16.4 C
Athens

Ο Δώνης ήθελε τη 2η θέση, ο Αλαφούζος να μην κακοκαρδίσει τον Ιβάν…

Αστεία πράγματα! Όχι η επιστολή Αλαφούζου στον Γιώργο Δώνη στη γνωστή λογική «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι». Η αστειότητα βρίσκεται στη διαπίστωση «τελειώνει ο Δώνης μετά τα play off».

Το «τρένο» έχει ήδη «σφυρίξει» από το Κορωπί μήνες πριν τη χθεσινή επιστολή και τίποτε δεν πρόκειται να το κρατήσει πίσω. Ούτε καν τα play off.

Η αναχώρηση είχε ξεκινήσει από τις μέρες που ο Δώνης ανακάλυψε (με αφορμή την περιβόητη υπόθεση «Βαγιαννίδη») ότι «άλλες μεν οι δικές του βουλές και άλλα ο Αλαφούζος κελεύει». Κι επειδή «κελεύει» (δηλ. διατάζει) όποιος πληρώνει, ό,τι και να λέει το πόπολο, το διαζύγιο με τον προπονητή ήταν βέβαιο κι απέμενε μόνο η ημερομηνία ανακοίνωσης.

Η αποχώρηση του Δώνη από τους «Πράσινους» είναι κυρίως (ένα ακόμη) θέμα «διαφοράς φιλοσοφίας» σχετικά με τις προτεραιότητες μιας ομάδας και τον τρόπο λειτουργίας της.

Το «τρένο» μόλις ολοκλήρωσε τις προ τριμήνου γνωστότατες δηλώσεις του σχετικά με τις προοπτικές του εξαιρετικά ταλαντούχου πιτσιρικά, κατάλαβε ότι «έβαλε τα χεράκια του κι έβγαλε τα ματάκια του» από την ώρα που αμφισβήτησε δημόσια τη βασική επιλογή του αφεντικού να επενδύσει (ποδοσφαιρικά και επιχειρηματικά) στον νεαρό διεθνή μπακ και να τον χρησιμοποιήσει ως γέφυρα για να επικοινωνήσει με τον ΠΑΟΚ. Διότι αυτό συνέβη.

Η κόντρα των δυο βασικών πόλων της ομάδας ήταν αναπόφευκτη! Η καθαρά προπονητική λογική του Δώνη για την οργάνωση και τη λειτουργία της ομάδας συγκρούστηκε μετωπικά με την απόφαση του Αλαφούζου να περάσει σε «άλλη πίστα» στη διαχείριση του Παναθηναϊκού και με τη βοήθεια του Ρόκα να σχεδιάσει μια  περισσότερο επιχειρηματική προσέγγιση της ομάδας, χωρίς να υπολογίζει τις απόψεις του προπονητή για την ανάγκη να διατηρηθούν οι ισορροπίες στα αποδυτήρια.

Από την ώρα εκείνη συνέβησαν τρία αλληλοδιάδοχα γεγονότα. Ο Δώνης κατάλαβε στο πετσί του ότι ο ίδιος και η οικογένεια του τελείωσαν από τον Παναθηναϊκό κι αυτό φάνηκε με τον γιο του. Ο Αλαφούζος αγκάλιασε τον Ρόκα και του παρέδωσε τη λειτουργία της ομάδας. Τα αποδυτήρια έγιναν ναρκοπέδιο σπαρμένο με νάρκες αντιαρματικές.

Ο Αλαφούζος αποφάσισε (με τη συνεργασία και τις εμπνεύσεις Ρόκα) να τζογάρει επιχειρηματικά και να κάνει τον Βαγιαννίδη «ένα μικρό Μίδα» για τα ελληνικά δεδομένα, ανεξάρτητα αν η απόφαση του αυτή θα τίναζε στον αέρα (όπως και έγινε) την ομάδα που με τόσο κόπο κρατούσε ενωμένη ο Δώνης.

Τις εξελίξεις επέτεινε η αποτυχία του Αλαφούζου να κρατήσει τον Βαγιαννίδη στον Παναθηναϊκό, ενώ είχε ήδη συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ να αποσυρθεί από την υπόθεση με αντάλλαγμα την ποδοσφαιρική συνεργασία. Μια αποτυχία που χρεώνεται εν πολλοίς στον Δώνη, που από ένα σημείο και πέρα εμφανίστηκε ως το βασικό εμπόδιο για να αποδεχθεί ο νεαρός την άριστη, είναι αλήθεια, για τα ελληνικά δεδομένα πρόταση Αλαφούζου.

Τι άλλο έπαιξε ρόλο; Οι εξελίξεις στον ΠΑΟΚ με την αφαίρεση των εφτά βαθμών για την ιστορία με την Ξάνθη. Ο Δώνης στόχευε «να τα δώσει όλα» η ομάδα μήπως και κάνει «το μεγάλο κόλπο» και πάρει τη δεύτερη θέση στα play off, ενόψει μιας πιθανής συμμετοχής στις διοργανώσεις της UEFA από φέτος. Πίστευε βαθύτατα πως μπορεί να το καταφέρει, καθώς ήταν βέβαιος ότι είχε πάρει τον αέρα του Δικεφάλου, ενώ και απέναντι στην ΑΕΚ είχε καλές ελπίδες.

Οι προτεραιότητες του κ. Αλαφούζου και το παιχνίδι των ποδοσφαιρικών ισορροπιών δεν επέτρεπαν να αμφισβητηθεί αγωνιστικά η ομάδα και ο επιχειρηματίας με τον οποίο συνεργάζεται πλέον στενά και στο τηλεοπτικό πεδίο.

Η «καταστροφή» των πιθανοτήτων του Παναθηναϊκού να απειλήσει τον ΠΑΟΚ, άρα να τον διευκολύνει στην κόντρα του με την ΑΕΚ, ήταν μονόδρομος. Ο Αλαφούζος τον επέλεξε με πλήρη και καθαρή συνείδηση και με μια ευγενική μεν, σκληρότατη δε (σε δεύτερη ανάγνωση) επιστολή έβγαλε από το παιχνίδι το βασικό όπλο της ομάδας, τον προπονητή. Τα υπόλοιπα θα τα γράψει η ιστορία…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς