20.5 C
Athens

Μπαντής: Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δε ζουν σε γυάλα

Οι «σκληρές», οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, έστω και με καθυστέρηση ορισμένων εβδομάδων σε σχέση με το εξωτερικό, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους (και) στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και πλέον οι λέξεις «μειώσεις» και «ψαλίδια» στις αποδοχές έχουν αρχίσει να… ακουμπούν την καθημερινότητα των ποδοσφαιριστών και των ομάδων, με τις διοικήσεις των συλλόγων να βάζουν πρώτες-πρώτες το θέμα, στο «τραπέζι» των συζητήσεων με τον ΠΣΑΠ.

Οι προτάσεις της Super League για περικοπές στα συμβόλαια των παικτών που θα έφταναν το 83% για το τετράμηνο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 εφόσον επαναρχίσει το πρωτάθλημα και το 100% εάν διακοπεί οριστικά η σεζόν 2019/20, απορρίφθηκαν ομόφωνα -μαζί με τον ΠΣΑΠ- απ’ τους αρχηγούς και τους ποδοσφαιριστές των 14 ομάδων της πρώτης κατηγορίας. Και πλέον το πεδίο συζήτησης μεταφέρθηκε στο «εσωτερικό» των ΠΑΕ, σε απευθείας συζητήσεις κάθε ομάδας με τους δικούς της αρχηγούς και παίκτες, προκειμένου να γίνει προσπάθεια για να βρεθεί η (πολύ δύσκολη) «χρυσή τομή».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, Γιώργος Μπαντής μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την πανδημία του ιού Covid-19, τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο θέμα των διαπραγματεύσεων των παικτών με τις ομάδες και ήταν απόλυτα ξεκάθαρος: «Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν ζουν σε… γυάλα».

Ανέλυσε, επίσης, τους λόγους που ο ΠΣΑΠ αποφάσισε -μετά την ομόφωνη απόρριψη της αρχικής πρότασης της Λίγκας- να πάει σε απευθείας συζητήσεις/διαπραγματεύσεις των παικτών με τις ομάδες τους, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως εντέλει θα υπάρξει συμφωνία και παράλληλα απένειμε τα εύσημα στις ομάδες της Super League, διότι τουλάχιστον στο υγειονομικό σκέλος τήρησαν απόλυτα τα πρωτόκολλα κι έβαλαν άπαντες πάνω απ’ όλα την υγεία των ποδοσφαιριστών…

-Τα τελευταία 24ωρα, καλλιεργήθηκε από ορισμένους η εντύπωση πως απ’ τη στιγμή που δεν προχώρησε κεντρικά η διαπραγμάτευση για της μειώσεις των συμβολαίων και η όλη διαδικασία μεταφέρθηκε πια σε απευθείας συζητήσεις της κάθε ΠΑΕ ξεχωριστά με της ποδοσφαιριστές, «αδυνάτισε» η διαπραγματευτική θέση των παικτών. Ο ΠΣΑΠ ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος εξαρχής πάνω σ’ αυτό λέγοντας πως κάθε περίπτωση και κάθε σύμβαση είναι ξεχωριστή και με διαφορετικά δεδομένα. Θα θέλατε να το αναλύσετε λίγο περισσότερο αυτό, για να γίνει πλέον πλήρως κατανοητό κι από όσους «δυσπιστούν»;

«Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω, αρχικά, με τη λέξη “αδυνάτισε” που αναφέρατε. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται ευρέως εν μέσω συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει. Ο ΠΣΑΠ και γενικότερα οι ποδοσφαιριστές δεν ζήτησαν ή επεδίωξαν κάτι ώστε να διαπραγματευτούν. Εγιναν αποδέκτες της πρότασης κι απάντησαν. Αυτό μόνο. Μία διμερής συμφωνία για να διαφοροποιηθεί πρέπει να συναινέσουν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές.
Στο κομμάτι τώρα γιατί επιλέξαμε να υπάρξουν ξεχωριστές επαφές. Μα είναι και το πιο σωστό. Κάθε ποδοσφαιριστής αποτελεί και μία ξεχωριστή περίπτωση, της κάθε ομάδας.

Ισχύουν διαφορετικά δεδομένα και δεν δύναται όλα μαζί να συγκεραστούν. Εμείς θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οι ποδοσφαιριστές αντιλαμβανόμαστε τα δεδομένα που επικρατούν λόγω του κορωνοϊού και θέλουμε να μεταβούμε ομαλά στην επόμενη ημέρα, αλλά την ίδια στιγμή καλούμαστε να συνυπολογίσουμε αρκετές παραμέτρους. Ξέχωρα από της ατομικές ανάγκες και δεδομένα που επικρατούν για κάθε ποδοσφαιριστή/μέλος της, κάτι ανάλογο ισχύει και για κάθε ομάδα. Όπως π.χ. η χρονική διάρκεια των συμβολαίων, η συνέπεια, είναι πολλά. Μάλιστα η απόφασή ήταν ομόφωνη. Αν δείτε και στο εξωτερικό, στη συντριπτική πλειοψηφία υπήρξαν ξεχωριστές επαφές κάθε ομάδας με τους παίκτες της».

-Γιατί θεωρείτε πως οδηγήθηκαν σ’ αυτή την πολύ «σκληρή» πρόταση οι ομάδες με το 83% επί των απολαβών του τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου εάν γίνει πρωτάθλημα και 100% εάν δεν γίνει το πρωτάθλημα; Δικαιολογείται όλο αυτό το ποσοστό, με βάση της απώλειες που θα έχουν οι ΠΑΕ από την πρώτη φάση της πανδημίας;

«Δεν θέλω να σχολιάσω στο πώς οδηγήθηκε η Super League στη συγκεκριμένη πρόταση. Αλλωστε δεν είμαι αρμόδιος να το πράξω. Αλλά όχι, δεν θεωρούμε πως οι απώλειες εσόδων των ομάδων θα ανέλθουν στα επίπεδα του 83%, εφόσον συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Φαντάζει αδύνατο. Για να καταλάβει ο κόσμος, επειδή υπάρχουν παρερμηνείες. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως τα χρήματα που έχουν να λάβουν οι ποδοσφαιριστές μέχρι και 28 Φεβρουαρίου είναι αδιαπραγμάτευτα. Όπως και για κάθε εργαζόμενο. ‘Αρα μία μείωση ύψους 25% στις ετήσιες απολαβές μας αντιστοιχεί σε 83% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, το διάστημα της πανδημίας.

Αρα μας ζητούν να λάβουμε μόνο το 17% των συμφωνηθέντων και να παίξουμε κανονικά, ρισκάροντας την υγεία μας και το μέλλον μας, από ένα πιθανό τραυματισμό ή ακόμη και να προσβληθούμε από τον ιό. Εφόσον ολοκληρωθεί η σεζόν, κάτι που θέλουμε, θα έχουν οι ομάδες τέτοιου εύρους απώλεια εσόδων; 83%; Πώς; Μας ζήτησαν να παίξουμε τσάμπα, ενώ εκείνες θα λάβουν το τηλεοπτικό συμβόλαιο κα τις χορηγίες. Κατανοούμε πως θα υπάρξουν απώλειες εσόδων, πχ. από εισιτήρια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ανέρχονται στα επίπεδα του 83%. Και κάτι ακόμα. Αν ένας παίκτης έχει να λάβει μέχρι το τέλος της χρονιάς 10 ευρώ και τα 6 αντιστοιχούν σε δεδουλευμένα προ κορωνοϊού, τότε η όποια συζήτηση γίνεται αφορά τα 4 που υπολείπονται. Όχι επειδή υπάρχουν οφειλές, να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι…».

-Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να οδηγηθούν οι ομάδες σε συμφωνίες ξεχωριστά με τους αρχηγούς και τους ποδοσφαιριστές τους, θεωρείται πως θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να επιστρέψει η κουβέντα «κεντρικά», ανάμεσα σε Λίγκα και ΠΣΑΠ;

«Εμείς θεωρούμε πως είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία, όμως ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο μέλλον. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως ο ΠΣΑΠ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των παικτών και θα επέμβει όποτε του ζητηθεί ή θεωρήσει πως καταστρατηγούνται θεμελιώδη δικαιώματά τους. Η ξεχωριστή/ατομική διαπραγμάτευση, δεν σημαίνει πως κάθε ποδοσφαιριστής είναι και μόνος του»

-Εάν ένας, δύο ή τρεις παίκτες μίας ομάδας δεν αποδεχθούν την πρόταση μείωσης που θα γίνει από τη διοίκηση μίας ΠΑΕ, τη στιγμή που μπορεί να την αποδεχθούν όλοι οι υπόλοιποι, τότε πως «καλύπτονται» επί της διαδικασίας;

«Για θέματα όπως αυτό που ρωτάτε είναι πρώιμο να απαντήσει κάποιος. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως για να διαφοροποιηθεί μία διμερής συμφωνία πρέπει να συναινέσουν όλα τα συμβαλλόμενα μέλη. Μονομερείς ενέργειες δεν δύναται να υπάρξουν».

-Επειδή το συγκεκριμένο θέμα το έχετε συζητήσει πολύ διεξοδικά και μέσα στον ΠΣΑΠ και με τους αρχηγούς των ομάδων, πώς εξελίσσεται η διαδικασία με τα τεστ για τον κορωνοϊό; Έχετε γίνει δέκτες κάποιου «παραπόνου» από παίκτες;

«Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα και στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε άριστη συνεργασία με τη Super League. Πρέπει να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Η υγεία τοποθετήθηκε και σωστά σε πρώτο πλάνο και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα των αρμόδιων υπηρεσιών».

-Εκτός από το βραχυπρόθεσμο, υπάρχει και το… μακροπρόθεσμο. Σας προβληματίζει το τι θα γίνει ως προς ενδεχόμενες προτάσεις μειώσεων από τις ΠΑΕ και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2020/21), δεδομένου ότι εκεί θα έχουν διαφανεί πλέον στο πλήρες εύρος τους τα οικονομικά «απόνερα» της πανδημίας;

«Δυστυχώς το ποδόσφαιρο, όπως και όλη η κοινωνία, θα επηρεαστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι αναπόφευκτο. Ο ποδοσφαιριστής, το ξαναλέω γιατί πρέπει όλοι να το αντιληφθούν, δεν ζει σε γυάλα. Αντιλαμβάνεται και αφουγκράζεται τι συμβαίνει γύρω του. Αλλά ως κλάδος, πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό, πως στην πλειοψηφία του είναι χαμηλόμισθος. Περισσότεροι από 450 συνάδελφοί μας, σε όλες τις κατηγορίες, αμείβονται με μισθό, ενώ και εκατοντάδες άλλοι λαμβάνουν λίγα χρήματα. Ο κόσμος μην κοιτάει μόνο τη βιτρίνα. Και να σας πω και κάτι.

Σε πόσους άλλους κλάδους δεν μπορεί ο εργαζόμενος να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του; Γιατί ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί. Η ΕΠΟ από τις 9 Απριλίου μας έχει στερήσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε χρήματα του 2019 ή και ακόμα πιο πίσω. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που τους οφείλονται χρήματα από το 2018 και η Ομοσπονδία κωφεύει, αντί σε περιπτώσεις όπως αυτές να συμβάλει στην άμεση επίλυσή τους. ‘Αρα ο ποδοσφαιριστής έχει αποδείξει εμπράκτως πως ξέρει να συνεισφέρει για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου ποδοσφαίρου, παρά τις όποιες αντιξοότητες ή δυσκολίες συναντά. Θα περιμένουμε να δούμε τα δεδομένα όπως διαμορφωθούν, αλλά οι φίλαθλοι να είναι σίγουροι πως η πλευρά του ποδοσφαιριστή θα πράττει πάντα ότι είναι καλύτερο για το άθλημα».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς