18.9 C
Athens

Χάρισον: Ένας σύγχρονος σκόρερ ολκής κάνει το άλμα στη Euroleague (vid)

Ο Ολυμπιακός κινείται πολύ επιθετικά -όπως είπε και ο Πασκουάλ- και έξυπνα, καθώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ζητήσει τους παίκτες που θέλει ακριβώς, με τη διοίκηση των Ερυθρόλευκων απλά να κάνει πράξεις τα θέλω του προπονητή της. Έτσι, μετά από τους Μάρτιν, Ζαν-Σαρλ, Λαρεντζάκη και Τζένκινς, ανακοίνωσε και την έναρξη της συνεργασίας του με τον Άαρον Χάρισον, έναν παίκτη που έρχεται να… κουμπώσει στο υπόλοιπο σύνολο.

https://athlosnews.gr/olympiakos-erythroleykos-kai-o-charison/

Το Κεντάκι, ο δίδυμος αδελφός του και η σύνδεσή του με τον Ολυμπιακό

Ο Άαρον Χάρισον ξεκίνησε την καριέρα του από το Πανεπιστήμιο Κεντάκι, τη σεζόν 2013-14 με προπονητή τότε τον Τζον Καλιπάρι, τότε που άφησε τους πάντες με το στόμα ανοικτό και όλοι προέβλεπαν μία εξαιρετική πορεία στο NBA, μαζί με τον δίδυμο αδελφό του τον Άντριου Χάρισον.

Οι δυο τους είχαν τρομερή χημεία, καθώς από μικρή ηλικία είχαν μάθει να παίζουν μαζί και ο ένας ήξερε το παιχνίδι του άλλου λες και ήταν δικό του.

Αυτό φάνηκε στο Elite-8 του 2014, όταν το Κεντάκι αντιμετώπιζε το Μίσιγκαν και με το σκορ στο 72-72, ο Άαρον χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με το κλασικό του σουτ πίσω από την γραμμή του τριπόντου. Κάτι που είχε κάνει και θα έκανε ξανά.

Δείτε τις φάσεις:

Στο Κεντάκι ο Χάρισον είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί δίπλα σε ονόματα που αυτήν την στιγμή αγωνίζονται στο NBA, όπως ο Τζούλιους Ράντλ, ο Νέρλενς Νοέλ, ο Ντέβιν Μπούκερ, ο Καρλ-Άντονι Τάουνς και ο Τρέι Λάιλς, ενώ συμπαίκτης του για μία χρονιά -την πρώτη- ήταν και ο πρώην Ερυθρόλευκος, Κάιλ Γουίλτζερ.

Το Κεντάκι κάθε φορά έβγαζε παίκτες που ήταν πολύ καλοί σουτέρ, καθώς αν εξαιρέσουμε τον Λάιλς και τον Νοέλ, οι υπόλοιποι που αναφέρθηκαν από πάνω είναι παίκτες που ένα από τα βασικά στοιχεία στο παιχνίδι τους είναι το σουτ. Το ίδιο ισχύει και για τον Άαρον Χάρισον.

Ο Αμερικανός την πρώτη του σεζόν με το κολέγιο είχε 35.6% στα τρίποντα, ενώ τη δεύτερη έπεσε λίγο στο 31.6% και έδειξε ότι στη συνέχεια της καριέρας του με σωστή δουλειά θα μπορέσει να αναπτύξει το φοβερό επιθετικό ταλέντο του.

Χάρισον

Ωστόσο, ο Άαρον Χάρισον, παρά το γεγονός ότι μπορούσε να μείνει λίγο ακόμα στο κολέγιο, στο τέλος της δεύτερης σεζόν και σε ηλικία 21 ετών πήρε την απόφαση να μεταπηδήσει στο NBA. Κάτι που τελικά αποδείχτηκε λάθος απόφαση.

Το όνειρο του NBA, το οποίο έμεινε… μισό και ο ερχομός στην Ευρώπη

Στο draft του NBA ο Χάρισον έμεινε στο… ράφι, καθώς καμία ομάδα δεν τον επέλεξε, με τον αδερφό του, Άντριου, να δηλώνει σε συνέντευξη: «Ήταν περίεργο. Έπρεπε να τον είχαν επιλέξει. Δεν το καταλαβαίνω. Ακόμα δεν το καταλαβαίνω». Αυτό δείχνει το πόσο καλός παίκτης μπορούσε να γίνει ο Άαρον με τη σωστή καθοδήγηση, που καλώς ή κακώς στο NBA είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο, μιας και στο πρώτο λάθος που θα κάνεις μπορεί να αλλάξει όλη η εικόνα που έχει διαμορφωθεί για ένα παίκτη.

Από το 2015 ο Χάρισον τα έδωσε… όλα για να μπορέσει να πετύχει στο NBA και έτσι δήλωσε συμμετοχή στο Summer League με τη φανέλα των Χόρνετς. Εκεί, ο νεαρός γκαρντ έδειξε για ακόμα μία φορά πολύ καλά στοιχεία και κέρδισε μία θέση στο ρόστερ της ομάδας, αλλά ποτέ του δεν μπόρεσε να καθιερωθεί στην ομάδα.

Χάρισον

Τον περισσότερό του χρόνο τον πέρασε στη G League με τις φανέλες των Oklahoma City Blue, Erie BayHawks, Greensboro Swarm, Delaware 87ers και Reno Bighorns, ενώ τη σεζόν 2017-18 την ολοκλήρωσε στους Ντάλας Μάβερικς, όπου κατάφερε να αγωνιστεί σε μόλις 9 παιχνίδια και να μετρήσει 6.7 πόντους μέσο όρο.

Τελικά το 2018, ο Άαρον πήρε τη μεγάλη απόφαση και έβαλε στην άκρη το NBA και αποφάσισε ότι θα δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Τουρκία με τη φανέλα της Γαλατάσαραϊ. Με την τουρκική ομάδα βρήκε και πάλι τον εαυτό του και μπόρεσε να δείξει τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει σε μία ομάδα.

Από την πρώτη του σεζόν έδειξε ότι η Ευρώπη του ταιριάζει πολύ καλύτερα. Απελευθερωμένος από το «πρέπει» του NBA, μπήκε με τα… μούτρα στο «πρέπει» της Ευρώπης και κατάφερε από την αρχή να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, σε αντίθεση με τον αδερφό του, ο οποίος δήλωνε ότι «είναι περίεργη η μετάβαση από το NBA στην Ευρώπη».

Η Γαλατάσαραϊ και ο Ολυμπιακός

Χάρισον

Στη Γαλατάσαραϊ πέρα από τα επιθετικά του χαρίσματα φάνηκαν και τα αμυντικά, καθώς από την πρώτη του σεζόν στην Τουτκία μετρούσε περισσότερα από 1 κλεψίματα ανά παιχνίδι, ενώ την επόμενη (2019-20) είχε κοντά στα 2 (1.8). Ελπίζω να καταλαβαίνετε για ποιον λόγο ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον ήθελε στην ομάδα του.

Ο Άαρον, πέρα από τα εντυπωσιακά του στατιστικά στην άμυνα, είναι ένας παίκτης εξαιρετικά χαρισματικός στην επίθεση, μιας κι μπορεί να… σκοτώσει την αντίπαλη άμυνα επειδή ξέχασε να τον μαρκάρει για μία στιγμή.

Με τη Γαλατά σούταρε άριστα πίσω από την γραμμή των 6.75μ, έχοντας την πρώτη σεζόν 44.1% στο πρωτάθλημα και 42% στο Eurocup, ενώ τη δεύτερη μέτρησε 39.4% και 39.4% αντίστοιχα.

Δείτε μερικές από τις καλύτερες φετινές του στιγμές:

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, λοιπόν, πέρα από την επιθετική απειλή που έχει να δώσει -και έλειπε σημαντικά από τον Ολυμπιακό εδώ και μερικά χρόνια- ο Χάρισον μπορεί να φανεί σημαντική μονάδα και στην άμυνα. Σαν τον ΜακΚίσικ, σαν τον Βεζένκοφ και άλλους παίκτες.

Βλέπετε ο κόουτς Μπαρτζώκας δεν επιλέγει παίκτες βάσει μόνο των επιθετικών τους αρετών, αλλά και λόγο των αμυντικών τους. Παίκτες σαν τον Χάρισον μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αποδειχθούν πολύτιμοι στο τέλος της σεζόν.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς