17.3 C
Athens

Παραδέχθηκε το λάθος του

Δεν είναι συχνό φαινόμενο η παραδοχή λάθους από την πλευρά διαιτητή. Ακόμα και όταν έχει ολοκληρώσει την καριέρα του. Ο Σάντρο Ρίτσι αποσύρθηκε οικειοθελώς από την ενεργό δράση μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου κυπέλλου της Ρωσίας στο οποίο συμμετείχε.

Ο κορυφαίος βραζιλιάνος διαιτητής των τελευταίων ετών ήταν επικεφαλής του VAR στο παιχνίδι Αγγλία-Τυνησία. Με δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι έγινε πέναλτι σε βάρος του Χάρι Κέιν αλλά δεν καταλογίστηκε γιατί ο ίδιος δεν έκανε σωστή χρήση του συστήματος. Ο Ρίτσι είπε για την επίμαχη φάση:

«Η πρώτη αίσθηση που είχα ήταν ότι έγινε πέναλτι. Τότε έψαξα μια καλύτερη γωνία της φάσης. Μερικές φορές είναι καλύτερο να μην το κάνεις. Αντί να ελέγξω αυτό που είχα δει, έβλεπα μια εικόνα που μου επέτρεπε να στηρίξω την απόφαση του διαιτητή (που δεν είδε την παράβαση). Είδα τον Χάρι Κέιν να ακουμπάει με το χέρι τον αμυντικό. Ήταν όμως λάθος εκτίμηση. Ήταν ξεκάθαρο πέναλτι. Ήταν ένα από τα τρία λάθη της φάσης των ομίλων που αναγνωρίστηκε από τη FIFA».

Ο Ρίτσι τόνισε επίσης ότι η πίεση στον επικεφαλής του VAR είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που αισθάνεται ο διαιτητής που σφυρίζει στο ματς: «Το λάθος του διαιτητή μπορεί να γίνει κατανοητό. Στο βίντεο, δεν υπάρχει συγχώρεση. Η πίεση στο VAR είναι πολύ υψηλότερη».

Προφανώς το συγκεκριμένο λάθος είχε συνέπειες για τον Ρίτσι, ο οποίος ήταν φαβορί για να διαιτητεύσει τον τελικό της διοργάνωσης, αλλά ο Κολίνα με τον Μπουζάκα επέλεξαν τον Αργεντινό Πιτάνα. Τουλάχιστον αυτός είχε το θάρρος να βγει δημόσια και να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος. Οι Έλληνες διαιτητές θα κάνουν το ίδιο σε περίπτωση που δεν κάνουν σωστή χρήση του VAR σε αγώνα της Super League;

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς