12 C
Athens

Ο Μπερτομέου και οι ομάδες που ελπίζουν να φανεί αυτή τη φορά συνεπής ο Δ. Γιαννακόπουλος

Ο Τζόρντι Μπερτομέου άνοιξε για πρώτη φορά την πόρτα στον Δ. Γιαννακόπουλο. Διάπλατα μάλιστα. Όποιος διαβάσει τις δηλώσεις του CEO της Euroleague και μπορεί να βάλει συγκροτημένα δυο πράγματα σε σειρά, το καταλαβαίνει απόλυτα. «Τι θες Δημήτρη μου; Να φύγεις; Στο καλό και απ’ το πεζοδρόμιο».

https://athlosnews.gr/mpertomeoy-an-o-panathinaikos-fygei-apo-ti-euroleague-tha-erthei-alli-omada/

Αυτό ήταν το βασικό νόημα όσων είπε ο Μπερτομέου στην El Pais, αναφερόμενος στον μόνιμο αντάρτη και επαναστάτη χωρίς αιτία της Euroleague. Μέχρι πριν από κάποιους μήνες, το βασικό πρόβλημα του Δ. Γιαννακόπουλου ήταν η διαιτησία. Διότι, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει σε συνέντευξή του, οτιδήποτε κάτω από το 100-0 υπέρ του δεν είναι ανεκτό. Για την ακρίβεια, είχε δηλώσει πως στο δικό του μυαλό ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να έχει πάντοτε διαιτησία 100-0 υπέρ του. Τομέιτο, τομάτο που λένε και οι Αμερικάνοι. Και οι Ελληνοαμερικάνοι επίσης…

Τώρα όμως, είναι και τα λεφτά. Το ότι καμιά άλλη ομάδα της Euroleague δεν κάνει τέτοιο χαμό και κανένας άλλος απλός ή… σύνθετος οπαδός της δε βγαίνει στο Instagram να γράφει για μαφιόζους διαιτητές, δίνει από μόνο του την απάντηση. Τα μπικικίνια έχουν λιγοστέψει. Και όπου υπάρχει φτώχεια, μπορεί να μη βρίσκεις σώνει και ντε καλή καρδιά (όπως στα Καμίνια), θα βρεις όμως σίγουρα γκρίνια. Πολλή γκρίνια.

Κανένα φυσικό πρόσωπο δεν έχει απαξιώσει τη Euroleague περισσότερο από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο Μπερτομέου προσπάθησε πέρυσι να κάνει για ακόμα μια φορά τον καλό και συμπονετικό, αλλά κατάλαβε ότι απέναντί του έχει έναν άνθρωπο που τα θέλει όλα δικά του. 100-0. Ούτε καν 13-1 όπως πέρυσι στον ΕΣΑΚΕ. Σε λίγο καιρό βέβαια το άθροισμα των ψήφων δύσκολα θα φτάνει διψήφιο νούμερο. Άλλη φορά όμως αυτά.

Ο Μπερτομέου το πήρε απόφαση, προφανώς και σε συνεννόηση με ιδιοκτήτες και στελέχη της Euroleague ότι η περίπτωση του Δ. Γιαννακόπουλου είναι «ανίατη». Άλλοτε θα την πέφτει στον ίδιο, άλλοτε στους διαιτητές, ακόμα και σε υπεύθυνους ασφαλείας. Κι ας είναι και γυναίκες. Άλλοτε πάλι θα προκύπτουν διαρροές στα παπαγαλάκια πως οι Αγγελόπουλοι έκαναν απόπειρα δωροδοκίας και στη συνέχεια θα αναιρούνται, αφήνοντας τα δύστυχα τα παπαγαλάκια να κρώζουν και να γίνονται ρεζίλι.

Κι αφού το πήρε απόφαση ο Μπερτομέου, με τον τρόπο του λέει «Αντίο Δημήτρη, αντίο ΠΑΟ. Φύγετε και μη σας νοιάζει τίποτα. Ήδη έχω έτοιμους τους αντικαταστάτες και τρίβουν τα χέρια τους, παρακαλώντας να φανείτε έστω για μια φορά συνεπείς». Όσο για την περιβόητη ρήτρα αποχώρησης των 10 εκ. ευρώ;

Όσο κι αν ψάξετε, πουθενά δε θα βρείτε μια τόσο απλοϊκή διατύπωση. Είναι πολλά τα «αν» και τα «ναι μεν αλλά» στα συμβόλαια των ομάδων. Για να το πω απλά, αν ο Παναθηναϊκός θέλει να φύγει, η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα. Και ίσως να μη χρειαστεί να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ.

Όποιος νομίζει ότι μπλοφάρει ο Μπερτομέου, κακό του κεφαλιού του. Και επειδή είμαι Μέγας Διδάσκαλος και όχι κάνας τυχαίος, σας έχω και τη λίστα των ομάδων που θα σφαχτούν στην ποδιά του Τζόρντι για να πάρουν τη θέση που θα έμενε κενή σε περίπτωση αποχώρησης του ΠΑΟ. Μιλάμε πάντα για το 11ο εγγυημένο συμβόλαιο. Όχι σε θεωρητικό επίπεδο, στο μιλητό. Οι σύλλογοι που θα διαβάσετε πιο κάτω έχουν ήδη στείλει επιστολές, εκφράζοντας επίσημα το ενδιαφέρον τους για τη θέση του Παναθηναϊκού.

Δυο δυνατοί υποψήφιοι προέρχονται από τη Γερμανία. Μπάγερν και Άλμπα αντιπροσωπεύουν μια πολύ σημαντική αγορά και ειδικά οι Βαυαροί έχουν το τεράστιο brand name του ποδοσφαιρικού τμήματος να τους συνοδεύει. Λίγο πιο νότια βρίσκεται η Βίρτους Μπολόνια. Τεράστιο μπασκετικό όνομα και σίγουρα μεγαλύτερο από αυτό της Αρμάνι τα τελευταία 20-25 χρόνια. Με ιδιοκτήτη τον «βασιλιά του καφέ», Μάσιμο Τζανέτι, η Μπολόνια του Τεόντοσιτς ονειρεύεται μια μεγάλη επιστροφή στο προσκήνιο.

Στην Ισπανία είναι η Βαλένθια που έχει σπουδαίες εγκαταστάσεις και διάθεση να καθιερωθεί στην κορυφή της ACB. Το βασικό εμπόδιο για τη Βαλένθια είναι οι τρεις συμπατριώτισσες που έχουν ήδη εγγυημένο συμβόλαιο (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια) και μια τέταρτη θα θεωρούταν υπερβολή. Για την τεράστια μπασκετική αγορά της Ρωσίας όμως, ισχύει το αντίθετο.

Προς το παρόν η ΤΣΣΚΑ παίζει μόνη της και κάθε χρόνο περιμένει μια ακόμη ομάδα από τη VTB. Πέραν της Χίμκι, φέτος εμφανίστηκε και η Ζενίτ. Αυτή είναι και η άμεσα ενδιαφερόμενη για το 11ο συμβόλαιο που λέγαμε, αφού από πίσω υπάρχει ο κολοσσός Gazprom. Η έκτη επιστολή προέρχεται από τη Βιλερμπάν. Τόνι Πάρκερ, ολάκερη Γαλλία και μια ομάδα με πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ και μπασκετική παράδοση.

Κάποιοι πιο πονηροί όμως σκέφτονται και τούτο. Το μίνιμουμ καθαρό αγωνιστικό μπάτζετ για μια ομάδα της Euroleague είναι 5,5 εκ. ευρώ. Αν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφασίσει να το ρίξει κάτω από αυτό σε μια περικοπή-σοκ, τότε εκ των πραγμάτων ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορεί να έχει θέση στη διοργάνωση.

Μετά απ’ όλα αυτά που σας έγραψα, υπάρχει έστω κι ένας που να πιστεύει ότι ο Μπερτομέου θα χάσει έστω και ένα λεπτό ύπνου σε περίπτωση αποχώρησης του ΠΑΟ;

ΥΓ. Για Καλάθη είναι μεγάλη η ιστορία και θα την πούμε μια άλλη στιγμή. Η προφορική συμφωνία με την Μπαρτσελόνα υπάρχει. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει επισήμως το παραμικρό, αν δε λυθεί το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό. Αφήστε μόνο μια χαραμάδα ανοιχτή για μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς