14.3 C
Athens

Το Σκοπιανό δυσκολεύει την κοινή πορεία Κινήματος Αλλαγής και Ποταμιού

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη δυσχεραίνουν την συμπόρευσή τους

Η συζήτηση του Σκοπιανού ζητήματος στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο, αλλά και οι σημερινές τοποθετήσεις Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή δείχνουν πως η συμπόρευση των δύο στο χώρο της Κεντροαριστεράς από το ίδιο μετερίζι κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο επικεφαλής του Ποταμιού, αλλά και γενικότερα τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, είχαν συχνές διαφορές για τις απόψεις που εξέφραζαν σε βασικά πολιτικά ζητήματα.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που διατύπωσαν για τη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, θα είναι η αφορμή για την οριστική ρήξη στις σχέσεις των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Γεννηματά εξέφρασε ανοιχτά τις επιφυλάξεις της για τη συμφωνία, την ώρα που ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι θα την υπερψηφίσει όταν έρθει στη Βουλή.

Διαφώνησαν και στο Πολιτικό Συμβούλιο

Η διάσταση απόψεων για το συγκεκριμένο θέμα είχε εκφραστεί ήδη από χθες, κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο συγκάλεσε η Φώφη Γεννηματά και στο οποίο αναζητήθηκε συμφωνία για τη στάση που θα κρατήσει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς για το Σκοπιανό.

Η κ. Γεννηματά είπε πως βρίσκει κακή τη συμφωνία με τα αρνητικά σημεία να υπερτερούν των θετικών, αλλά αντίθετη άποψη είχαν οι Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Καμίνης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος που, ωστόσο, δεν την εξέφρασαν έντονα. Αντίθετα, ο Σταύρος Θεοδωράκης αντέδρασε έντονα και υποστήριξε πως η συμφωνία πρέπει να στηριχθεί.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο συμμετείχε τηλεφωνικά από το Στρασβούργο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υποστήριξε πως θα πρέπει το ΚΙΝΑΛ να κρατήσει μια μετριοπαθή στάση, ούτως ώστε να μην ταυτιστεί, ούτε με τις απόψεις Αλέξη Τσίπρα, αλλά ούτε και με αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που φέρεται να είπε η κ. Γεννηματά προς τον επικεφαλής του Ποταμιού, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου: «Φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση. Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω προτάσεις που θα διαλύσουν την παράταξη. Ο καθένας ας πάρει τον δρόμο του», τόνισε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς