20.8 C
Athens

ΕΣΑΚΕ: Αυστηροποιούνται τα κριτήρια συμμετοχής, υπό τον φόβο… συνωστισμού

Στον ΕΣΑΚΕ πέρα από την προσπάθεια τους να σώσουν τους Άρη και ΠΑΟΚ από σίγουρο υποβιβασμό, εξετάζουν την περίπτωση να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια συμμετοχής των ομάδων, για να γίνει το επόμενο πρωτάθλημα το πολύ με 14 ομάδες, δηλαδή όσες έχει και τώρα.

ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ φαίνεται έχουν χαθεί στη μετάφραση, μιας και από τη μία η διοργανώτρια αρχή της Basket League έχει αποφασίσει να μην υπάρξουν υποβιβασμοί ομάδων και από την άλλη η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει την άνοδο δύο ομάδων από την Α2 στην Α1.

Ωστόσο, αυτό δεν δεσμεύει την Α1 να διεξάγει το επόμενο πρωτάθλημα με 16 ομάδες, μιας και η πλειοψηφία των ΚΑΕ δεν είναι σύμφωνη, μιας και τα χαμηλά έσοδα από χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Το θέατρο του παραλόγου, όμως, δεν σταματά εδώ, καθώς ο ΕΣΑΚΕ εξετάζει να αυστηροποιήσει τα κριτήρια συμμετοχής των ομάδων, στην απαξιωμένη Basket League, όπως για παράδειγμα να αυξήσει την εγγυητική επιστολή των ομάδων.

Με αυτόν τον τρόπο, η διοργανώτρια αρχή του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ, θέλει να υποχρεώσει ομάδες που αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα βιωσιμότητας στον αφανισμό και έτσι οι ομάδες από 14 να πέσουν ακόμα και στις 12 (!), δηλαδή δύο λιγότερες σε σχέση με φέτος.

Τις επόμενες μέρες η Λίγκα θα κάνει τηλεδιάσκεψη για να παρθεί μία οριστική απόφαση σχετικά με τους υποβιβασμούς, αλλά και για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Η πρόταση, όμως, του Μάκη Αγγελόπουλου για διεξαγωγή Final-8 δεν βρίσκει πολλές ΚΑΕ σύμφωνες και έτσι πάει και αυτή η πρωτοβουλία στον κάλαθο των αχρήστων.

Το ενδιαφέρον όμως έγκειται και στο τι θα γίνει με τον πρωταθλητή, καθώς, αν δεν υπάρχουν υποβιβασμοί και προβιβασμοί, πως θα μπορέσει μία ομάδα να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα; Τα ερωτήματα πολλά και στον ΕΣΑΚΕ φαίνεται πως βρίσκονται σε μεγάλη κρίση.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς