23.2 C
Athens

Γκιγιαμόν: Το ανερχόμενο αστέρι της Βαλένθια συστήνεται στην Ευρώπη

Ο τραυματισμός του Γκαμπριέλ Παουλίστα, η κόντρα της Βαλένθια με τον Γκαράι και η διαφαινόμενη αποχώρηση του από τον σύλλογο έφερε ένα φρέσκο πρόσωπο στην ενδεκάδα των νυχτερίδων, με τον Άλμπερτ Θελάδες να δίνει την ευκαιρία στον Ούγκο Γκιγιαμόν να δείξει τις δυνατότητες του στην πρώτη ομάδα.

Ο Ισπανός 20χρονος στόπερ είχε αγωνιστεί μόλις 45′ (ως αλλαγή) στην αναμέτρηση κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ (προ διακοπής) και στην επιστροφή στη δράση έκανε το ντεμπούτο του ως βασικός αγωνιζόμενος κόντρα στη Λεβάντε, ενώ το βράδυ της Πέμπτης (18/6) βούτηξε στα βαθιά και μπήκε στο αρχικό σχήμα για το παιχνίδι με τη Ρεάλ στο «Ντι Στέφανο».

Μια ματιά στα στατιστικά του αλλά και στα όσα γράφτηκαν για την απόδοση του στα δύο παιχνίδια πιστοποιεί πως ο πρωταθλητής Ευρώπης με την U19 της Ισπανίας και μεταγραφικός στόχος της Μπαρτσελόνα μόνο μια τυχαία περίπτωση ποδοσφαιριστή δεν είναι.

Ο Γκιγιαμόν απέναντι στη Ρεάλ είχε 10 απομακρύνσεις (περισσότερες από Μανγκαλά και Βας μαζί), ένα κλέψιμο και «απελευθέρωσε» τον Παρέχο. Ο αρχηγός της Βαλένθια είναι επιφορτισμένος με την προώθηση της μπάλας και το κάθετο παιχνίδι, αφού οι περισσότεροι παίκτες του τωρινού ρόστερ δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο.

Χάρη στον νεαρό συμπαίκτη του, ο Παρέχο έχει μεγαλύτερη ελευθερία και βοήθεια σε αυτό το κομμάτι. Ο Γκιγιαμόν είναι ο μοναδικός στόπερ στη Βαλένθια (παρότι rookie) που μπορεί να χτίσει το παιχνίδι από πίσω, έχει αυτοπεποίθηση με την μπάλα στα πόδια, είναι γρήγορος και επιδεικνύει μεγαλύτερη συγκέντρωση στο παιχνίδι του συγκριτικά με Ντιακαμπί και Μανγκαλά.

Κάθετες μπαλιές (78% ακρίβεια στο σύνολο των πασών), πολλές επαφές με την μπάλα και λιγότερες παράλληλες πάσες. Το πραγματικά παράλογο (από τα πολλά που βλέπουμε στη Βαλένθια τα τελευταία χρόνια) είναι πως το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται σε 11 ημέρες και ακόμα το club δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει.

Τα μειονεκτήματα του έχουν να κάνουν με το ύψος του (μόλις 1.78μ.) -αν και ως τώρα δεν έχει συναντήσει πρόβλημα στον αέρα- και στην αθλητικότητα του, αφού δεν έχει τα σωματικά προσόντα άλλων αμυντικών. Το θετικό είναι πως βρίσκεται σε φάση εξέλιξης ακόμα και τώρα είναι που πραγματοποιεί το άλμα στο (πολύ) υψηλό επίπεδο.

Σε μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια πέρασαν μεταξύ άλλων κεντρικοί αμυντικοί σαν τον Αμπντενούρ, τον Αντερλάν Σάντος, τον Μανγκαλά, τον Ραμί, τον Μουρίγιο και τον Ντιακαμπί θα συνιστά έγκλημα να φύγει ο Γκιγιαμόν ελεύθερος, ειδικά τώρα που παίρνει συμμετοχές με την Α’ ομάδα. Αλλά επειδή η διοίκηση του συλλόγου έχει πλέον συνηθίσει στα… εγκλήματα, ε δεν θα είναι δα και τόσο μεγάλη έκπληξη αν φύγει και τον δούμε να αγωνίζεται αλλού -που θα τον πιστεύουν περισσότερο- τα επόμενα χρόνια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς