17.2 C
Athens

Τι είναι και γιατί χρειαζόμαστε τους ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στο σώµα και σε υγρά του και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο

Από το 1965, ακόμα, όταν η Gatorade έκανε το ντεμπούτο της στο χώρο των ενεργειακών αναψυκτικών όλοι οι αθλητές και οι φανατικοί της γυμναστικής απέκτησαν εμμονή με τους ηλεκτρολύτες.

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και σήμερα τα αθλητικά-ενεργειακά ποτά είναι ένας μόλις από τους αμέτρητους τρόπους να ανακτήσει κανείς τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Υπάρχουν ακόμα συμπληρώματα, δισκία ενυδάτωσης, μασώμενα δισκία, τζελ, ακόμα και χάπια.

Τι ακριβώς είναι οι ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες, που μπορεί να τους βρει κανείς σε αθλητικά προϊόντα διατροφής, αλλά και σε τροφές όπως είναι οι μπανάνες και οι γλυκοπατάτες, είναι μέταλλα που έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Μόλις βρεθούν στο σώμα έχουν δύο κύριες εργασίες: Να εξισορροπήσουν την ποσότητα νερού στο σώμα, ώστε να βοηθήσουν τα κύτταρα να λειτουργήσουν σωστά και να προκαλέσουν νευρομυϊκή διέγερση. Αυτή η νευρομυϊκή διέγερση επιτρέπει στους μύες να συστέλλονται και με το τρόπο αυτό χτυπά η καρδιά και κινείται το σώμα.

Βοηθούν επίσης να μείνουμε ενυδατωμένοι. Οταν ιδρώνουμε, χάνουμε νερό μαζί με ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφορικό άλας και χλώριο. Χωρίς αρκετά από αυτά τα μέταλλα στο σώμα, δεν θα ήμασταν σε θέση να διατηρήσουμε τα υγρά που χάνουμε κατά τη διάρκεια μιας επίπονης άσκησης ή στη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας λόγω ιδρώτα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Θα πρέπει να ανησυχούμε για τη λήψη ηλεκτρολυτών;

Οι ηλεκτρολύτες είναι αναγκαίοι για να λειτουργεί σωστά το σώμα, γι’ αυτό η κατανάλωσή τους είναι σημαντική. Αλλά τις περισσότερες φορές, η σωστή ισορροπία των ηλεκτρολυτών είναι σαν να παίρνουμε αρκετό οξυγόνο: Συμβαίνει, χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσουμε.

Σε υγιείς ανθρώπους ο οργανισμός κάνει γενικά εξαιρετική δουλειά για να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών. Αν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι και τρώτε κανονικά, τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας είναι πιθανότατα καλά. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, η σωστή διατροφή είναι η καλύτερη πηγή ηλεκτρολυτών.

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές εξαιρέσεις. Οι ηλεκτρολύτες χάνονται μέσω του ιδρώτα, οπότε αν κάνετε κάποια σωματική εργασία ή άσκηση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους (μία ώρα ή περισσότερο), ή βρίσκεστε σε ένα ζεστό ή υγρό κλίμα, ίσως χρειαστείτε περισσότερη προσπάθεια για να ανανεώσετε τα αποθέματά σας. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης με ηλεκτρολυτική ανισορροπία, που όχι μόνο καθιστά δύσκολο να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά το σώμα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν έχετε εμετούς ή διάρροια, καθώς αυτές οι δυσάρεστες καταστάσεις προκαλούν επίσης απώλεια υγρών.

Ο καλύτερος τύπος ηλεκτρολυτικών ποτών που μπορείτε να αγοράσετε

Εάν εργάζεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εκτίθεστε σε ακραίες θερμοκρασίες, ένα ποτό με ηλεκτρολύτες, όπως το Gatorade ή το Powerade μπορεί να είναι καλές επιλογές. Eίναι κατάλληλα για ταχεία ενυδάτωση και αποκαθιστούν γρήγορα τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο σώμα για κάποιον που έχει έντονη σωματική δραστηριότητα. Με άλλα λόγια, για κάποιον που προπονείται για μαραθώνιο ή κάνει παρατεταμένη γυμναστική, στη μέση μιας καλοκαιρινής ημέρας, ένα αθλητικό ποτό μπορεί να είναι επωφελές.

Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα. Τα ποτά αυτά είναι συνήθως «φορτωμένα» με ζάχαρη. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερα να αναζητήσετε ταμπλέτες που διαλύονται στο νερό και έχουν χαμηλές θερμίδες. Συνήθως παρασκευάζονται με γλυκαντικές ουσίες και στέβια και έτσι αποτελούν μια πιο ελκυστική επιλογή για εκείνους που παρακολουθούν το βάρος τους ή την πρόσληψη ζάχαρης.

Τροφές πλούσιες σε ηλεκτρολύτες

Εάν δεν θέλετε να καταφύγετε σε εμπορικά προϊόντα που περιέχουν ηλεκτρολύτες, αλλά είναι ανάγκη να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες σας μπορείτε να το κάνετε με ένα ποτήρι νερό και ένα έξυπνο σνακ. Για παράδειγμα, οι μπανάνες, το σπανάκι, το γάλα και το γιαούρτι είναι πολύ καλές πηγές ηλεκτρολυτών. Μια γλυκοπατάτα πασπαλισμένη με θαλασσινό αλάτι, επίσης. Η γλυκοπατάτα είναι γεμάτη με κάλιο και το αλάτι θα αυξήσει την περιεκτικότητά της σε νάτριο. Αλλες πηγές ηλεκτρολυτών περιλαμβάνουν:

  1. Σοκολατούχο γάλα
  2. Καρπούζι
  3. Αβοκάντο
  4. Τεύτλα
  5. Πορτοκάλια
  6. Αμύγδαλα

Σημάδια ότι ίσως χρειάζεστε περισσότερους ηλεκτρολύτες

Εάν είστε αφυδατωμένοι, πιθανότατα έχετε χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρολυτών. Ετσι, οφείλετε να λάβετε υπόψιν σας τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πιείτε περισσότερο νερό και να καταναλώσετε τροφές πλούσιες σε ηλεκτρολύτες. Τα σκουρόχρωμα κόπρανα ή η λιγότερη ούρηση είναι δύο προειδοποιητικά σημάδια. Ο πονοκέφαλος, η κόπωση, ο γρήγορος καρδιακός παλμός μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα αφυδάτωσης.

Αν θέλετε να μάθετε αν πρέπει να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες σας μετά από τη γυμναστική υπάρχει ένας καλός τρόπος. Ζυγιστείτε πριν και μετά την άσκηση. Αν έχετε χάσει 2% ή περισσότερο του σωματικού βάρους σας, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα να είστε αφυδατωμένοι και να πρέπει να πιείτε νερό και να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες σας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς