαν όλο το παιχνίδι, ως ανώτερη σε όλους τους τομείς ομάδα. Τελεία – παράγραφος!

Στο παιχνίδι για τον Ολυμπιακό κυριάρχησαν δύο ποδοσφαιριστές. Ο ένας, γνωστός ήδη, έκανε άμυνα με τακουνάκι στη γραμμή της μεγάλης περιοχής για να κόψει υποσχόμενη επίθεση της Ομόνοιας. Μα την Παναγία! Άμυνα με τακουνάκι στη γραμμή της μεγάλης περιοχής, ενώ έτρεχε να πάρει θέση …

Ο Σεμέδο, περί αυτού ο λόγος, δεν είναι, απλώς, ένας top ποδοσφαιριστής, η παρουσία του οποίου συνιστά πολυτέλεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι, απλώς, το κορυφαίο στόπερ των τελευταίων ετών στις εγχώριες διοργανώσεις, ούτε ένα μέγεθος ποδοσφαιρικό που μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία του σε υψηλότερου επιπέδου πρωταθλήματα.

Στην καλή του μέρα είναι ένας αρτίστας, ένας εραστής της μπάλας, ένας γεννημένος ηγέτης της ομάδας, ένας υψηλής ποιότητας και αισθητικής πυλώνας του οικοδομήματος. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα για την εικόνα των ερυθρολεύκων που ανεβάζει επίπεδο την ομάδα και διευκολύνει σημαντικά το παιχνίδι της.

Ο «έτερος Καππαδόκης» μας συστήθηκε φέτος (κάποιοι, φανατικοί του γαλλικού ποδοσφαίρου, τον ήξεραν από πριν), συνεπώς στις κρίσεις για την αξία του εμφιλοχωρούν ποδοσφαιρικές προβλέψεις, που συνηθέστατα αποδεικνύονται ψευδείς, αλλά αυτά έχει το ρίσκο…

Δεν πρόκειται περί ρίσκου, όταν κάποιος αποπειράται να αποτυπώσει την ποδοσφαιρική αξία, τη μοναδική ιδιοφυία, την κορυφαία ικανότητα στο passing game, την τρομακτική ευκολία αλλαγής πεδίου του παιχνιδιού του Εμβιλά.

Ο τύπος είναι απίστευτος όταν χειρίζεται τη μπάλα και, περισσότερο ακόμη, όταν αποφασίζει, αφού μελετήσει πρώτα την αντίπαλη διάταξη, να πασάρει. Με μια σχετική δόση υπερβολής ο Εμβιλά δεν παίζει ποδόσφαιρο. Διδάσκει τριγωνομετρία στο χορτάρι σε απευθείας μετάδοση και χωρίς το παραμικρό κόστος για τους «μαθητές». Ίσως, είναι, μέσα στους πέντε καλύτερους σε αυτό το στυλ του παιχνιδιού στον κόσμο. Τέτοια ικανότητα με μια πάσα να «κόβουν στη μέση τον αντίπαλο» ελάχιστοι διαθέτουν.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι είναι πιθανό ο Σεμέδο να αποχαιρετήσει τον Ολυμπιακό για τα μάτια της Μπενφίκα. Επαγγελματίας είναι, η πρόκληση είναι δεδομένη, στο σπίτι του θα πάει, κανείς δεν μπορεί να τον εγκαλέσει αν, τελικά, αποφασίσει να κάνει το βήμα.

Είναι κρίμα κι άδικο! Όχι μόνο για τον Ολυμπιακό που πήρε το ρίσκο, τον έβγαλε από την ποδοσφαιρική απομόνωση, του προσέφερε ένα πολύ καλό συμβόλαιο και – το κυριότερο – την ευκαιρία να παίξει σε κορυφαίο επίπεδο και να «επανορθώσει» αγωνιστικά τις δικές του αβελτηρίες.

Είναι κρίμα και για το ελληνικό ποδόσφαιρο να χάσει την ευκαιρία να δει με τα ματάκια του, για μία, τουλάχιστον, αγωνιστική περίοδο στην ίδια ομάδα τον Σεμέδο και τον Εμβιλά να αποδεικνύουν ότι δυο «θηρία» μπορούν να διακρίνονται από τέτοια και τόση αγωνιστική ευφυία και ικανότητα, ώστε να μετατρέπουν το παιχνίδι σε τέχνη μέσα από μια απίστευτη, για τα δικά μας δεδομένα, τεχνική και μια υπέροχη ικανότητα «ανάγνωσης» του αγώνα.

Είναι βέβαιο (τα ρεπορτάζ τον αναφέρουν συνεχώς) ότι ο Ολυμπιακός (δηλαδή ο Μαρινάκης) θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κρατήσει στο Ρέντη αυτό το δίδυμο. Κραυγάζει ήδη η απίστευτη συνεννόηση τους και «τρομάζει» η εκτίμηση για το που μπορούν να φτάσουν οι δυο τους αν προσθέσουν στα πόδια τους κοινούς αγώνες, ειδικά σε κορυφαίο επίπεδο.

Δεν εξαρτάται μόνο από τον Ολυμπιακό η έκβαση. «Παίζει μπάλα» κι ο ποδοσφαιριστής, η επιθυμία του, οι σχεδιασμοί του.

Για τον καθένα (λίγοι απόμειναν βεβαίως), που εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο στα ελληνικά γήπεδα, αποτελεί ισχυρό λόγο να ξεκινήσει να προσεύχεται υπέρ της πιθανότητας να παραμείνει στον Ολυμπιακό ο Σεμέδο και να αποτυπώσει στο χορτάρι όλες τις εικόνες της συνεργασίας του με τον Γάλλο τριγωνομέτρη.

Έχουμε ανάγκη όλοι από τις εικόνες αυτής της συνεργασίας…..

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Αποχώρησε ο Μπέος από την σύσκεψη για τον τελικό: Η κοινή ατάκα Αλαφούζου – Καρυπίδη και το θολό τοπίο με τα εισιτήρια

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από την σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟ για τον φετινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη - Ο Αλαφούζος ζητά περισσότερα από 4.500 εισιτήρια για κάθε ομάδα, ο Καρυπίδης συμφωνεί και ο Αχιλλέας Μπέος πέταξε το μπαλάκι της απόφασης στον Μπαλτάκο

Αταμάν: Μερικές φορές παίζουμε όλοι και δεν είμαστε καλοί, άλλες παίζουμε με έξι και νικάμε

Ο Τούρκος τεχνικός των Πρασίνων στάθηκε στο γεγονός πως η ομάδα του είναι ξανά πλήρης ενόψει Βίρτους, αν και άφησε να εννοηθεί ότι όταν παίζει με μικρότερο ροτέισον και μόλις έξι παίκτες αποδίδει καλύτερα και κερδίζει τα ματς

Ο Σπανούλης μίλησε για όλους και για όλα: Η μπασκετική κληρονομιά του Ίβκοβιτς και το τρίποντο μπροστά στον Διαμαντίδη (vid)

Ο «KIll-Bill» των γηπέδων και ο Βασίλης Σπανούλης των πάγκων σε μία απολαυστική συνέντευξη στο BasketNews για τις κορυφαίες του στιγμές με τον Ολυμπιακό, το αξέχαστο τρίποντο στον τελευταίο τελικό του 2016 και το σύστημα που πήρε ελέω Ίβκοβιτς το όνομά του