15.9 C
Athens

Αποκαλυπτικό βίντεο: Η ένταση και η κατεύθυνση των ανέμων κατά την πυρκαγιά (video)

To βίντεο του meteo δίνει στοιχεία για το ανεμολογικό πεδίο της αποφράδας 23ης Ιουλίου • Επρόκειτο για ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες

Την Δευτέρα 23 Ιουλίου, δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκαν στην Αττική. Τις πρωινές-μεσημεριανές ώρες στη Δυτική Αττική (Γεράνεια-Κινέτα) και τις απογευματινές ώρες στην Ανατολική Αττική (Πεντέλη-Μάτι), με τη δεύτερη να αφήνει πίσω της δεκάδες νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Στο βίντεο που ακολουθεί έχει γίνει προσπάθεια να δοθεί, με απλό τρόπο, η περιγραφή της μετεωρολογικής κατάστασης που επικρατούσε την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στην περιοχή της Αττικής κατά την μεγάλη πυρκαγιά.

Στο βίντεο που δημοσίευσε το meteo.gr δίνονται στοιχεία για το ανεμολογικό πεδίο της ημέρας, καθώς και πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου διάδοσης του μετώπου πυρκαγιάς από την Πεντέλη προς τις ακτές της ανατολικής Αττικής (σημειώνεται ότι η διάδοση του μετώπου, σύμφωνα με το μοντέλο, γίνεται πιο αργά απ’ ό,τι στην πραγματικότητα).

Η βελτίωση του συγκεκριμένου μοντέλου είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ώστε να παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο πρόγνωσης της εξάπλωσης πυρκαγιάς.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς