25.9 C
Athens

Παραγγελία από τον Αρειο Πάγο να ερευνηθεί για εσχάτη προδοσία ο Μπαρμπαρούσης

Δεν απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας • Δήλωση «μετάνοιας» από τον βουλευτή • Πληροφορίες ότι συνελήφθη

Παραγγελία για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και για το οποίο δεν απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας, έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, για τις προκλητικές δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση στη Βουλή.

Στη σχετική παραγγελία, ζητείται να διερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας από τον Κ. Μπαρμπαρούση και ξεκαθαρίζει ότι για το εν λόγω αδίκημα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης και ως εκ τούτου οι εισαγγελικές Αρχές μπορούν να κινούν αυτοβούλως.

Υπήρξαν μάλιστα και πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ότι ο βουλευτής συνελήφθη.

Ανακαλεί τη δήλωσή του ο Μπαρμπαρούσης

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την κατακραυγή και υπό το φόβο της δίωξης, ο πρώην πλέον βουλευτής της Χρυσής Αυγής, επιχείρησε να ανακαλέσει άρον-άρον τα όσα είχε πει νωρίτερα, κάνοντας λόγο σε δήλωσή του για «αυθόρμητη» δήλωση που δεν είχε στόχο να αμφισβητήσει τη συνταγματική νομιμότητα.

«Οι σημερινές αυθόρμητες δηλώσεις μου -τις οποίες ανακαλώ- επ’ ουδενί είχαν σκοπό να αμφισβητήσουν τη Συνταγματική Νομιμότητα. Δυστυχώς, έτυχαν δόλιας πολιτικής εκμετάλλευσης και παρερμηνείας και έδωσαν την αφορμή στην κυβέρνηση να εκθέσει εμένα προσωπικά και το κόμμα της Χρυσής Αυγής, αλλά και να καλύψει επικοινωνιακά το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας η άποψη του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου, ότι σε μια ατυχή δήλωσή μου, έκανα προπαρασκευαστικές ενέργειες για να καταλυθεί το Πολίτευμα. Τονίζω ότι η προσήλωσή μου στη Συνταγματική Νομιμότητα, την οποία υπηρετώ ως εκλεγμένος μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας, από το έτος 2012, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν», αναφέρει στη δήλωσή του.

Η παρέμβαση της δικαιοσύνης

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, διαβίβασε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, τα πρακτικά της σημερινής ομιλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, δίνοντας παράλληλα εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Παράλληλα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διαβίβασε στον κ. Ζαγοραίο δημοσιεύματα σχετικά με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, παραγγέλλοντας και εκείνη έρευνα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε πως «στο κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής προς την στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε συλλήψεις υπουργών και πολιτειακών παραγόντων υπάρχει σωρεία ποινικών αδικημάτων, των οποίων τον χαρακτηρισμό θα κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχουν και κακουργηματικά αδικήματα και σημείωσε σχετικά: «Σε περίπτωση κακουργήματος προβλέπεται ακόμη και σύλληψη βουλευτή».

Μηνυτήρια αναφορά από Καμμένο-Κουβέλη

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, προχώρησαν την Παρασκευή στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για το θέμα.

«Στο θέμα που αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις, δεν έχει δικαίωμα κανείς και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όχι μόνο εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος, αλλά η φυσική ηγεσία, οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι οπλίτες και οι εθνοφύλακες, να αμφισβητήσει τη δημοκρατικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην παρουσία μας, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Κουβέλη, εγχειρίσαμε τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων και απόσπασμα από το video στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να γίνουν τα νόμιμα«, δήλωσε μετά την επίσκεψή τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Πάνος Καμμένος.

«Ασκήσαμε το δικαίωμα το οποίο έπρεπε να ασκήσουμε ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Κανένας δεν δικαιούται να προσβάλλει τις Ενοπλες Δυνάμεις. Κανένας δεν δικαιούται να απειλεί και να προσβάλει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι ο αρμόδιος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα πράξει αυτά τα οποία ο νόμος επιτάσσει», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης,

Το τέχνασμα της Χρυσής Αυγής

Το απόγευμα της Παρασκευής και σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τις παραληρηματικές δηλώσεις του βουλευτή της και να αποφύγει την εμπλοκή της σε κάποια δικαστική διαδικασία, η Χρυσή Αυγή προχώρησε στη διαγραφή του κ. Μπαρμπαρούση.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής γνωστοποίησε την απόφασή του να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή που αναγνώσθηκε στο Σώμα, οι δηλώσεις του βουλευτή είναι εκτός γραμμής του κόμματος και η αποπομπή του από την κοινοβουλευτική ομάδα γίνεται με ομόφωνη απόφαση των μελών της.

Μόνο που όταν έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις στη Βουλή ο Μπαρμπαρούσης, οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος που ήταν παρόντες χειροκρότησαν άπαντες.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς