20.9 C
Athens

Δεν θα είναι μνημόνιο αλλά θα είναι σαν μνημόνιο

Παίζει με τις λέξεις ο Ρέγκλινγκ • Αυστηρότερη εποπτεία στην Ελλάδα μέχρι το… 2059 προανήγγειλε ο επικεφαλής του ESM

Tη διαβεβαίωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω τις δεσμεύσεις της για μέτρα μετά το Μνημόνιο, ζήτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ. Και αφού την έλαβε, είπε να κάνει κι ένα… δωράκι στην κυβέρνηση για την προθυμία της να τηρεί απαρεγκλίτως και αδιαμαρτύρητα τις βουλές των δανειστών, στραγγίζοντας καθημερινά την οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων. Ετσι ώστε να γίνει πιο «εύπεπτο» το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια τον Αύγουστο (τουλάχιστον για εκείνους που δεν μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις…).

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, λοιπόν, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν είναι νέο μνημόνιο, «αφού δεν έχει νέα μέτρα», αλλά συμπλήρωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ελέγχει έως το 2059 αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα».

Ο επικεφαλής του ESM σαφώς παίζει με τις λέξεις, αφού η σκληρή εποπτεία για 41 ακόμα χρόνια δεν μπορεί παρά να σημαίνει ακόμα πιο σφιχτή θηλιά στον τράχηλο του Ελληνα πολίτη και μάλιστα χωρίς τα χρήματα των δόσεων που περιελάμβαναν τα μνημόνια. Χωρίς να ξεχνά κανείς και τη ρήτρα δέσμευσης του Ελληνικού Δημοσίου, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και με την οποία εγγυάται προς τον ESM ενεχυρίαση της δημόσιας περιουσίας, μέχρι του ποσού των 25 δισ. ευρώ, για τα δάνεια της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά ο κ. Ρέγκλινγκ… επιμένει ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM: «Η μετά μνημονιακή επιτήρηση στην Ελλάδα θα είναι αυστηρότερη, επειδή έχει λάβει υψηλότερα ποσά από άλλες χώρες και έχει λάβει ελάφρυνση χρέους και θα λάβει και άλλη ελάφρυνση. Αυτό δεν σημαίνει νέο μνημόνιο, επειδή δεν θα έχει νέους όρους. Στον χρόνο της μνημονιακής επιτήρησης θα παρακολουθείται πώς προχωρά η χώρα,  ο προϋπολογισμός κι αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Θα γίνεται μια ανάλυση αποπληρωμής του χρέους που λήγει έως το 2059. Και επίσης, στο πλαίσιο αυτής της επιτήρησης, θα υπάρχει μία ανάλυση της υλοποίησης των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, όπως τα πλεονάσματα για παράδειγμα, και υλοποίηση αυτή θα συνεχίσει να γίνει. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει νέο μνημόνιο».

Μετά τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η τελευταία δόση από τον ESM για την δ’ αξιολόγηση θα είναι της τάξης των 10-12 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες ρευστότητας για την Ελλάδα.

«Ενθαρρυντικά σημάδια από τις μεταρρυθμίσεις»

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος, όπως π.χ. ότι η οικονομία βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται. Δήλωσε μάλιστα, ότι είχαν εκφραστεί μεν κάποιες ανησυχίες από τις αγορές και εθνικά κοινοβούλια για αναστροφή των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα, αλλά πήρε ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση για συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Αναφέρθηκε σε ορισμένα follow ups την ερχόμενη εβδομάδα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του πολυνομοσχεδίου, με τον κ. Τσακαλώτο να διευκρινίζει πως πρόκειται για δευτερεύουσα νομοθεσία και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που πάντα ακολουθούν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η συζήτηση με τον κ. Ρέγκλινγκ αφορούσε θέματα του Eurogroup, τα μέτρα για το χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και είναι και οι δύο αισιόδοξοι πως θα υπάρξει ικανοποιητική λύση έως την προσεχή Πέμπτη. Ειδικά για το χρέος, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, πολλοί συνδυασμοί για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της υποσχέθηκε το Eurogroup πέρυσι και θα βοηθήσουν στο χρέος. Σε ερώτηση για τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για το υπερταμείο και τον ESM και οι δύο ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για ενέχυρο και υποθήκη των επιχειρήσεων που έχουν περάσει στο υπερταμείο, αλλά για εγγύηση.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς