Την απόφασή του να βάλει σε εφαρμογή το σενάριο οριστικής διακοπής της Euroleague εξήγησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais ο Ζόρντι Μπερτομέου.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργάνωσης μίλησε για την προτεραιότητα που έχει η υγεία των αθλητών, έναντι οποιασδήποτε άλλης, αγωνιστικής ή οικονομικής, συνθήκης, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα του Παναθηναϊκού και του ενδεχόμενου να εγκαταλείψει την Ευρωλίγκα, καθώς ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εμφανίζεται χολωμένος από την απόφαση για ακύρωση της σεζόν.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι ο Παναθηναϊκός θα εγκαταλείψει την Euroleague. Με τον Παναθηναϊκό, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να έχεις υπομονή, να συζητήσεις μαζί τους και να τους κάνεις να καταλάβουν. Αλλά στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν επίσης ότι εκτός Euroleague δεν έχουν καλύτερο σενάριο, μόνο πολύ χειρότερο σενάριο. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Και παρά το γεγονός ότι έχει ξανακάνει ανακοινώσεις αυτού του τύπου, δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι. Και αν τελικά φύγει, θα έρθει άλλη ομάδα. Πριν από μερικά χρόνια είχαμε τη Μπενετόν Τρεβίζο, τη Μοντεπάσκι Σιένα και…».
Ο Τζόρντι Μπερτομέου έκανε επίσης ανάλυση της κατάστασης που τον οδήγησε στη δύσκολη απόφαση για διακοπή, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο φιάσκο αν η σεζόν συνεχιζόταν υπό διαφορετικές προϋποθέσεις για κάθε ομάδα, εξαιτίας των διαφορετικών περιορισμών που έχει επιβάλει κάθε χώρα εξαιτίας της πανδημίας:
«Η προτεραιότητα ήταν πάντα η υγεία και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η απόφαση δεν μπορούσε να αναβληθεί. Υπήρχε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά τα ταξίδια. Πολλοί παίκτες είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποιοι στην Ασία. Και στην Ευρώπη υπήρχαν προβλήματα επειδή οι καταστάσεις είναι πολύ διαφορετικές όσον αφορά τα ταξίδια και την καραντίνα. Σε ορισμένες χώρες εξακολουθεί να μην είναι δυνατή η προπόνηση, ούτε είναι γνωστό για πόσο καιρό θα διαρκέσει η κατάσταση. Στη Ρωσία δεν μπορείς να κάνεις τίποτε μακριά από το σπίτι, στην Ιταλία μπορείς να προπονηθείς στην ύπαιθρο αλλά όχι σε εσωτερικούς χώρους… Δεν μπορούμε να παίξουμε αγώνες στην Euroleague με ομάδες που δεν είναι προετοιμασμένες ή μερικές σε καλύτερη κατάσταση από άλλες. Εν ολίγοις, θα ήταν ένα φιάσκο και αυτό που θα βλέπαμε, δεν θα ήταν η Euroleague, θα ήταν κάτι άλλο.
Δεν θέλαμε να παίξουμε τον Αύγουστο. Το NBA έχει μια ελευθερία που δεν έχουμε εμείς. Μπορεί να γίνουν παιχνίδια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και να ξεκινήσει η επόμενη σεζόν τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη σεζόν θα τελειώσει τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Μπορούν να το κάνουν, πρώτα επειδή κατά την διάρκεια του έτους δεν χρειάζεται να το συνδυάσουν με κάτι, δεν έχουν εθνικά πρωταθλήματα. Και δεύτερον, γιατί εάν στο τέλος υπάρχει σύμπτωση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έχουν ούτε τα προβλήματα που έχουμε σε σχέση με τις εθνικές ομάδες», πρόσθεσε.
Ενόψει της νέας σεζόν, ο Μπερτομέου εκτίμησε ότι ένας μέρος της θα διεξαχθεί χωρίς θεατές: «Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν τη νέα πραγματικότητα. Οι παίκτες το έχουν ήδη καταλάβει. Η χειρονομία αποδοχής μείωσης μισθού κατά 20%, δείχνει ότι ήταν ενήμεροι και πολύ υπεύθυνοι. Αυτό που έχουν κάνει, αξίζει αναγνώρισης. Δεν ήταν εγωιστές. Εκτιμώ ότι μέρος της διοργάνωσης τη νέα σεζόν θα διεξαχθεί χωρίς θεατές, αν και είναι μία πρόωρη άποψη.
Οι κυβερνήσεις ορισμένων από τις χώρες με τις οποίες έχουμε εργαστεί για την ολοκλήρωση της Euroleague, πρόκειται τον Ιούλιο, να επιτρέψουν την παρουσία θεατών ο αριθμός των οποίων θα καλύπτει το 50% της χωρητικότητας. Εάν τον Ιούλιο θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, το λογικό είναι να σκεφθούμε ότι τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να επιτραπεί η παρουσία περισσοτέρων θεατών. Θα είναι λίγο περίεργο σχέδιο. Δεν είναι στα χέρια μας. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά σε αυτήν την ζωή είχαμε να διαχειριστούμε κάτι για το οποίο δεν ελέγχουμε καθόλου».