18.1 C
Athens

Αλαφούζος, ο εκπρόσωπος της «συμμαχίας» στον Μητσοτάκη!

Ηγετικό ρόλο δείχνει (ή αποδεικνύεται) ότι έχει αναλάβει στη συμμαχία των «τριών» (ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) ο Γιάννης Αλαφούζος και δεν το κρύβει. Αντιθέτως, η νέα καριέρα του φαίνεται ότι τον ελκύει εξαιρετικά και ότι απολαμβάνει τις διαδικασίες. Για το λόγο αυτό δεν χάνει ευκαιρία, είτε στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο, να αναδεικνύει τη δυναμική του, να τονίζει τον σημαντικό χαρακτήρα της προσωπικής του συμμετοχής για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο και να την συνδέει άμεσα με τις γνωστές και δεδομένες κυβερνητικές του διασυνδέσεις σε υψηλότατο επίπεδο.

Πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις τον κ. Αλαφούζο «τσουπ» στις συνεδριάσεις της Super League, στις οποίες κοντεύει να γίνει μόνιμος.

Η δραστηριότητα του αυτή έχει ενθουσιάσει τους απανταχού παναθηναϊκούς, ενώ είναι απολύτως συμβατή με τα καθήκοντα που έχει αναλάβει εντός της συμμαχίας των «τριών», δηλαδή αυτά του διαμεσολαβητή, του έγκυρου συνομιλητή με τον πρωθυπουργικό περιβάλλον και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αν απαιτείται.

Μην ξεχνάμε πως οι άλλοι δύο της συμμαχίας των «τριών» είτε έχουν ελάχιστες σχέσεις με το Μαξίμου, είτε, πολύ χειρότερα, είναι σε ανοιχτή κόντρα, με αποτέλεσμα οι δικές τους δυνατότητες να καταστούν πρωθυπουργικοί συνομιλητές να είναι αμελητέες.

Ο κ  Αλαφούζος εξαργυρώνει μια τετραετία σκληρής και αδυσώπητης κόντρας με τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα (εξ αντικειμένου) στήριξης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικώς, άρα είναι σε θέση να συνομιλεί με το σύστημα του Μαξίμου ή και τον ίδιο τον πρωθυπουργό με εξαιρετικά παραγωγικούς όρους και, γιατί όχι- να απαιτεί εξυπηρετήσεις σε τομείς ειδικού ενδιαφέροντος.

Στις σχέσεις αυτές στήριξε, άλλωστε, τις προεκλογικές επαφές του πριν την εκλογή Μπουτσικάρη στη θέση του Προέδρου της Λίγκας, με όλη τη γκάμα «αστέγων τηλεοπτικά ΠΑΕ» (Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Λαμία κ.λ.π.), εξέλιξη που έπαιξε ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Το «τυράκι» στις επαφές αυτές ήταν «το τηλεοπτικό συμβόλαιο», για το οποίο (και σε καλά λεφτά) οι εγγυήσεις του κ. Αλαφούζου έφταναν μέχρι την ΕΡΤ με κυβερνητική δέσμευση για θετικές εξελίξεις.

Ο κυβερνητισμός του κ. Αλαφούζου είχε επιτυχία και το αποτέλεσμα του προκάλεσε ενθουσιασμό, σε σημείο να τροποποιήσει προειλημμένες αποφάσεις του για το ρόλο του στις ισορροπίες της συμμαχίας και ήδη να ζητάει περισσότερα από όσα είχε συμφωνήσει, προβάλλοντας το χαρτί της κυβέρνησης και την ιδιότητα του ως κορυφαίου και έγκυρου συνομιλητή της.

Οι εμφανίσεις του στις συνεδριάσεις της Super League 1 είναι στο πλαίσιο του νέου ρόλου του, τον οποίο έχει απονείμει ο ίδιος στον εαυτό του, βέβαιος ων πως δεν έχει αντίπαλο και πως κανείς άλλος (Μελισσανίδης, Σαββίδης) δεν διαθέτει αυτή την ευκολία να συνομιλεί με τον πρωθυπουργό και τους βασικούς συνεργάτες του στο περιβόητο επιτελικό κράτος.

Βεβαίως, κανείς δεν πρέπει να υποτιμά και τη  ανάγκη ο κ. Αλαφούζος να στηρίξει μέχρις εσχάτων την επιλογή του για τη θέση του Προέδρου της Λίγκας, τον κ. Μπουτσικάρη, που δεν διακρίνεται για την εμπειρία του ή δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες ικανότητες και είναι γνωστό τοις πάσι ότι οφείλει την εκλογή του στις παρασκηνιακές συνεννοήσεις εντός της συμμαχίας των «τριών».

Ο ρόλος του κ. Αλαφούζου γίνεται, προς το παρόν, δεκτός με ικανοποίηση από τους δύο άλλους του τριγώνου της εξυγίανσης, καθώς, εκτός των άλλων, ο «μίστερ ΣΚΑΙ» είναι διοικητικά άφθαρτος στην κορυφαία επαγγελματική Λίγκα, δεν συνδέεται με κόντρες και αντιπαραθέσεις και του είναι εύκολο να προβάλλει μια εικόνα παράγοντας ευρύτερης από αυτή του Παναθηναϊκού εμβέλειας.

«Τα έχει όλα και συμφέρει» αυτή την περίοδο ο κ. Αλαφούζος για τις δυνάμεις της «κάθαρσης», ενώ και ο απαιτήσεις του για την ΕΠΟ δεν κρίνονται απαγορευτικές. «Ό,τι απομείνει» είναι η λογική του, καθώς αποδέχεται την πρωτοκαθεδρία ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (με αυτή τη σειρά) στην Ομοσπονδία.

Τα μεγάλα θέματα αναμένεται να προκύψουν όταν (θεωρείται βέβαιο) ο κ. Αλαφούζος, ένας παραδοσιακός και λόγω οικογένειας, αστός, κληθεί να μετάσχει ή να δικαιολογήσει ή να ανεχτεί πρακτικές «συμμορίας» που είναι πιθανό να προκύψουν στη διαδρομή της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Βλέπετε, ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα της, στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, θα είναι σε περισσότερο πλεονεκτική θέση από ό,τι σε αυτή που τελείωσε σήμερα και οι πιθανότητες του να ξανακερδίσει τον τίτλο θα είναι αυξημένες. Οι Ερυθρόλευκοι, όντας η μοναδική ομάδα με σημαντικά έσοδα, άρα και δυνατότητες να διαθέσουν μεγάλα ποσά για την ενίσχυση τους, τρέχουν, ήδη, τον προγραμματισμό τους για το «τεσσαρακοστό έκτο πρωτάθλημα» και όποιος σκεφτεί να βρεθεί απέναντι τους θα πρέπει, αγωνιστικά να το σκεφτεί πολύ καλά.

Ο κ. Αλαφούζος ανάλογες βλέψεις δεν διαθέτει. Το θέμα είναι πως και με ποια ανταλλάγματα θα κάνει ή θα ανεχτεί τα χατίρια άλλων…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς